«تنبور روحانی، هنر استاد الهی» نام نمایشگاهی است که در موزه متروپولیتن نیویورک در پنجم ماه اوت ۲۰۱۴ (۱۴ مرداد) افتتاح و تا ۱۱ ژانویه ۲۰۱۵ (۲۱ دی ماه) ادامه خواهد داشت.

نور علی الهی اندیشمند، حقوقدان و موسیقدان
نور علی الهی اندیشمند، حقوقدان و موسیقدان

استاد نور علی الهی که بین سال‌های ۱۸۹۵ تا ۱۹۷۴ میلادی زندگی می‌کرد، اندیشمند، حقوقدان و موسیقدانی است که ابتکارات او در پیوند با تنبور شهرت دارد. استاد الهی در غرب ایران بزرگ شد و در هشتگرد به خاک سپرده شد.

در این نمایشگاه نزدیک به ۴۰ اثر هنری از کلکسیون‌های خود استاد الهی، موزه موسیقی پاریس، گنجینه موزه متروپولیتن و همچنین اشیا وام گرفته از خاندان الهی به نمایش گذاشته شده، خود او و پدرش حاج نعمت‌الله از نوازندگان متبحر تنبور بوده‌اند.

نور علی الهی که به استاد الهی شهرت دارد، نواختن تنبور را از پدرش حاج نعمت‌الله آموخت. او یک متفکر، صوفی، قاضی دادگستری با ۳۰ سال سابقه کار و یکی از نوازندگان برجسته قرن بیستم محسوب می‌شود. استاد الهی همواره از شهرت دوری جست و به این دلیل در زندگیش در کنسرت یا استودیو، سازی ننواخت.

پیروانش او را مؤلف یک نظام انسانی و فراگیربرای بشر امروز می‌دانند؛ درویشی که خرقه و دستار را در سن ۲۴ سالگی‌‌ رها کرد واز کنج خانقاه به میان مردم رفت.

استاد الهی در سن ۶۲ سالگی به درخواست خود بازنشسته شد. وی اعتقاد داشت که خود‌شناسی مستلزم عملی بیش از تفکر صرف است و معنویت هم مانند علوم دیگر، الزاماً باید بر اساس تجربیات قابل پژوهش بنا شود. بنابراین آنچه وی در قالب تعالیم مکتوب و شفاهی خود منتقل کرده، نتیجه مستقیم تجربیات شخصی اوست و نه فقط تفکرات فلسفی. پس از بازنشستگی استاد الهی تمرکز خود را بیشتر بر نوشتن کتب و رساله‌های گوناگون گذاشت.

درباره زندگی و دستاوردهای استاد الهی گفت‌و‌گویی انجام داده‌ام با آلان کوشان، نوازنده سنتور و آهنگساز.