هزاران ماهی در رودخانه «نهراب» زابل، رودخانه منشعب از شاخه اصلی رودخانه هیرمند، و ميليونها بچهماهی در رودخانه هيرمند تلف شدند.
بهگزارش خبرگزاری کار ایران، ایلنا، مرگ هزاران ماهی در رودخانه «نهراب» در روز چهارشنبه ۲۸خردادماه (۱۸ژوئن) رخ داده است.
خسرو افسری، مديرکل محيط زيست استان سيستان و بلوچستان در اینباره گفت: «ورود آب به زمينهای کشاورزی موجب افت آب رودخانه شده و در نهايت گرمای شديد هوا سبب تلف شدن ماهیها شده است.»
وی همچنین «کم شدن آب در منطقه و رسوبات زياد آب» را یکی از دلایل احتمالی مرگ هزاران ماهی و بچهماهی دانست.
وبسایت محلی «زهک آنلاين» نيز در گزارشی با انتشار تصاویری از مرگ ميليونها بچهماهی در رودخانه اصلی هيرمند نوشت: «بیتدبيری و بیمسئوليتی مسئولان مربوطه باعث شده است که در موقع نامناسب آب رودخانه بسته شود و با توجه به تعداد زياد بچهماهیها و حجم کم آب و همچنين گرمای شديد هوا باعث شود که چنين اتفاقی رخ دهد.»
ایلنا در گزارش خود از احتمال مرگ ماهیها به دليل رهاسازی فاضلاب بخشی از شهر «زهک» به رودخانه هيرمند نوشت و افزود: «فاضلاب شهری زهک چند سالی است محيط زيست و زندگی انسانی را آلوده میکند.»
بنا به این گزارش اين رودخانه که منبع تأمين آب شرب و کشاورزی سيستان و زاهدان نيز هست. بهجز محيط زيست، بيش از يک ميليون نفر انسان نيز به آن وابستگی اقتصادی و حياتی دارند.
با این حال مديرکل محيط زيست سيستان و بلوچستان رهاسازی فاضلاب را دلیل مرگ ماهیها ندانست و گفت: «اين مقدار کم فاضلاب با توجه به حجم آب زيادی که در جريان رودخانه است، نمیتواند عامل مرگ ماهیها باشد»
وی ميزان ورود فاضلاب به رودخانه هيرمند را اعلام نکرد، اما اهالی منطقه از اضافه شدن فاضلاب به رودخانه سخن میگویند.
سوم اردیبهشتماه سال جاری نیز اعلام شد که بیش از ۳۰ تن ماهی در سد فشافویه استان تهران تلف شدند.
روز چهارشنبه گزارش نهایی دلایل مرگ دو میلیون ماهی در سد فشافویه، در مجلس ایران خوانده شد. بر اساس این گزارش «کمبود اکسيژن، حجم بالای ماهیها، پايين آمدن آب سد به علت کاهش بارندگی؛ رشد جلبکها و ورود فاضلاب شهرک واوان به سد در مجموع باعث مرگ ماهیهای سد فشافويه شده است.»