در ادامه بحران عراق با پیشروی تندروهای اسلامی گروه «داعش»، اردن، همسایه آن کشور، حفاظت از مناطق مرزی خود را افزایش داد.

Jordanian Soldiers
نظامیان اردنی در منطقه‌ای مرزی

بنا بر گزارش خبرگزاری‌ «رویترز» تصمیم به افزایش حفاظت از مناطق مرزی اردن به روز یکشنبه (۲۲ ژوئن / ۱ تیر) پس از تسخیر گذرگاهی در مرز عراق با اردن از سوی افراد مسلح سنی بازمی‌گردد.

یک مقام نظامی اردن در همین روز بیان کرده که یگان‌های ارتش اردن در طول ۱۸۱ کیلومتر از مناطق مرز این کشور با عراق به حالت آماده باش درآمده‌اند.

شبه‌نظامیان تندروی داعش، «دولت اسلامی عراق و شام»، که بخش‌هایی از سوریه را نیز تصرف کرده‌اند، به‌تازگی گذرگاهی استراتژیک در مرز عراق با اردن را در اختیار گرفته‌اند.

این گروه سنی‌مذهب در چند روز گذشته کنترل خود را بر بخش شمال غربی عراق نیز تحکیم و سه شهر دیگر را در استان مرزی انبار تصرف کرد. گذرگاهی مرزی به سوریه نیز به‌تازگی به تصرف داعش درآمده است.

دیدار جان کری از اردن
ورود جان کری به اردن برای دیدار با سران این کشور

ایالات متحده آمریکا در تلاش برای دستیابی به راه حلی با حمایت کشورهای منطقه برای درگیری‌های جاری عراق است. جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا، در رایزنی‌های خود در مصر و اردن در پی راهی برای جلوگیری از قدرت‌گیری بیشتر شبه‌نظامیان داعش در عراق بوده که این کشور را در شدیدترین بحران آن طی سال‌های گذشته فرو برده‌اند.

قرار است وزیر خارجه آمریکا در ادامه‌ رایزنی‌های خود در مورد وضعیت عراق، با وزیران خارجه کشورهای اتحادیه اروپا دیدار و تبادل نظر داشته باشد. او روز یکشنبه نیز در قاهره با مقام‌های مصری دیدار و از جمله در همین زمینه گفت‌وگو کرده بود.

ادامه واکنش‌های بین‌المللی

بنا بر اعلام منابع دیپلماتیک، نمایندگان اتحادیه اروپا قصد محکوم کردن خشونت از جانب شبه‌نظامیان داعش را دارند. آن‌ها قصد دارند بر تشکیل دولتی مرکب از نمایندگان شیعیان و سنی‌های به شکلی برابر تأکید کنند. ۲۸ کشور اتحادیه اروپا بخت چندانی برای دخالت و رفع درگیری‌های عراق نمی‌بینند.

یک دیپلمات اروپایی در مورد وضعیت عراق گفته است: «توانایی ما برای تاثیرگذاری در این بحران محدود است.»

در مقابل، آیت‌الله علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی با «دخالت آمریکا» در اوضاع عراق مخالفت کرده است. وی روز یکشنبه در سخنرانی‌ای در جمع مسئولان قضائی ایران، پیش‌زمینه بحران عراق را به غرب نسبت داد و گفت: «پشت پرده فتنه‌انگیزی و آتش‌افروزی در عراق، قدرت‌های غربی سلطه‌گر و در رأس آنها رژیم آمریکا قرار دارند.»

وی همچنین افزود: «ما با دخالت آمریکایی‌ها و دیگران در مسائل داخلی عراق بشدت مخالفیم و آن را تأیید نمی‌کنیم، زیرا معتقدیم دولت و ملت عراق و مرجعیت دینی این کشور توانایی تمام کردن این فتنه را دارند.»

خامنه‌ای
آیت‌الله خامنه‌ای

این موضع‌گیری رهبر جمهوری اسلامی سه روز پس از آن صورت گرفت که باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا، از تصمیم اعزام ۳۰۰ مشاور نظامی به عراق برای کمک به دولت آن در مقابله با شبه‌نظامیان داعش خبر داد.

گروه تندروی داعش علیه شیعیان می‌جنگد که طبق نظر این گروه سنی، تعالیم واقعی اسلام را رعایت نمی‌کنند.

دشمنی میان شیعه و سنی، دو فرقه اسلام، در عراق پیشینه‌ای طولانی دارد. صدام حسین، حاکم سابق عراق که خود اهل سنت بود، سال‌ها اکثریت شیعه را در تبعیض قرار داده بود.

پس از سقوط او با حمله نیروهای آمریکایی به عراق در سال ۲۰۰۳، گروه‌های سنی قدرت و نفوذ سیاسی خود را از دست دادند.

اما پس از خروج نیروهای نظامی ایالات متحده از عراق در سال ۲۰۱۱، جنگ قدرت میان دو فرقه بار دیگر بالا گرفت.

دولت تحت تسلط شیعیان نوری مالکی، نخست‌وزیر نیز از مدت‌ها قبل، سنی‌ها را از سمت‌های مهم سیاسی دور نگه می‌دارد.