شواهد نشان می‌دهد که نمايندگان مجلس تمايل ندارند به فخرالدين احمدی دانش آشتيانی، چهارمين وزير پيشنهادی وزارت علوم، تحقيقات و فن‌آوری نيز رأی اعتماد بدهند و به همين دليل گفته شده که در اين صورت، ممکن است حسن روحانی، رئيس‌جمهور ايران با «حکم حکومتی» رهبر جمهوری اسلامی به‌عنوان سرپرست اين وزارتخانه منصوب شود.

روزنامه اعتماد روز شنبه ۲۴ به نقل از مجيد نصيرپور، معاون هماهنگی معاونت پارلمانی گزارش داد که «در صورت رأی نياوردن دانش آشتيانی، رئيس‌جمهوری برای مدتی که رهبری تعيين خواهند کرد به‌عنوان سرپرست وزارت علوم منصوب می‌شود.»

منظور از حکم حکومتی، فرمانی است که آيت‌الله علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی فراتر از قانون اساسی و قوانين عادی ايران صادر می‌کند. اين حکم ممکن است به دليل عدم رأی اعتماد مجلس به گزینه وزارت علوم و پايان يافتن مهلت قانونی سه ماهه سرپرستی این وزارتخانه صادر شود. مهلت قانونی سرپرستی محمدعلی نجفی بر وزارت علوم تا چند روز آينده به پايان می‌رسد.

«آرای دانش آشتیانی از آرای نیلی کمتر است»

ضرغام صادقی، عضو هيأت رئيسه مجلس ايران گفته که «با توجه به فضای مجلس به نظر می‌رسد تعداد آرای آقای آشتيانی از آقای نيلی احمدآبادی کمتر باشد.»

محمود نيلی احمدآبادی، سومين گزينه پيشنهادی برای وزارت علوم بود که چند هفته پيش در جلسه رأی اعتماد، تنها ۷۹ رأی نمايندگان را به دست آورد.

الياس نادران يکی ديگر از نمايندگان مجلس نيز در مورد دانش آشتيانی گفته است: «برويد از نماينده‌ها بپرسيد ايشان چند رأی می‌آورد، با ١٠ رأی بالاتر پايين‌تر همان رأی را می‌آورد. يعنی ٧٩ رأی که آقای نيلی آورد.»

پيغام مجلس به دولت: دانش آشتيانی را کنار بگذاريد

روزنامه اعتماد در گزارشی ديگر خبر داده که هفته گذشته يکی از اعضای هيأت رئيسه مجلس با اسحاق جهانگيری، معاون اول رئيس‌جمهور ايران تماس گرفته و پيشنهاد کنارگذاشتن دانش آشتيانی را مطرح کرده است، پيشنهادی که البته حسن روحانی با آن موافقت نکرد و دانش آشتيانی را ساعاتی پس از این تماس، برای تصدی وزارت علوم به مجلس معرفی کرد.

فخرالدين احمدی دانش آشتيانی، چهارمين وزير پيشنهادی وزارت علوم، تحقيقات و فن‌آوری
فخرالدين احمدی دانش آشتيانی، چهارمين وزير پيشنهادی وزارت علوم، تحقيقات و فن‌آوری

شماری از نمايندگان مجلس می‌گويند که اکثريت پارلمان‌نشينان به دنبال اين هستند که يکی از نمايندگان مجلس به‌عنوان وزير علوم معرفی شود.

دانش آشتيانی چهارمين فردی است که حسن روحانی در ۱۵ ماه عمر دولت خود به‌عنوان گزينه پيشنهادی وزارت علوم به مجلس معرفی می‌کند. او که صاحب امتياز و مديرمسئول ماهنامه «گام مفيد» است، معاون مصطفی معين، وزير علوم در دولت محمد خاتمی، رئيس‌جمهور پيشين ايران بوده است.

جعفر ميلی منفرد، نخستين گزينه پيشنهادی برای اين وزارتخانه بود که مجلس به او رأی اعتماد نداد. پس از آن، حسن روحانی، جعفر توفيقی، وزير علوم دولت محمد خاتمی را به‌عنوان سرپرست اين وزارتخانه منصوب کرد و پس از چند ماه، رضا فرجی‌دانا را به‌عنوان وزير پيشنهادی علوم به مجلس معرفی کرد.

رضا فرجی‌دانا هر چند توانست از مجلس ايران رأی اعتماد بگيرد، اما نمايندگان مجلس، ۲۹ مردادماه او را استيضاح و برکنار کردند.

پس از اين رويداد، محمدعلی نجفی، وزير پيشين آموزش و پرورش در دولت‌های اکبر هاشمی رفسنجانی و محمد خاتمی به عنوان سرپرست اين وزارتخانه منصوب شد تا اين‌که محمود نيلی احمدآبادی، چهارشنبه ۳۰ مهر سال جاری، به‌عنوان سومين گزينه پيشنهادی وزارت علوم به مجلس معرفی شد اما نمايندگان به او نيز رأی اعتماد ندادند.

اکنون دانش آشتيانی چهارمين گزينه پيشنهادی حسن روحانی برای وزارت علوم است که نمايندگان مجلس بايد درباره او تصميم بگيرند. جلسه رأی اعتماد به وی سه‌شنبه هفته جاری در مجلس برگزار می‌شود.

ميلی منفرد، فرجی‌دانا و نيلی احمدآبادی هر سه از سوی نمايندگان مجلس به دخالت در «فتنه ۸۸» متهم شده بودند.

مسئولان حکومتی ايران از اعتراضات به نتيجه انتخابات رياست‌جمهوری سال ۱۳۸۸ به عنوان «فتنه» ياد می‌کنند.