اکبر هاشمی رفسنجانی، رئيس مجمع تشخيص مصلحت گفته که پيش از انقلاب سال ۱۳۵۷ به همراه آيت‌الله علی خامنه‌ای به ديدار فردی رفته‌اند تا او را برای ادامه مبارزه با حکومت پهلوی قانع کنند اما آن فرد نپذيرفته است.

اکبر هاشمی رفسنجانی و محمدتقی مصباح‌يزدی؛ دو روایت متفاوت از یک دیدار
اکبر هاشمی رفسنجانی و محمدتقی مصباح‌يزدی؛ دو روایت متفاوت از یک دیدار

به گزارش روز پنج‌شنبه ۲۷شهريور روزنامه شرق، هر چند هاشمی رفسنجانی نامی از اين فرد نبرده اما با انتشار خاطرات آيت‌الله محمدتقی مصباح‌يزدی درباره اين ديدار، مشخص شده که فرد مورد نظر هاشمی رفسنجانی، مصباح يزدی بوده است.

سايت دفتر آيت‌الله مصباح يزدی نوشته است: «پيش از پيروزی انقلاب، مقام‌معظم‌ رهبری و آقای هاشمی ‌رفسنجانی توسط آقای قدوسی وقتی تعيين کردند که برای صبحانه به منزل ما تشريف می‌آورند… آقای هاشمی عنان سخن را به دست گرفتند و از اينجا شروع کردند که ما سال‌ها با هم همکاری‌های فرهنگی و سياسی داشتيم، اما مدتی است که تو کنار کشيدی و با ما نيستی… مساله شريعتی و شهيد جاويد و… را بايد کنار گذاشت. حتی ما با مارکسيست‌ها بايد اتحاد داشته باشيم. ما بايد با تمام گروه‌هايی که ضد امپرياليسم هستند از مارکسيست‌ها، مجاهدين، طرفداران شريعتی تا طرفداران صالحی نجف‌آبادی و ديگران اتحاد داشته باشيم و مخالفت را کنار بگذاريم و فقط با امپرياليسم مبارزه کنيم.»

مصباح يزدی می‌گويد که به هاشمی گفته: «همه اينها را که فرموديد درست است، اما برای شما حجت است و برای من حجت نيست. من تا کسی را نشناسم که برای اسلام کار می‌کند، با او همکاری نمی‌کنم. از اول تا آخر اين گفت‌وگو مقام‌ معظم ‌رهبری هم نشسته بودند و هيچ نمی‌گفتند و فقط صحبت‌های آقای هاشمی بود و جواب‌های بنده. پس از اين گفت‌وگو آقای هاشمی با ناراحتی منزل ما را ترک کردند و رفتند.»

اما خاطره هاشمی از اين ديدار با روايت مصباح يزدی هم در مورد مکان و هم درباره مواجهه آيت‌الله خامنه‌ای متفاوت است.

هاشمی رفسنجانی می‌گويد: «دونفری –به‌اتفاق آقای خامنه‌ای-  صبحانه رفتيم منزل آقای قدوسی. اين آقا ]مصباح يزدی[هم آنجا بود. نشستيم تا ظهر با او بحث کرديم تا قانعش کنيم برای ادامه مبارزه. آخرش هم گفت من مبارزه با شاه را حرام می‌دانم. آقای خامنه‌ای از او پرسيدند: دليلت چيست؟ آن آقا در جواب گفته بود: مبارزه‌ای که مجاهدين و چپی‌ها در آن باشند، حرام است. آقای خامنه‌ای هم به تلخی به او گفته بود: اگر اهل مبارزه نيستی، خب مبارزه نکن ولی لااقل مبارزه را با اين حرف‌ها خراب نکن…»

هاشمی رفسنجانی درباره مصباح يزدی می‌گويد: «از کم‌فروشی اين آقا، کار به‌جايی رسيد که رهبری ۱۰ سال – تا ابتدای انقلاب – با او قهر بودند.»

مصباح يزدی از جمله روحانيان تندرو در ايران به‌شمار می‌آيد که مخالفانش او را «تئوريسين خشونت» می‌دانند. جبهه پايداری نيز که در چند سال اخير تشکيل شده از جمله گروه‌های سياسی تندرو نزديک به اين روحانی است.

شماری از دانشجويان دانشگاه امام صادق در چهارم ارديبهشت ۱۳۹۱در نامه خود فاش کردند که «جبهه پايداری در جلسات خصوصی برای مصباح يزدی جايگاه قائم مقامی رهبری قائل است.»