دامنه جنگ غزه به رسانه‌‌ها هم کشیده شده است: این‌بار با سویه‌های نمایشی و تبلیغاتی حادتری. اسرائیلی‌ها و فلسطینی‌ها، هر یک در این نمایش تلاش می‌کنند خود را برتر و برحق‌تر از دیگری جلوه دهند. در این میان دوپارگی جامعه هنری ایران نیز در سایه این جنگ نمایان‌تر شده است. مجید مجیدی، سینماگر ایرانی هم‌صدا با دیگر سینماگران طرفداران رهبری «جنایت صهیونیست‌ها» را محکوم کرده است. اصغر فرهادی و نسرین ستوده هم کمپینی به راه انداخته‌اند و خواهان توقف کشتار شده‌اند.

رقابت و هم‌دستی رسانه‌ای اسرائیلی‌ها و فلسطینی‌ها

نمایش رسانه‌ای جنگ غزه
نمایش رسانه‌ای جنگ غزه

رسانه‌های اسرائیلی برای به نمایش گذاشتن جنگ غزه با هم رقابت دارند. در این رقابت بسیاری از رسانه‌های این کشور از تصاویر و ویدیوهایی که شاخه نظامی جنبش مقاومت اسلامی (حماس) برای نشان دادن توانایی نظامی‌اش در مقابله با ارتش اسرائیل انتشار می‌دهد استفاده می‌کنند. ویدیوهای تبلیغاتی حماس این بار به سه زبان عربی، عبری و انگلیسی و با تدوین حرفه‌ای تهیه می‌شود. برای مثال می‌توان از ویدیویی یاد کرد که در روزنامه «یدیعوت آخرونوت» منتشر شده است. در این ویدیو، شاخه نظامی حماس نشان می‌دهد که چگونه با استفاده از توانایی‌های محلی موشک تولید می‌کند و با موشک‌باران شهرهای اسرائیل زندگی روزانه مردم را مختل ساخته است.

رسانه‌های اسرائیلی از ویدیوهای حماس برای اثبات حقانیت جنگ و نشان دادن ضرورت بمباران نوار غزه بهره‌برداری تبلیغاتی می‌کنند. شاخه نظامی حماس هم برای تولید چنین ویدیوهایی از تصاویر و فیلم‌هایی که ارتش اسرائیل در اختیار رسانه‌ها قرار داده، استفاده می‌کند.

ارتش اسرائیل برخی خانه‌های مشکوک در نواره غزه را منفجر می‌کند. این تصاویر تا پیش از جنگ غزه محرمانه تلقی می‌شدند. اکنون ارتش اسرائیل ویدیوهایی از انفجار خانه‌های فلسطینی‌ها را رسانه‌ای کرده است. رسانه‌های اسرائیلی ادعا می‌کنند که «تروریست‌ها» در این خانه‌ها پناه گرفته بودند. حماس ادعا می‌کند که نظامیان اسرائیل خانه‌های فلسطینیان را به بهانه واهی منفجر می‌کنند. ظاهراً هر دو طرف این درگیری در به نمایش گذاشتن جنگ نه تنها با هم رقابت دارند، بلکه به یکدیگر وابسته‌اند. گزارش بی‌طرفانه‌ای که بیانگر حقیقت جنگ باشد نمی‌توان یافت.

شکاف جامعه هنری ایران

در این کارزار رسانه‌ای شکاف جامعه هنری ایران هم بیش از پیش نمایان شده است. آیت‌الله خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی در دیدار سالانه‌اش با گروهی از شاعران وابسته به بیت‌، در سخنانی آمریکا و انگلیس را متهم به کشتار کودکان غزه کرد و از شاعران خواست مقابل تهاجم علیه «هویت اسلامی» بایستند. او مهم‌ترین وظیفه شاعران را پاسداری از «هویت اسلامی» و ایستادگی و پایداری در برابر غرب خواند.

مجید مجیدی و ۲۰۰ سینماگر دیگر از طریق جشنواره فیلم مقاومت بیانیه‌ای خطاب به بان‌ کی‌مون، دبیرکل سازمان ملل متحد صادر کرده‌اند. آن‌ها در این بیانیه هم‌صدا با رهبری «جنایت صهیونیست‌ها در غزه» را محکوم کرده‌اند.

از سوی دیگر اصغر فرهادی، سینماگر نام‌آشنا که در جامعه هنری کشور و در بین مردم طرفداران زیادی دارد، همراه با نسرین ستوده، وکیل و مدافع حقوق بشر در شبکه اجتماعی فیسبوک کمپینی راه انداخته‌اند. آن‌ها پلاکاردی به دست گرفته‌اند که روی آن این جمله نوشته شده است: stop killing your fellow beings (کشتن همنوعانتان را متوقف کنید.) فرهادی و ستوده از مردم خواسته‌اند عکس‌هایشان را با این شعار در صفحه‌ای که به این منظور در فیسبوک ایجاد شده انتشار دهند.

ظاهراً نسبت به جنگ غزه نمی‌توان بی‌تفاوت ماند. رویکردها اما تفاوت دارد. برخی از سینماگران و هنرمندان مانند رسول صدرعاملی، نرگس آبیار و مهدی پاکدل در حرکت رسانه‌ای دیگری، در هم‌نوایی نه چندان آشکار با حکومت تصاویری از کودکان غزه را در فیسبوک انتشار داده‌اند و حمایت خود از مردم غزه را اعلام کرده‌اند.

کمپین فرهادی – ستوده: کشتن همنوعانتان را متوقف کنید!

[metaslider id=161905]