کارشناسان سازمان محیط زیست می‌گویند وزارت نیرو قبول کرده است برای زنده کردن دو دریاچه ارومیه و هامون، شماری از سدهای منطقه را خراب کند.

Dam_Urmia
سدسازی به بسیاری از دریاچه‌ها از جمله دریاچه ارومیه آئیب فراوان زده است

به گفته اسماعیل کهرم، مشاور رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در امور طبیعی، وزارت نیرو به این نتیجه رسیده که سدسازی روی رودخانه‌ها باعث خشکی دریاچه‌هایی مانند ارومیه و هامون شده و لازم است شماری از این سدها خراب شوند.

به گفته این کارشناس محیط زیست قرارگیری ایران در منطقه‌ گرم و خشک، آسیب پذیری دریاچه‌هایی مانند ارومیه، هامون، گاوخونی، پریشان و ارژن را بیشتر کرده است. گرمی و خشکی هوا اما تنها عامل نابودی این دریاچه‌ها نیست، بلکه سدسازی نیز تاثیری بسیار مهم در این زمینه داشته است.

به گزارش خبرگزاری برنا، کهرم تاکید کرد وزارت نیرو اکنون به این نتیجه رسیده است که اگر روی رودهای منتهی به دریاچه ارومیه سد نساخته بودند، اکنون این دریاچه  زنده بود. در اطراف دریاچه پریشان در استان فارس هم ۸۵۰ حلقه چاه مجاز و ۵۵۰حلقه چاه غیرمجاز کندند که به این دریاچه آسیب فراوان رساند.

به گفته مشاور سازمان حفاظت محیط زیست، در هفته‌های اخیر طرح تخریب سدهای ساخته شده روی رودهای منتهی به دریاچه ارومیه تصویب شد تا بلکه بتوان حدود ۴۰ درصد از این دریاچه را زنده کرد.

کهرم با اشاره به وضعیت دریاچه هامون نیز گفت: «در یک سال گذشته به خاطر مذاکرات پشت پرده بین دولت ایران و افغانستان که از زمان رئیس جمهوری خاتمی شروع شده بود،  دولت افغانستان اجازه داد تا آب به دریاچه هامون وارد شود، اما در این میان آب وارد چاه نیمه ها (چاله‌های طبیعی بزرگ) می شد تا این‌که سازمان حفاظت محیط زیست تصمیم گرفت این موانع را از بین ببرد».

مشاور سازمان حفاظت محیط  زیست تصریح کرد خشک شدن دریاچه‌های ارومیه و پریشان باید درس عبرتی باشد تا از اتفاق مشابه در مورد دریاچه هامون جلوگیری شود.

احتمال تخریب سدها برای نجات دریاچه‌های یادشده پیش‌تر از سوی وزیر نیرو نیز بیان شده بود.

حمید چیت چیان در نخستین ماه‌‌های وزارتش در شهریورماه ۱۳۹۲اعلام کرد: «اگر از لحاظ فنی و اقتصادی به اين نتيجه رسيديم كه درياچه اروميه با تخريب يك سد نجات مي‌يابد، ابایی از انجام اين کار نخواهيم داشت، اما اين راه حل، در زمان حاضر برنامه ما نيست».