تنها چند ماه بعد از معامله میلیاردی با چین، کلنگ احداث خط لوله انتقال گاز به چین در سیبری به زمین زده شد. روسیه خود را برای شرایطی آماده می‌سازد که اروپا از خرید گاز این کشور صرف‌نظر کند.

RUSSIA-CHINA-PIPELINE
رئیس کنسرن گاز پروم، پوتین و معاون رئیس جمهور چین در مراسم افتتاح بزرگترین پروژه خط لوله دنیا

در هنگامه اوج‌گیری بحران بین روسیه و اروپا، عملیات احداث خط لوله انتقال گاز به چین آغاز شد. ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه روز دوشنبه اول سپتامبر در مراسم شروع طرح یاد شده گفت: «ما بزرگ‌ترین پروژه ساخت در جهان را آغاز می‌کنیم.» او این پروژه را واجد اهمیت بسیار برای روسیه و چین دانست.

در مراسم رسمی شرکت نفتی “گازپروم”، معاون نخست وزیر چین، ژانگ گائولی هم حضور داشت. به گفته ژانگ، احداث خط لوله در خاک چین در نیمه اول سال ۲۰۱۵ آغاز خواهد شد. هزینه احداث این خط لوله بالغ بر ۵۰ میلیارد یورو برآورد شده است.

این خط لوله «سیلا سیبری» یا (قدرت سیبری) نام دارد و طول آن تنها در خاک روسیه ۴۰۰۰ کیلومتر خواهد بود. روسیه و چین در ماه مه گذشته بعد از مذاکراتی ۱۰ ساله، قراردادی ۳۰ ساله به ارزش ۴۰۰ میلیارد دلار بستند. روسیه قصد دارد از سال ۲۰۱۸ سالانه ۳۸ میلیارد متر مکعب گاز به چین صادر کند.

Pipeline
خطوط نقطه‌چین، مسیرهای برنامه‌ریزی شده برای احداث خط لوله هستند

روابط روسیه و اروپا به دلیل بحران اوکراین تیره شده و پوتین با عقد این قرارداد، روسیه را آماده شرایطی‌ می‌‌کند که اروپا از خرید گاز این کشور صرف‌نظر کرده باشد. به عبارت دیگر، پوتین در حال تنظیم جدید تجارت خارجی روسیه است. این معامله برای طرفین مزایای بسیاری دارد: از یک طرف چین گاز را با بهای مناسب‌تر از کشورهای اروپایی دریافت می‌کند و از طرف دیگر احداث خط لوله طولانی موجب رونق اقتصادی در روسیه می‌شود.

روسیه بزرگ‌ترین صادر کننده گاز دنیاست و بیشترین میزان این گاز وارد اروپا می‌شود. در حال حاضر کشورهای اروپایی به دنبال راه‌هایی هستند که وابستگی به گاز صادراتی روسیه را کاهش دهند.