مشاور عالی وزیر جهاد کشاورزی ایران اعلام کرده که سهم آب بخش کشاورزی توسط وزارت نیرو نصف می‌شود. این برنامه از مهر ماه همزمان با آغاز سال زراعی جدید آغاز خواهد شد.

water-agriculture-rice
مشاور وزیر کشاورزی ایران می‌گوید در شرایط کنونی کاشت گندم و برنج به صرفه نیست

محمدحسین شریعتمدار که با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) گفت‌و گو کرده، گفته است: «پیش از این از سوی وزارت نیرو اعلام می‌شد سالانه ۸۵ تا ۹۰ میلیارد متر مکعب آب در بخش کشاورزی مصرف می‌شود که مسئولان این وزارتخانه اعلام کردند از سال زراعی آینده – مهر ماه – نهایتا باید روی حدود ۵۰ میلیارد تومان آن برای تولید محصول کشاورزی حساب کنیم.»
او همچنین گفته: «در شرایط حساس کنونی باید تولید محصولات کشاورزی و تامین امنیت غذایی را با در نظر گرفتن افزایش بهره‌وری آب ادامه داد.»
بر اساس آمارهای اعلام شده، سال گذشته حدود ۹۲ میلیارد متر مکعب آب در بخش کشاورزی مصرف شده است، اما این مقام وزارت جهاد کشاورزی تاکید کرده که آمار اعلام شده از سوی وزارت نیرو چندان مورد تایید نیست: «این میزان آب مصرفی در بخش کشاورزی در سال‌هایی که خشکسالی وجود داشته و آب رودخانه‌ها به شدت کاهش یافته نیز همین میزان اعلام می‌شد؛ بنابراین می‌توان گفت این آمار مورد مناقشه است.»
مشاور عالی وزیر جهاد کشاورزی «تعریف الگوی کشتی براساس بهره‌وری بیشتر آب» و اجرای برنامه کشت بره‌مان اساس را از برنامه‌های وزارت کشاورزی ایران اعلام کرده است.
استفاده از تکنولوژی‌، تغذیه مناسب، کنترل به موقع آفات و بیماری‌ها، استفاده از مکانیزاسیون مناسب و غیره از دیگر راهکارهای این وزارت‌خانه برای بهره‌وری در آب است.
مشاور عالی وزیر جهاد کشاورزی در صحبت‌های خود به موضوع «آب مجازی» در همه کشور‌ها به عنوان مسئله‌ای موثر در کنترل منابع‌ آبی اشاره کرد. براساس این استراتژی، منابع آبی در هر کشوری صرف تولید محصولی شود که از نظر اقتصادی درآمد بیشتری را به همراه دارد و کمبود محصولات دیگر باید از طریق واردات تامین شود.
به گفته شریعتمدار، در ایران سالانه بین ۱۸ تا ۲۰ میلیارد مترمکعب آب از طریق واردات محصولاتی مانند گندم، برنج، دانه‌های روغنی، ذرت و غیره وارد می‌شود، به این معنی که اگر این محصولات در کشور تولید شوند، باید به همین میزان آب در کشور مصرف شود.
این در حالی است که با توجه به شدت گرفتن بحران کم آبی در ایران، زمزمه‌هایی مبنی بر ضرورت واردات آب از کشورهای همجوار ایران نیز مطرح شده است.

در روزهای گذشته، حمید چیت‌چیان، وزیر نیرو، برای شرکت در دهمین اجلاس کمیسیون همکاری‌های مشترک اقتصادی ایران و تاجیکستان، به شهر دوشنبه سفر کرده بود که گفته می‌شود یکی از اهداف این سفر، مذاکره برای خرید و واردات آب از تاجیکستان به ایران است.
او در هفته‌های پیش و قبل از سفر خود به تاجیکستان اعلام کرده بود می‌توان از کشورهایی که با آن‌ها تعاملاتی داریم آب وارد کنیم اما احتمال تغییر در تعاملات بین کشور‌ها وجود دارد و به همین دلیل وابستگی در مساله آب به هیچ وجه خوشایند نیست.
پیش‌تر نیز، استاندار خراسان رضوی پیشنهاد داده بود در ازای واردات ۴۰۰ تا ۵۰۰میلیون مترمکعب آب از کشور تاجیکستان به خراسان رضوی، گاز یا نفت به آن کشور صادر شود.