بر اساس گزارش رئیس فراکسیون مبارزه با دخانیات مجلس، سالانه هفتهزار نفر در کشور بر اثر مصرف دخانیات (ازجمله سیگار و قلیان) جان خود را از دست میدهند.
محدودیتهای فراوان اجتماعی برای دختران و پسران و کمبود امکانات تفریحی در ایران، یکی از دلایلی است که باعث شده قلیانکشی در قهوه خانهها، رستورانها و منازل به یکی از تفریحهای محبوب جوانان دراین کشور تبدیل شود.
افزون بر آن باورهای غلطی درمورد قلیانکشی در جامعه وجود دارد؛ باورهایی نظیر اینکه «قلیان به اندازه سیگار مضر نیست»، یا «قلیان اعتیادآور و سرطانزا نیست». این باورها، استفاده از قلیان به ویژه درمیان نسل جوان را افزایش داده است.
آخرین آمار منتشرشده از سوی وزارت بهداشت از استفاده قلیان درمیان ۱۵ درصد از جوانان بین ۱۳ تا ۱۵ سال خبر میدهد و اینکه سالانه ۳۵ هزار تن تنباکو در کشور دود میشود.
به همین دلیل چندی پیش چهار هزار پزشک و متخصص، در مورد مهار سونامی سرطان ناشی از مصرف بیرویه قلیان، به وزارت بهداشت هشدار دادند. آنان شیوع مصرف قلیان در میان ۳۷ درصد از جوانان و نوجوانان را خطری جدی برای سلامت این نسل دانستند.
ایران بالاترین روند رشد سرطان را در دنیا دارد و ۳۰ درصد مرگهای ناشی از این بیماری به طور مستقیم با دخانیات ارتباط دارد.
میزان منوکسیدکربن وارد شده به بدن انسان بر اثر استفاده از قلیان شش برابر سیگار و میزان عامل سرطانی قلیان ۴۶ برابر بیش از سیگار است.
از دیگر عوامل سرطان، ماده «آرسنیک» . «سرب» است که به ترتیب در قلیان چهاربرابر و ۲۰۲ برابر سیگار است.
زمانه در یک گزارش رادیویی درباره علل و پیامدهای قلیانکشی و بالاخره راهکارهای جایگزین با الهام هومینفر، پژوهشگر اجتماعی و جامعهشناس، شاهرخ احکامی پزشک متخصص و رضا رودسری پزشک به گفتوگو نشسته است.