پس از ماه‌ها گفت‌وگوی دو جانبه، بزرگ‌ترین تولید‌کنندگان گازهای گلخانه‌ای در جهان به توافقی تاریخی برای کاهش تولید این گازهای زیان‌آور دست یافتند.

US-China_Climate Chnage Agreement_2014
رهبران آمریکا و چین در نشستی در پکن به توافقی برای مقابله با تغییرات آب و هوایی دست یافتند

ایالات متحده آمریکا و چین روز چهارشنبه ۱۲ نوامبر اهداف جدید خود را برای مقابله با تغییرات آب و هوایی و گرم شدن کره زمین اعلام کردند. این توافق در جریان نشستی چند ساعته میان باراک اوباما، رییس جمهور آمریکا و شی جینپینگ، رهبر چین در پکن اعلام شد.

چنین توافقی کاملا غیر منتظره بوده است، گرچه منابعی در کاخ سفید تایید کرده‌اند که از ۹ ماه پیش آمریکا و چین سرگرم بحث‌ در پشت درهای بسته در مورد جزئیات این معاهده دو جانبه بوده‌اند.

توافق آمریکا و چین می‌تواند عاملی مهم برای ترغیب سایر کشورها برای کاهش چشمگیر تولید گازهای گلخانه‌ای باشد.

دانشمندان گازهای گلخانه‌ای را که به طور عمده از طریق مصرف سوخت‌های فسیلی تولید می‌شود عامل اصلی تغییرات آب و هوایی در جهان می‌دانند.

کشورهای مختلف دنیا قرار است در سال ۲۰۱۵ در نشستی در پاریس در مورد یک توافقنامه بین‌المللی برای کاهش تولید این گازها تصمیم‌گیری کنند.

پیش از این گفته می‌شد چنان‌چه آمریکا و چین تمایلی به کاهش گازهای گلخانه‌ای از خود نشان ندهند احتمال موفقیت نشست ۲۰۱۵ پاریس بسیار اندک است. سازمان ملل متحد اعلام می‌گوید نشست ۲۰۱۵ از آخرین بخت‌های جهان برای مقابله با تغییرات آب و هوایی به شمار می‌رود.

carbon Emission- Pollution
چین و آمریکا بزرگ‌ترین تولیدکنندگان گاز دی اکسید کربن هستند

آمریکا و چین مشترکا حدود ۴۵ درصد از گاز دی اکسید کربن در جهان را تولید می‌کنند. این دو کشور به عنوان بزرگ ترین مانع برای دست‌یابی به یک توافق جهانی تلقی می‌شدند.

باراک اوباما متعهد شده است تولید گازهای کربن در کشورش تا سال ۲۰۲۵ بین ۲۶ تا ۲۸ درصد کمتر از میزانی باشد که در سال ۲۰۰۵ تولید می‌شد.

تعهدی که اکنون اوباما آن‌را اعلام کرده دو برابر بیشتر از میزان تعهدات پیشین آمریکاست.

در مقابل چین، بزرگ‌ترین تولید کننده دی اکسید کربن در جهان، نیز متعهد شده است که از سال ۲۰۳۰ یا حتی زودتر از آن مانع از افزایش تولید گازهای کربن شود. در این راستا رهبر چین، قول داده کشورش تا آن سال حدود ۲۰ درصد از انرژی مورد نیاز خود را از منابع انرژی پاک مانند انرژی خورشید و باد تامین کند. گرچه چین متعهد به کاهش درصد خاصی از میزان تولید گازهای گلخانه‌ای نشده است، اما همین تعهدات فعلی نیز گام بسیار با اهمیتی تلقی می‌شود.

تعهد باراک اوباما به کاهش گازهای گلخانه‌ای ممکن است او را مقابل کنگره آمریکا که اکنون اکثریت آن با جمهوری‌خواهان است قرار دهد. محافظه‌کاران آمریکایی عموما با کاهش گازهای گلخانه‌ای که منجر به وضع قوانین سخت‌تر داخلی برای کارخانجات و همچنین کم کردن از مصرف سوخت‌های فسیلی می‌شود، موافق نیستند.