در پی اوج گرفتن فعاليتهای «دولت اسلامی عراق و شام» (داعش)، عربستان سعودی از مصر و پاکستان، متحدان نظامی خود، درخواست پشتيبانی نظامی کرد.
يکی از مشاوران حکومت عربستان سعودی در گفتوگو با روزنامه بريتانيايی «تايمز»، با اعلام اين خبر گفت: «هيچ کس از برنامههای داعش خبر ندارد. اما مشخص است که اين گروه اگر بتواند مکه را هدف قرار میدهد.»
خبرگزاری «پاکستان تودی» نيز خبر داد که عربستان از ارتش پاکستان برای محافظت از مرزهای خود درخواست کمک نظامی کرده است.
داعش توانسته کنترل خود را بر مرزهای غربی عراق در حوالی اردن و سوريه تحکيم کند و همچنين از روز يکشنبه سوم اوت، به پيروزیهای مهمی بر نيروهای کرد نیز دست يافته است. عربستان سعودی ۵۰۰ کيلومتر مرز مشترک با عراق و سوريه دارد.
ماه گذشته نيز روزنامه بريتانيايی «تلگراف» از اعزام ۳۰ هزار سرباز سعودی به مرز جهت مقابله با تهديد داعش خبر داده بود.
با اين حال، فعاليتهای داعش درون عربستان نيز آغاز شده است. پايگاه خبری تحليلی «المانيتور» خبر داده بود که نيروهای امنيتی سعودی ماه مه امسال ۶۲ عضو يک «گروهک» وابسته به داعش را دستگير کرده بودند.
همچنين به گزارش خبرگزاری پاکستان تودی، گرافيتیهايی در حمايت از داعش در خيابانهای عربستان ظاهر شده و در ماه ژوئن نیز شبنامههايی از سوی داعش در رياض، پايتخت عربستان، پخش شده است.
اين خبر در حالی منتشر میشود که بسياری عربستان را از حاميان اصلی مالی داعش میدانند. ماه گذشته يکی از مقامات رسمی قطر در گفتوگو با «آتلانتيک» گفته بود: «داعش يک پروژه سعودی بوده است». دولت عربستان تاکنون اين ادعا را تکذيب کرده است.
در همين راستا، وزارت دفاع مصر اعزام نيرو به عربستان را تکذيب کرد، اما از ارتباط مستمر با اين متحد نظامی خود خبر داد.
پیشروی داعش در مناطق تحت کنترل پیشمرگهها
خبرهای تأييد نشده حاکی از آن است که نيروهای پيشمرگه کرد هنگام گريختن از مواضع خود برخی از ادوات نظامیشان را نيز جاگذاشتهاند.
داعش ظرف يک روز کنترل سه شهر، دو ميدان نفتی و يک سد آبی مهم را از دست نيروهای پيشمرگه درآورد.
زمار، شهری در مسير مرز سوريه و همجوار دو ميدان نفتی، نخستين شهری بود که به تصرف داعش درآمد. سنجار نيز که شهری دورافتاده و منزوی و سکونتگاه کردهای ايزدی است، به تصرف داعش درآمده است.
در ادامه، شهر استراتژيک داوا در نزديکی رود دجله و سد موصل نیز به دست داعش افتاد. سپس اين گروه توانست کنترل بزرگترین سد آبی عراق را نيز به دست گرفت.
سازمان ملل با اشاره به پيروزیهای اخير داعش در اين منطقه، موقعيت بهوجودآمده را «تراژدی انسانی» خواند.
ديروز شهر شنگال، ديگر شهر کردهای ايزدی به ميدان نبرد داعش با نيروهای کرد شامل پيشمرگههای اقليم کردستان و واحدهای دفاع خلق وابسته به پ.ک.ک بدل شد. اخبار ضدونقيض از کنترل کامل داعش بر شهر يا جنگ سخت داعش با نيروهای کرد داخل شهر سخن میگويند.
در هر صورت، خبرگزاری کردی «روداو» از کشتار مردان ايزدی، تجاوز به زنان و اسارت آنها در اين شهر خبر داده است. همچنين اين خبرگزاری از ناپديد شدن صدها کرد ايزدی خبر داده که احتمالاً به دست داعش کشته شدهاند.
به گزارش «نيويورکتايمز» شهروندان شهر سنجار نیز به سرنوشتی مشابه دچار شده بودند و شاهدان عينی از اعدام مردان و اسارت اعضای خانواده آنها به دست داعش خبر داده اند.
همزمان با پيروزیهای غافلگيرکننده داعش بر نيروهای پيشمرگه و تصرف چندين شهر، کردستان عراق به اعزام نيروهای کمکی و تجهيز نيروهای نظامی پرداخته است. به گزارش «روداو»، روز يکشنبه محمولهای از سلاحهای سنگين به فرودگاه اربيل وارد شده است.
اخبار ضد و نقيض تاييد نشده از حضور نيروهای ايرانی برای کمک به پيشمرگهها خبر میدهند. امروز نيز خبرگزاری «رویترز» در گزارشی به حضور نيروهای ويژه سپاه پاسداران ايران در عراق برای مبارزه با داعش پرداخت. به گزارش اين روزنامه، دهها عضو حزبالله لبنان نيز در عراق حضور دارند.
عین زامبی ها دارن همه جا رو به گند میکشن
وحید / 04 August 2014