در پی تصویب «فیلترینگ هوشمند» شبکه‌های اجتماعی و سايت‌های اينترنتی در کميسيون امنيت شورای عالی فضای مجازی، مرحله نخست اجرای این سامانه در ایران آغاز شد.

به گزارش خبرگزاری مهر، توافق بر سر طراحی مدل جديد «فیلترینگ هوشمند» شبکه‌های مجازی با حضور مسئولان شرکت ارتباطات زيرساخت و پژوهشگاه ارتباطات و فن‌آوری اطلاعات، امضا شد و پس از طرح و تصويب مدل مفهومی این نوع فیلترینگ در کميسيون امنيت شورای عالی فضای مجازی، اکنون به مرحله اجرا رسیده است.

در اين تفاهم‌نامه مقرر شده که فاز نخست «فیلترینگ هوشمند» تا پايان خردادماه سال ۱۳۹۴ به بهره‌برداری برسد.

پروژه «فیلترینگ هوشمند»، خلاف فیلترینگ کامل سایت‌ها و شبکه‌های اجتماعی، بخش‌هایی از آن‌ها را که با فرهنگ حکومتی ایران همخوان نیستند فیلتر می‌کند. مسئولان حکومتی از این نوع سانسور به‌عنوان «صیانت فرهنگی و اجتماعی فضای مجازی کشور» یاد می‌کنند.

با اجرای این مدل جديد، نگرانی‌های حکومت و برخی از مراجع دینی در مورد مطالب اینترنت، عکس و ویدئوهایی که خلاف فرهنگ حاکم باشد رفع شده و در لايه‌های مختلف دسته‌بندی و کنترل می‌شود.

با بهره‌گيری از اين سامانه امکان تفکيک، سانسور و فیلتر صفحات زيرمجموعه سايت‌های اينترنتی فراهم شده و اين سايت‌ها به‌شکل کامل مسدود نمی‌شوند.

اوايل مهرماه سال جاری مرکز ملی فضای مجازی نخستین نرم‌افزار «فيلترينگ هوشمند» را به بهره‌برداری رساند و اعلام کرد که این سیستم تصوير، فيلم و متن در موضوعات اخلاقی را به‌شکل هوشمندانه فیلتر می‌کند.

این سامانه «فيلترينگ هوشمند» در حال حاضر مراحل آزمايشی نهائی خود را در ایران به پايان رسانده و در چندين سازمان و نهاد راه‌اندازی شده است.

اين طرح با همکاری مشترک پژوهشکده فضای مجازی دانشگاه بهشتی و سازمان تبليغات اسلامی (مؤسسه اطلاع‌رسانی تبيان) در چندين مرکز داخل کشور و همزمان به‌عنوان يک طرح صادراتی در خارج از ایران راه‌اندازی شده و قرار است مراحل بعدی آن در آينده نزديک به اجرا درآيد.

حساسیت حکومت ایران در زمینه دسترسی آزاد کاربران به فضای مجازی و تبادل آزاد اطلاعات با کنترل شدید سایت‌ها و فیلتر کردن آن‌ها صورت می‌گیرد.

افزایش سرعت اینترنت در ایران در سال جاری با مخالفت‌ نیروهای سنتی نیز روبه‌رو شده است.

اکنون بسیاری از وب‌سایت‌های اینترنتی در ایران فیلتر هستند و تنها راه ورود به آن‌ها استفاده از فیلترشکن است. بدین ترتیب در حالی که کاربران در تلاش برای ورود به وب‌سایت‌های دلخواه دچار مشکل‌اند، پیدا کردن راه‌های جایگزین یکی از اصلی‌ترین دغدغه‌های آن‌هاست و در این راه دستیابی به جدیدترین نرم‌افزارهای مقابله با فیلترینگ به یک تلاش روزانه تبدیل شده است.

سازمان ملل متحد در نظر دارد حق دسترسی به اینترنت را به‌عنوان حق دسترسی به ارتباطات حداقلی و سرویس‌های اطلاع‌رسانی از زمره حقوق اساسی بشر بشمارد.