نیویورک تایمز از خطر بالقوه به کارگیری هزاران توپ و نارنجک حاوی گاز خردل و سارین توسط داعش خبر داد. دولت آمریکا تاکنون این خطر را جدی تلقی نکرده است.
نشریه آمریکایی نیویورک تایمز گزارش میدهد که هنوز هزاران توپ و نارنجک حاوی گازهای شیمیایی در عراق وجود دارند که میراث دوران صدام حسین هستند. ایالات متحده در مورد این سلاحها که اینک به چنگ داعش افتادهاند، سالها سکوت کرده است.
حمله امریکا به عراق در سال ۲۰۰۳ به بهانه سلاحهای کشتار جمعی در این کشور انجام گرفت. ادعای سرویسهای امنیتی ایالات متحده در این زمینه بیپایه بود اما تسلیحات شیمیایی مختلفی از سال ۱۹۹۱ در این کشور جابهجا شده بودند که حاوی گاز خردل یا گاز سارین بودند. نظامیان حاضر در عراق پس از سال ۲۰۰۳ به کرات به نارنجکهای قدیمی حاوی گاز خردل برخورد کرده بودند اما موضوع به تصمیم سرویسهای اطلاعاتی آمریکا مخفی نگاه داشته میشد.
نیویورک تایمز به نقل از جرود تیلور، گروهبان سابق ارتش آمریکا مینویسد، دو تن از همقطاران او در سالهای ماموریت عراق، هنوز از آسیبهای ناشی از گاز خردل رنج میبرند.
ایالات متحده، دادههای مربوط به این سلاحها را اولین مرتبه در سال ۲۰۰۹ به سازمان منع گسترش تسلیحات هستهای انتقال داد اما کماکان از علنی کردن آن خودداری ورزید. این سلاحها با خروج نیروهای آمریکایی از عراق در سال ۲۰۱۰، نابود یا خنثی نشدند. حتی محل نگاهداری آنها نیز امن و دور از دسترس نشد.
ارتش عراق هم در سالهای بعد از خروج آمریکا، اقدامی در این زمینه نکرد. با تصرف بخشهای وسیعی از خاک عراق توسط شبهنظامیان داعش در ژوئن ۲۰۱۴، بخشی از میراث زرادخانه شیمیایی صدام حسین به چنگ آنها افتاد.
خطر دولت اسلامی
دولت اسلامی در ماه ژوئیه، انبار “مثنی” در۷۰ کیلومتری شمال غربی بغداد را تصرف کرد. این زاغه پر از موشکهای حاوی سارین، نارنجکها و توپهای حاوی گاز خردل، سیانید و گازهای سمی دیگر مانند سیکلون بود. محمد علی الحکیم، سفیر عراق در سازمان ملل متحد در ۹ ژوئیه با ارسال نامهای به بان کی مون، دبیرکل این نهاد بینالمللی تصریح کرد که در این انبار مهمات دستکم ۲۵۰۰ موشک وجود داشته که کلاهکهای آنها مجهز به گاز سمی سارین یا پسماندههای این گاز هستند.
کارشناسان تسلیحاتی در آن زمان تاکید داشتند که بقایای این سلاحها خطری جدی علیه کسی نیست. جن پساکی، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در آن هنگام گفت که سلاحهای این انبار، ارزش نظامی ندارند و کهنه شدهاند.
نیویورک تایمز در گزارش مفصل خود به موارد مکرر استفاده از سلاح شیمیایی در درگیریهای عراق اشاره کرده است. به طور نمونه، یک بار بمبی در نزدیکی خودروی حامل نظامیان آمریکایی در جنوب غربی بغداد منفجر شده است. این انفجار کسی را مجروح نکرده اما سرنشینان خودرو، بقایای بمب را جمع میکنند تا به پایگاه نظامی ببرند. در خودرو بوی عجیبی مثل بوی میوه گندیده به مشامشان میرسد. افراد حاضر در خودرو به سردرد و تهوع و اوهام دچار میشوند.
کادر درمانی در بیمارستان نخست گمان میکند که سربازان مواد مصرف کردهاند اما کمی بعد یک گزارش پزشکی محرمانه در این زمینه نوشته میشود. ارتش آمریکا سپس به خانواده این سربازان اطلاع داده که آنها مسمومیت صنعتی پیدا کردهاند اما در واقعیت امر آنها گاز سارین استنشاق کرده بودند که در یک توپ دستساز۱۵۲ کالیبری پر شده بود.
نیویورک تایمز مینویسد در مجموع ۱۷ سرباز آمریکایی و هفت سرباز و پلیس عراقی به این گاز آلوده شدهاند. همه این افراد زنده ماندهاند اما از پیامدهای گاز سمی رنج میبرند.
در گزارش نیویورک تایمز تاکید شده که این افراد از سوی ارتش آمریکا به حال خود گذاشته شدهاند و کمکی دریافت نمیکنند.