محمدرضا صادق، مشاور رسانه‌ای حسن روحانی، رئيس‌جمهور ايران می‌گويد که فيلترينگ شبکه‌های اجتماعی موبايلی تأييد نشده است.

خبرآنلاين شامگاه سه‌شنبه ۲۰ آبان‌ماه گزارش داد که محمدرضا صادق در بازديد از نمايشگاه مطبوعات گفته است: «موضوع فيلترينگ شبکه‌های اجتماعی و پيام‌رسان‌های موبايلی در کارگروه تعيين مصاديق مجرمانه فضای مجازی پيشنهاد شد ولی رأی نياورد و به تصويب نرسيد.»

در ايران «کميته تعيين مصاديق فيلترينگ» که رياست آن برعهده ابراهيم رئيسی، دادستان کل است، درباره فيلتر کردن وب‌سايت‌ها و شبکه‌های اجتماعی تصميم‌گيری می‌کند.

افزون بر دادستان کل کشور، «وزير يا نماينده وزارتخانه‎های آموزش و پرورش، ارتباطات و فن‌آوری اطلاعات، دادگستری، اطلاعات، علوم،‌ تحقيقات و فن‌آوری، فرهنگ و ارشاد اسلامی، رئيس سازمان تبليغات اسلامی، رئيس سازمان‎ صداوسيما و فرمانده نيروی انتظامی، يک نفر خبره در فن‌آوری اطلاعات و ارتباطات به انتخاب کميسيون صنايع و معادن مجلس و يک نفر نماينده مجلس به انتخاب کميسيون حقوقی و قضايی» اعضای ديگر اين کميته ١٢ نفره هستند.

همچنين رمضان‌علی سبحانی‌فر، عضو کارگروه تعيين مصاديق مجرمانه درباره جلسه اين کارگروه که روز دوشنبه ۱۹ آبان برگزار شده، گفت: «موضوع فيلتر اينستاگرام در جلسه کار گروه مصاديق مجرمانه مطرح شد اما رأی نياورد و با مخالفت روبه‌رو شد.»

اينستاگرام يک شبکه اجتماعی مبتنی بر انتشار عکس کاربران در سراسر جهان است که از سوی فيس‌بوک خريداری شده است.

سبحانی‌فر افزود: «مقرر شد ظرف مدت زمانی، وزارت ارتباطات با هاست خارجی اين شبکه اجتماعی مذاکره کند تا دسترسی آن در اختيار وزارت ارتباطات قرار گيرد.»

به گفته اين نماينده مجلس «اگر اين اتفاق نيفتد و اين هاست در اختيار وزارت ارتباطات خودمان قرار نگيرد، دوباره بحث فيلتر اينستاگرام مطرح خواهد شد.»

اين عضو کارگروه مصاديق مجرمانه گفت: «وزارت ارتباطات ملزم شد تا رسيدن به اين تفاهم فيلتر هوشمندی را فعال کند.»

منظور از «فيلترينگ هوشمند» که دولت ايران به دنبال آن است، استفاده از نرم‌افزار‌ها يا سخت‌افزارهايی است که بخش‌هايی از سايت‌ها را که «مغاير با ارزش‌های مورد قبول جمهوری اسلامی» به شمار می‌آید، سانسور کرده اما بخش‌های ديگر را آزاد بگذارند.

در همان حال عده‌ای ديگر از مقامات جمهوری اسلامی می‌گويند که محتوای غيرمجرمانه و مجرمانه در شبکه‌های اجتماعی از هم قابل تفکيک نيست. آن‌ها شبکه‌های مجازی مانند فيس‌بوک و توئيتر را «ابزار جنگ نرم دشمن» معرفی می‌کنند.

غلامحسين محسنی اژه‌ای، معاون اول قوه قضائيه ايران نيز ۲۹ شهريور در نامه‌ای به محمود واعظی، وزير ارتباطات و فن‌آوری اطلاعات اعلام کرد تا يک ماه آينده شبکه‌های اجتماعی موبايلی مانند واتس‌آپ، وايبر و تانگو بايد فيلتر شوند.

دولت ايران اما با فيلتر شبکه‌های اجتماعی مخالفت می‌کند و می‌گويد به دنبال «فيلترينگ هوشمند» است. بر همين اساس محمود واعظی، وزير ارتباطات و فن‌آوری اطلاعات يکشنبه ۱۸ آبان، از اجرای کامل طرح «فيلترينگ هوشمند» شبکه‌های اينترنتی ظرف شش‌ماه آينده خبر داد.