صدها هزار کاتالونيايی روز يکشنبه نهم سپتامبر در پای صندوقهای رأی حاضر شدند تا در رفراندوم نمادينی درباره استقلال اين بخش از اسپانيا اظهار نظر کنند.
به گزارش خبرگزاری «رويترز»، اين رفراندوم نمادين که نتيجه آن قانوناً لازمالاجرا نخواهد بود، در عين مخالفت شديد دولت مرکزی در مادريد برگزار شده است.
سازمانهای استقلالطلب اين استان شمال شرقی اسپانيا کمپين بسيار گستردهای برای جلب نظر مردم اين منطقه برپا کرده بودند. کاتالونيا يکی از ثروتمندترين بخشهای اسپانيا است و حدود هفتونيم ميليون نفر جمعيت دارد که از آن ميان، ۴۰ هزار داوطلب روز يکشنبه صندوقهای رای نمادين را در سرتاسر اين ناحيه برپا کردند.
سياستمداران طرفدار خودمختاری در کاتالونيا اميدوارند تا در صورت رای پرشمار مردم به استقلال، دولت مرکزی در مادريد مجبور به نشستن پای ميز مذاکره با آنها شوند.
هشدار رهبر کاتالانها به دولت
کاتالونيا که همزمان با رفراندوم استقالال اسکاتلند از «پادشاهی متحده بريتانيا» خواستار رفراندومی واقعی برای تصميمگيری درباره استقلال از اسپانيا شدهبود، بر اثر مخالفت دستگاههای اداری و قانونگذار دولت مرکزی با اين خواسته موفق به انجام آن نشد. به همين دليل رفراندوم نمادين کنونی اگر چه در ادامه همان خواستهها انجام میشود، اما رسمی و قانونی نيست و تنها میتواند همچون اهرم فشار بر دولت مرکزی اسپانيا تلقی شود.
با اين حال، به گزارش رويترز، دادگاه قانون اساسی اسپانيا خواستار تعليق اين رفراندوم نمادين نيز بوده است. نخستوزير ماريانو رائوی نيز گفتهبود که رایگيری هيچ تأثيری نخواهد داشت و رهبران اين منطقه را به «عاقلبودن» فراخوانده بود.
اگرچه غيرقانونیبودن رفراندوم میتوانست واکنش قهرآميز دولت مرکزی را بههمراه داشته باشد، اما احتمالاً بهصورت صلحآميز و مدنی پايان خواهد يافت.
شبکه خبری انگلیس زبان «بیبیسی» در همين رابطه گزارش داد که آرتور ماس، رهبر کاتالانها نيز نسبت به هر گونه تلاش دولت مرکزی برای اختلال در اين رایگيری هشدار دادهبود.
بر اساس گزارش بیبیسی، در اين رفراندوم از مردم پرسيده خواهد شد که آيا خواهان يک دولت کاتالونی هستند، و اگر آری، آيا اين دولت بايد از دولت مرکزی اسپانيا مستقل باشد يا خير.
تا ساعت ۱۱ صبح به وقت گرينويچ، بيش از يک ميليون نفر در اين رفراندوم رای دادهبودند.