کارشناسان محیط زیست در سیستان و بلوچستان هشدار می‌دهند احیای دریاچه هامون موقتی است و خطر خشک شدن، دوباره این تالاب بین‌المللی را تهدید می‌کند.

Hamoun Lake_Sistan
ورود آب به هامون تنها بر اثر سیلاب در افغانستان بوده و به‌زودی دوباره قطع می‌شود

در اردیبهشت ماه سال جاری تالاب هامون بعد از ۱۵ سال دوباره احیاء شد و آب به داخل آن سرازیر شد.

با این‌حال به گفته خسرو افسری مدیرکل حفاظت محیط زیست سیستان و بلوچستان به آب این تالاب نمی‌توان امید بست، چون آب وارده شده مربوط به یک سیلاب موقتی از«دشت مال» است که از افغانستان جاری و وارد رودخانه هیرمند شده و هر لحظه امکان قطع شدن آن وجود دارد.

بارش‌های امسال در افغانستان که سرچشمه‌های ورود آب به تالاب بین المللی هامون از آنجاست سبب شد تا آب مازاد افغانستان بدون کنترل به دشت سیستان سرازیر شود.

خسرو افشاری در گفت‌وگو با خبرگزاری کار ایران، ایلنا، تصریح کرد با ورود آب به سیستان وزارت نیرو در ایران نیز توانست برخلاف سال‌های گذشته این آب را مدیریت و به سمت هامون هدایت کند.

به گفته مدیرکل حفاظت محیط زیست سیستان و بلوچستان حق آبه‌ دریاچه هامون در سال‌های اخیر  نه فقط توسط افغانستان رعایت نشد، بلکه برخی وزارتخانه‌های ایران نیز در این مورد کاملا بی‌توجهی کرده و از دادن حق‌آبه هامون و هدایت آب به آن سو خودداری کرده‌‌اند.

افشاری در خصوص جلسات کارگروهی که برای احیای دریاچه هامون تشکیل شده است گفت: «ورود آب به هامون جلسات کارگروه استانی احیای تالاب را تعطیل کرده و برنامه‌ریزی هر ۱۵ روز یک جلسه را بر هم زده است.»

او با انتقاد به برخی عملکردها و برنامه‌ریزی‌های این کارگروه افزود آن‌‌ها نتوانستند برای هدایت آب به یک منطقه مشخص و محدود از دریاچه برنامه‌ریزی کنند و جلو پخش شدن بی‌جهت آن در بستر وسیع تشنه خاک را بگیرند تا در معرض کمترین تبخیر و نفوذ قرار گیرد.

به گفته افشاری ورود آب به دریاچه ارتباطی با رعایت حق‌آبه هامون توسط افغانستان و عمل به تعهدات بین دو کشور ندارد و تنها به دلیل وقوع سیلاب و ناتوانی افغانستان از مهار آن بوده است.

او از دولت خواست تا همچنان پیگیر مساله حق‌آبه هامون از دولت افغانستان باشد.