نشست مشورتی مدیران سیاسی اعضای گروه ۱+۵ در خصوص پرونده هسته‌ای ایران به احتمال زیاد در اوایل ماه نوامبر آغاز خواهد شد.

مذاکرات هسته ای
تعیین زمان نهایی نشست مشورتی مدیران سیاسی اعضای گروه ۵+۱ به عواملی چون تصمیم آمریکا پیرامون فعالیت‌های ایران در زمینه انرژی هسته‌ای بستگی دارد

به گزارش خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران (ایرنا)، سرگئی ریابکوف معاون وزیر خارجه روسیه اعلام کرد است که زمان رایزنی‌ها هنوز مشخص نیست و ممکن است براساس برآورد اولیه در ابتدای ماه نوامبر انجام شود.

گفته می‌شود تعیین زمان نهایی نشست مشورتی مدیران سیاسی اعضای گروه ۱+۵ به عواملی چون تصمیم آمریکا پیرامون فعالیت‌های ایران در زمینه انرژی هسته‌ای بستگی دارد.

تصمیم آمریکا درباره سانتریفیوژهای روشن ایران

جواد کریمی قدوسی، یکی از نمایندگان مجلس ایران نیز در گفت و گو با خبرگزاری مهر، به نقل از عباس عراقچی، معاون وزیر خارجه این کشور گفته است که در گفت‌وگوهای اتمی اخیر، آمریکا پذیرفته است ایران چهارهزار سانتریفیوژ روشن داشته باشد. این خبر به طور رسمی منتشر نشده است.

آمریکا در مذاکرات نیویورک و وین با روشن بودن بیش از هزار و ۳۰۰ سانتریفیوژ در ایران مخالفت کرده بود.

بر اساس اطلاعات موجود، ایران دارای ده هزار سانتریفیوژ فعال است.

قدوسی از قول حسن قشقاوی، معاون پارلمانی وزیر خارجه ایران نیز نقل کرده است که محمد جواد ظریف، وزیر خارجه گفته هیچ متنی میان طرف‌ها به تائید و توافق نهایی نرسیده است.

مذاکرات هسته ای
بر اساس اطلاعات موجود، ایران دارای ده هزار سانتریفیوژ فعال است

شمار سانتریفیوژها و ظرفیت غنی‌سازی از اختلاف‌های اساسی میان ایران و کشورهای غربی به شمار می‌رود. علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی ایران نیز با کاهش غنی‌سازی مخالف است.

پیش از این خبرگزاری‌های خارجی اعلام کرده بودند که تهران در حال بررسی طرح پیشنهادی واشینگتن است که به ایران اجازه می‌دهد بخش بزرگی از زیرساخت‌ها و سانتریفیوژهای هسته‌ای خود را حفظ کند و در عین حال ذخایر اورانیوم غنی‌شده در سطوح پایینی را که در اختیار دارد کاهش دهد.

روز گذشته یوکیو آمانو مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در گزارشی اشاره کرده ایران به تعهدات خود در توافقنامه ژنو عمل کرده است.

بر اساس این گزارش، ایران پاره‌ای از فعالیت‌های هسته‌ای خود را معلق کرده و در ازای آن بخشی از تحریم‌ها هم کاهش یافته است.

درگزارش آژانس تاکید شده است که ایران بیش از چهار هزار و صد کیلوگرم اورانیومی را که تا غلظت ماده قابل انشقاق غنی شده بود، تا حدود دو درصد زیر سطح اورانیوم معمولی رقیق کرده است.

ارائه این گزارش در حالی است که آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در موقعیتی قرار ندارد که در مورد مواد هسته‌ای و فعالیت‌های هسته‌ای ایران قضاوت قطعی کند.

اختلاف‌های اساسی پیرامون دستیابی به توافق جامع در موضوع‌هایی چون میزان غنی‌سازی اورانیوم ایران، برنامه زمان‌بندی لغو تحریم‌ها علیه ایران و نیز طول مدت توافق نهایی است که باعث شد دو طرف تا ۲۰ جولای (۲۹ تیرماه) نتوانند به توافق جامع دست یابند. از این رو مذاکرات تا ۲۴ نوامبر (سوم آذرماه) سال جاری تمدید شده است.

ایران و کشورهای غربی می کوشند تا قبل از این که این مهلت پایان یابد به توافق جامع برسند، اما در صورت نرسیدن به توافق نهایی، مذاکره‌ها به مدت دو ماه دیگر قابل تمدید است.

رایزنی‌های هسته‌ای در سطح کارشناسان در هفته جاری در وین از سر گرفته خواهد شد. در ادامه مذاکرات هسته‌ای، کارشناسان ایران و کشورهای گروه ۱+۵ (بریتانیا، آمریکا، فرانسه، چین، روسیه و آلمان)، به احتمال زیاد در روزهای چهارشنبه و پنج‌شنبه پیش‌رو در وین دیدار خواهند داشت.

این نشست دو روز ادامه دارد و حمید بعیدی‌نژاد، مدیرکل سیاسی و امنیت بین‌الملل وزارت امور خارجه ایران و استفان کلمنت، مشاور ارشد نماینده اتحادیه اروپا در گروه ۱+۵ ریاست آن را به عهده دارند.

اشتون اعلام کرده است که تا پایان ماه اکتبر، از سمت مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا کنار خواهد رفت، اما همچنان در مذاکرات جاری با مقامات ایرانی برای رسیدن به توافق نهایی درباره پرونده هسته‌ای این کشور شرکت خواهد داشت.