مسعود حائری، وکیل غلامحسین کرباسچی، شهردار وقت تهران، ۱۶ سال پیش دادگاه وی را نمایش خواند. نمایشی که صدا و سیمای جمهوری اسلامی آن را پخش می‌کرد و به سریال کرباسچی شهرت یافته بود.

از روز ۱۱ مرداد ماه نمایش دیگری آغاز شده که گردانندگان آن همان گردانندگان نمایش پیشین هستند. غلامحسین محسنی اژه‌ای، قاضی دادگاه کرباسچی، در زمان وزارت اطلاعات خود از بازداشت‌شدگان انتخابات ۱۳۸۸علیه مهدی هاشمی اعتراف گرفت و پرونده وی را تشکیل داد. پرونده‌ای که وکلای مهدی هاشمی می‌گویند اسنادش جعلی است.

Mehdi Hashemi
مهدی هاشمی در راه رفتن به دادگاه غیرعلنی – شنبه یازدهم مرداد

غلامحسین محسنی اژه‌ای ۲۷ سال پیش بازجوی یک مهدی هاشمی دیگر بود. پرونده مهدی هاشمی قهدریجانی، برادر داماد آیت‌الله منتظری درنهایت به اعدام وی و عزل آیت‌الله منتظری از قائم‌مقامی رهبری انجامید. شرایط سیاسی اما دیگر به محسنی اژه‌ای اجازه نمی‌دهد که از مهدی هاشمی بهرمانی اعتراف تلویزیونی بگیرد و حکم اعدام برایش صادر کند.

روال قوه قضائیه روشن می‌کند که در جمهوری اسلامی هیچ مسئول و آقازاده‌ای را به دلیل اتهامات اقتصادی محاکمه نمی‌کنند مگر اینکه غرضی سیاسی در کار باشد.

اینک او تنها می‌تواند به عنوان سخنگوی قوه قضائیه درباره نمایشی که برای خشنود کردن حامیان رهبر جمهوری اسلامی تدارک دیده شده اطلاع‌رسانی کند. نمایشی برای اینکه باور کنند قوه قضائیه همچنان جسارت گرفتن تصمیم‌های بزرگ را دارد و حملات‌شان علیه مهدی هاشمی نتیجه داده است.

این روزها حامیان رهبری از علنی شدن دادگاه مهدی هاشمی دم می‌زنند. صادق لاریجانی، برادر علی لاریجانی که دستور پخش «سریال کرباسچی» را صادر کرد، این روزها رئیس قوه قضائیه است اما جسارت برگزاری علنی دادگاه مهدی هاشمی را ندارد.

دو انتخابات ریاست جمهوری و دو دادگاه

دادگاه مهدی هاشمی مانند دادگاه کرباسچی یک سال بعد از انتخابات ریاست جمهوری برگزار می‌شود. دلیل برگزاری دادگاه کرباسچی حمایت او از خاتمی در انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۷۶ بود. اما مهدی هاشمی اینک به دلیل سه انتخابات ریاست جمهوری ۱۳۸۴، ۱۳۸۸ و ۱۳۹۲ در دادگاه است. شاید اگر در هر یک از این انتخابات، هاشمی رفسنجانی به صورت مستقیم و غیر مستقیم حضور پیدا نمی‌کرد، امروز مهدی هاشمی به دادگاه نمی‌رفت.

فرزندان هاشمی رفسنجانی دادگاه برادرشان را سیاسی می‌دانند اما خبرگزاری‌های وابسته به سپاه پاسداران انبوهی از مصاحبه‌ها را منتشر می‌کنند تا ثابت کنند اتهامات مهدی هاشمی اقتصادی است. روال سابق قوه قضائیه اما روشن می‌کند که در جمهوری اسلامی هیچ مسئول و آقازاده‌ای را به دلیل اتهامات اقتصادی محاکمه نمی‌کنند مگر اینکه غرضی سیاسی در کار باشد. شاید برای یادآوری همین موضوع همزمان با دومین روز دادگاه مهدی هاشمی، روزنامه جمهوری اسلامی به کنایه پرسیده است که از دادگاه محمود احمدی‌نژاد و محمدرضا رحیمی چه خبر.

یک هفته پیش از دادگاه مهدی هاشمی، مصطفی تاج‌زاده، عضو زندانی جبهه مشارکت از رئیس قوه قضائیه خواسته بود که دستور برگزاری دادگاه اتهامات اقتصادی برادران خود را صادرکند.

 اگر به تعبیر رایج برای مهدی هاشمی حکم سبکی صادر شود، آب سردی بر تبلیغات چند ساله حامیان رهبری علیه مهدی هاشمی ریخته می‌شود.

شاید اگر دادگاه مهدی هاشمی علنی بود، او سخنانی از این دست را مطرح می‌کرد، همانطور که غلامحسین کرباسچی و برخی از شهرداران مناطق تهران اختلاس ۱۲۳ میلیارد تومانی از بانک صادرات با مشارکت محسن رفیق‌دوست، رئیس وقت بنیاد مستضعفان، را به رخ قضات کشیدند.

مجتبی خامنه‌ای، معادل مهدی هاشمی

مهدی هاشمی اما برای خود تنها یک معادل می‌شناسد که بخواهد به رخ قاضی دادگاه بکشد. مجتبی خامنه‌ای، فرزند رهبر جمهوری اسلامی، می‌تواند معادل مهدی هاشمی باشد. نام هر دو از انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۸۴ مطرح شد.

مهدی هاشمی درآن انتخابات نقش جدی در اجرای برنامه‌های پدر خود داشت. نام مجتبی خامنه‌ای هم با نامه مهدی کروبی به رهبر جمهوری اسلامی بر سر زبان‌ها افتاد. مهدی کروبی در آن نامه به رهبری کنایه زد که در پاسخ به گلایه ناطق نوری از دخالت‌های آقازاده رهبری در انتخابات ریاست جمهوری گفته که ایشان آقازاده نیستند و آقا هستند.

یک تفاوت مهدی و مجتبی این است که مجتبی تنها فرزند مطرح آیت‌الله خامنه ای است اما فرزندان هاشمی رفسنجانی هر کدام در دوره‌ای مطرح بوده‌اند و در فضای سیاسی تاثیرگذار.

فائزه، مطرح ترین فرزند هاشمی

نام فائزه هاشمی، بیش از ۲۰ سال پیش با طرح موضوع جنجالی دوچرخه‌سواری زنان مطرح شد. حضور او در جمع معترضان انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۸۸ و زندان شش ماهه‌اش پس از سال‌ها سکوت نام او را دوباره مطرح کرد.

مهدی هاشمی برای خود تنها یک معادل می‌شناسد که بخواهد به رخ قاضی دادگاه بکشد. مجتبی خامنه‌ای، فرزند رهبر جمهوری اسلامی. نام هر دو از انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۸۴ مطرح شد.

نام یاسر هاشمی که اینک جایگزین مهدی در ریاست دفتر هیات امنای دانشگاه آزاد شده، در شایعات بیشتر از فضای رسمی مطرح بوده است. درسال‌های پایانی ریاست جمهوری هاشمی رفسنجانی، هر زمان که بنا بود خانواده هاشمی به زد و بندهای اقتصادی متهم شوند نام یاسر مطرح می‌شد.

فاطمه و محسن هاشمی اما بیشتر به سوابق اجرایی خود مشهورند. محسن همواره با نام متروی تهران شناخته شده است و فاطمه با بنیاد بیماری‌های خاص.

خانواده هاشمی دو جلسه دادگاه مهدی را به نظاره نشسته‌اند و تاریخ جلسه بعد هم به گفته وکلا هنوز مشخص نیست. مهدی هاشمی آیه قرانی «ان الله مع الصابرین» را در صفحه فیس‌بوک خود نوشته و قاضی مقیسه که به برگزاری دادگاه های چند دقیقه‌ای مشهور است گویا برای این دادگاه باید چندین ماه صبر داشته باشد.

قاضی قتل‌عام زندانیان سیاسی و دادگاه‌های چند دقیقه‌ای

محمد مقیسه، رئیس شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب اسلامی (معروف به ناصریان)، سابقه مشارکت در اعدام بسیاری از زندانیان سیاسی درماجرای مشهور کشتار زندانیان سال ۱۳۶۷را درکارنامه خود دارد و برای بسیاری از دستگیرشدگان انتخابات سال ۱۳۸۸ نیز حکم زندان صادر کرده یکی از سخت ترین پرونده‌ها را عهده‌دار شده است.

برای او صدور حکم مهدی هاشمی بسیار سخت‌تر از همه دادگاه‌های گذشته است. چرا که برای صدور حکم‌های گذشته تنها گزارش‌های وزارت اطلاعات و حتی اعترافات دیگر بازداشت‌شدگان کافی بود. رهبر جمهوری اسلامی اما پس از پخش دادگاه‌های اعترافات اجباری در سال ۱۳۸۸ گفت که اقاریر بازداشت‌شدگان علیه دیگران سندیت ندارد.

صدور حکم مهدی هاشمی رفسنجانی مانند دادگاه او، بحرانی دیگر برای قوه قضائیه است. اگر به تعبیر رایج برای او حکم سبکی صادر شود، آب سردی بر تبلیغات چند ساله حامیان رهبری علیه مهدی هاشمی ریخته می‌‌شود. عواقب صدور حکم سنگین علیه مهدی هاشمی نیز برای قوه قضائیه غیرقابل پیش‌بینی است.

دراین گونه موارد اما راه‌حل نجات‌بخش برای قوه قضائیه صدور حکمی است که اجرا نشود و یا نصفه و نیمه اجرا شود. حکمی که همچنان مانند شمشیر داموکلس بر سر خانواده هاشمی باشد.