در آستانه سال تحصیلی ۱۳۹۳- ۹۴، هنوز احکام ریاست دانشگاههای تحت پوشش وزارت علوم در استان تهران ازجمله چهار دانشگاه «تهران»، «امیرکبیر»، «تربیت مدرس» و «پیام نور» از سوی شورای عالی انقلاب فرهنگی تائید نشده است.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، تائید حکم ریاست دانشگاههای تحت پوشش وزارت علوم در سراسر کشور در حالی بعد از وقفه چند ماهه در شورای عالی انقلاب فرهنگی آغاز شده که هنوز خبری از تائید احکام ریاست دانشگاههای موجود در تهران منتشر نشده است. این در حالی است که از هفته آینده سال تحصیلی دانشگاهها آغاز میشود.
شورای عالی انقلاب فرهنگی در جلسه اخیر خود تنها حکم ریاست ۱۵ دانشگاه را که عمدتاً از دانشگاههای استانهای مختلف هستند تائید کرده است.
رضا فرجی دانا وزیر سابق علوم در احکامی جداگانه، محمود نیلی احمدآبادی را در تاریخ ۱۹ خرداد به عنوان سرپرست دانشگاهتهران، احمد معتمدی را در دوم تیر ماه به سرپرستی دانشگاه صنعتی امیرکبیر، محمدتقی احمدی را در سوم تیرماه به عنوان سرپرست دانشگاه تربیت مدرس و ابوالفضل فراهانی را در ۲۰ آذرماه سال گذشته به عنوان سرپرست دانشگاه پیام نور منصوب و آنها را طی ماههای اخیر برای تائید حکم به شورای عالی انقلاب فرهنگی معرفی کرده بود.
نمایندگان مجلس ایران اما روز چهارشنبه ۲۹ مردادماه در پی اجرای طرح استیضاح، با ۱۱۰ رأی مخالف ، ۱۴۵ رأی موافق و ۱۵ رأی ممتنع از مجموع ۲۷۰ رأی به رضا فرجیدانا وزیر علوم دولت یازدهم رأی اعتماد ندادند و به این ترتیب وی از این سمت برکنار شد.
ازجمله دلایل استیضاح «بازگرداندن برخی استادان اخراج شده توسط هیئتهای رسیدگی به تخلفات یا مراجع ذیربط دانشگاهها»، «اعزام گروههای سیاسی بعضاً دارای سوابق تندروی در قالب کارشناسان»، «تغییر شیوه انتخاب رؤسای دانشگاهها خلاف رویههای جاری شورای عالی انقلاب فرهنگی و خلاف دستور صریح ریاست جمهوری» و «منصوب کردن عناصر دارای سابقه مشخص در فتنه ۸۸ در مسئولیتهای مهم ستادی و وزارتخانه» بود.
علی مطهری نماینده مجلس ۳۱ مرداد سال جاری از برکناری وزیر علوم توسط نمایندگان مجلس بهعنوان «نقطه ضعف» مجلس نهم یاد کرد و گفت: «رضا فرجی دانا مظلوم واقع شد و قربانی رقابتهای سیاسی شد. چون اصل حرف محرکان استیضاح که ممکن است در بیرون مجلس هم باشند این است که دانشگاهها باید تحت کنترل ما باشد و فضای امنیتی گذشته بر آنها همچنان باید باقی بماند و افزایش آزادی بیان در دانشگاهها را مضر به حال نظام میدانند.»
موضوع استیضاح وزیر علوم چندی پیش و پس از آن پیش کشیده شد که آیتالله علی خامنهای، رهبر ایران، گفته بود که دانشگاه «محل جولان و فعالیتهای جریانهای سیاسی» نیست. او با اشاره به «پدیدههای زیانبار» گذشته، خواسته بود که دانشگاه «باشگاه سیاسی» نشود.