برای اولین بار پس از هفت سال، دولت وحدت ملی فلسطین در شهر غزه تشکیل جلسه داد. بازدید کابینه آشتی ملی از غزه، سه روز پیش از کنفرانس کمکهای مالی در قاهره انجام گرفت.
پس از چند سال که کابینه دولت خودگردان فلسطین در رامالله تشکیل جلسه میداد، نخستین نشست هیات دولت «وفاق ملی» روز پنجشنبه ۹ اکتبر در شهر غزه برگزار شد.
دیدار رامی حمدالله، نخستوزیر کابینه آشتی ملی از غزه اسنثنائا میسر شد. فلسطینیها اجازه ندارند از کرانه باختری به نوار غزه بروند اما دولت اسرائیل به وزیران کابینه وفاق ملی، تحت فشار جامعه جهانی جواز عبور داد.
کابینه وفاق ملی فلسطین در دیدار خود از غزه، از محله شجاعیه نیز بازدید کرد. این محله کانون بمباران جنگ ۵۰ روزه بود. مقامات فلسطینی اعلام کردهاند که بازسازی نوار غزه به دستکم چهار میلیارد دلار بودجه نیاز دارد.
رامی حمدالله تاکید کرد که به عنوان نماینده محمود عباس در تلاش احیای زندگی در غزه و کاهش فشار بر مردم است. او افزود: «دوران شکاف بین جناحهای فلسطینی و منازعه میان حماس و فتح سپری شده است.»
حماس در میانه سال ۲۰۰۷ پس از یک دوره جنگ داخلی خونبار با فتح، در انتخابات نوار غزه پیروز شد و اداره یک طرفه این منطقه را بر عهده گرفت. پیروزی حماس و کنترل غزه از سوی این سازمان تندرو با واکنشهای بینالمللی و تهدیدهای اسرائیل همراه بود.
جنگ غزه شش هفته پیش با توافق آتشبس به پایان رسیده اما ساختارهای زندگی در غزه تقریبا نابود شدهاند. هنوز دهها هزار نفر بدون سرپناه هستند. آب آشامیدنی و برق نیز وجود ندارد. روند گشایش انسدادهای مرزی از سوی اسرائیل و مصر نیز بسیار کند پیش رفته است.
از نگاه ناظران، حضور رامی حمدالله در غزه معنایی نمادین داشت. با به قدرت رسیدن حماس در غزه در هفت سال قبل، نمایندگان فتح از شهر بیرون رانده شده بودند. اختلافات بنیادین طرفین در این هفت سال، شکاف عمیقی در جامعه فلسطینی ایجاد کرده بود.
مقامات دولت آشتی ملی فلسطین میخواهند پیامی به کشورهای دوست و پرداختکننده کمکهای مالی داده باشند.
تلاش برای جلب کمک مالی
حمدالله باید پیش از همه به کشورهای خارجی ثابت کند که نیروهای میانهروی فلسطینی در رامالله، مسئولیت امور غزه را عملا به دست خواهند گرفت. این یک پیششرط مهم جامعه جهانی برای بازسازی محلات تخریب شده غزه در جنگ ۵۰ روزه اخیر با اسرائیل است. سه روز دیگر کنفرانس بینالمللی حمایت مالی از غزه در قاعره آغاز به کار میکند.
صبری زیدام، مشاور عباس این را که نشست کابینه در غزه اقدامی تبلیغاتی است رد کرد و به شبکه خبری الجزیره گفت: «این گامی جدی برای نشان دادن وحدت ملی و نشان دادن آمادگی فلسطینیها در جذب کمکهای عمرانی در غزه زیر یک رهبری واحد است.»
حمدالله به نمایندگی از کابینه وفاق ملی قول داده که پروژههای امدادی و عمرانی هرچه سریعتر در غزه اجرا و مصالح ساختمانی برای بازسازی خرابیها تامین شوند. رامی حمدالله گفت: «وظیفه مهم دولت این است که یک زندگی طبیعی و امن را به غزه بازگرداند. غزه جزیی لاینفک از کرانه باختری و بینالمقدس شرقی است.»
واگذاری اداره غزه به دولت وحدت ملی به ریاست محمود عباس، پیششرط مهم برای آتشبس پایدار در غزه بود.
توافق بر سر این تصمیم، روز پنجشنبه ۲۵ سپتامبر و پس از مذاکرات دو روزه اعظم احمد و موسی مرزوق، نمایندگان فتح و حماس در قاهره اعلام شد.
کابینه وفاق ملی فلسطین در ماه آوریل و با حضور وزیران دو طرف تشکیل شده بود اما کارایی آن زیر سایه اختلافهایی چون موضوع بودجه غزه و سیاست خارجی متفاوت قرار گرفت.