واقعیت‌های ژئوپلیتیک منطقه و مسایل داخلی آمریکا و ایران نشان می‌دهد که باراک اوباما وهمتای ایرانی‌اش حسن روحانی، هر دو به موفقیت در معامله هسته‌ای و رسیدن به توافق جامع و پایانی علاقه دارند.

Iran Atom

از این رو با نزدیک شدن به مذاکرات پایانی نیویورک، به ویژه رسیدن به پایان فرصت تمدید شده، گفت‌وگوها و دیدارها شتاب بیشتری به خود گرفته‌اند.

نمایندگان ایران و آمریکا  برای دومین بار پس از تمدید مذاکرات هسته‌ای پشت درهای بسته با هم مذاکره کردند. در دیدارهای دو روزه در ژنو، عباس عراقچی ومجید تخت روانچی معاونان وزارت خارجه ایران و ویلیام برنز معاون ارشد وزیر خارجه و وندی شرمن مدیر کل سیاسی وزارت خارجه ایالات متحده شرکت داشتند.

عباس عراقچی پس از مذاکرات بیست ساعته با نمایندگان آمریکا، ملاقات‌ها را مفید خواند ولی گفت: «هنوز تا حل مسایل فاصله داریم.»

قرار است دور هفتم مذاکرات ایران وگروه شش  کمتر از ده روز دیگر(۱۸سپتامبر/ ۲۷ شهریور) در نیویورک آغاز شود . اما پیش از آن نمایندگان جمهوری اسلامی با نمایندگان فرانسه، بریتانیا و آلمان دیداری در وین پایتخت اتریش خواهند داشت.

در همین حال یوکیو آمانو، مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی تازه‌ترین گزارش خود در رابطه با برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی را منتشر کرد. در این گزارش، همچنان از وجود ابعاد اعلام نشده هسته‌ای مربوط به فعالیت‌های نظامی مانند چاشنی انفجاری و تولید کلاهک هسته‌ای قابل نصب برروی موشک ابراز نگرانی شده است.

آژانس هم‌چنین تاکید کرده که ایران به پرسش‌های مهم پاسخ نداده است.

رادیو «زمانه» در پیوند با مذاکرات دو جانبه نمایندگان ایران و آمریکا و مذاکره با سه کشور اروپایی و سرانجام مذاکرات 5+1 در نیویورک، پرسش‌هایی را با دو کارشناس مسایل هسته‌ای ایران، رضا تقی‌زاده در واشنگتن و بهروز بیات در وین در میان گذاشته است.

این پرسش‌ها حول محورهای زیر طرح شده‌اند‌:

● آیا گفت‌وگوهای مستقیم ایران و آمریکا در ژنو، می‌توانند نقشی در هموار کردن راه مذاکرات پایانی هسته‌ای داشته باشند؟

● آیا گزارش تازه آژانس بین‌المللی انرژی اتمی که منفی توصیف شده، می‌توانند جو گفت و گوهای پایانی را نامناسب سازد؟

● مشکلات و مزاحمت‌هایی که هم در ایران هم در آمریکا برسر رسیدن به توافق پایانی وجود دارند کدامند

● چشم‌انداز موفقیت یا شکست مذاکرات جامع و پایانی چگونه است؟

● آیا جمهوری اسلامی در عراق با آمریکا همکاری می‌کند تا در ازای آن، برخورد مناسب آمریکا در مذاکرات هسته‌ای را جلب کند؟