کاهش ارائه وسایل پیشگیری از بارداری مانند کاندوم و قرصهای ضد بارداری به متقاضیان جوان، از اولین اقداماتی بود که در پی سیاستهای افزایش جمعیت در ایران، در خانههای بهداشت به اجرا درآمد. اکنون، محمد اسلامی، مشاور فنی دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت گفته است که کمبود وسایل پیشگیری از بارداری ربطی به سیاستهای افزایش جمعیت ندارد.
به گفته مشاور فنی دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت، «سیاستهای وزارت بهداشت این نیست که به سلامت افراد آسیب برسد و کمبود وسایل پیشگیری از بارداری ناشی از کمبود اعتبار تخصیص داده شده است و همه داروها را دربرمیگیرد».
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، اسلامی هرگونه پیوندی را بین «نبود وسایل پیشگیری از بارداری در خانههای بهداشت» با «سیاستهای افزایش جمعیت»، نادرست خوانده و با تکذیب خودداری خانههای بهداشت در ارائه وسایل پیشگیری از بارداری به درخواستکنندگان گفته است: «حتی قطره مولتی ویتامین و داروهایی که حین بارداری به مادر داده میشود نیز ممکن است در خانههای بهداشت کم باشد.»
به گفته این کارشناس وزارت بهداشت، در سال گذشته به دلیل مشکلات مالی، اعتبار دولت کم بود و باعث شد بسیاری از منابع اعتباری دولت و دانشگاههای علوم پزشکی محقق نشود. وی در عین حال گفت: «امسال برای خدمات سلامت بارداری، اعتبار درنظر گرفته شده و تخصیص پیدا میکند و به دانشگاهها داده میشود.»
وی با تاکید بر اینکه «قرار نیست دسترسی مردم به خدمات سلامت را کم و وسایل پیشگیری را جمعآوری کنیم»، توضیح داد: «افرادی که در اولویت سلامت هستند مثل خانمی که مشکل قلبی دارد یا خانمی که تازه ازدواج کرده و میخواهد بین ازدواج و تولد فرزند اولش فاصله بگذارد، باید توسط خانههای بهداشت حمایت شود.»
وسایل پیشگیری از بارداری پیشتر به واسطه خانههای بهداشت به طور رایگان در اختیار زوجهای جوان قرار میگرفت. مشاور وزارت بهداشت اما تاکید کرده است: «خانمی که چند سال است ازدواج کرده و فرزندی نداشته، وسایل [پیشگیری از بارداری] را از داروخانه تهیه میکند.»
این گفته اسلامی، حاکی از تغییر سیاست خانههای بهداشت در ارائه مجانی وسایل پیشگیری از بارداری به متقاضیان است.
مشاور فنی دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت همچنین ضمن اشاره به تلاش برای فراهمسازی خدمات سلامت بارداری، تاکید کرده است که «در عین حال اشتباهات گذشته را تکرار نخواهیم کرد». او درباره این اشتباهات و پرهیز از تکرار آن توضیح بیشتری نداده و در ادامه سخنان خود از عمل بازگشت وازکتومی و توبوکتومی تحت پوشش بیمه خبر داده است.
در یک سال گذشته، علاوه بر محدودیت رو به افزایش در ارائه وسایل پیشگیری از بارداری، خدمات مشاورهای که قبلاً برای کنترل بارداری به زنان و مردان جوان داده میشد، تبدیل به سیاستهای تشویق به بارداری بیشتر شده است. بر این اساس، به نظر میرسد دولت ایران میخواهد از همه امکانات موجود برای بالابردن نرخ باروری استفاده کند.
در جلسه یکشنبه ۲۴ فروردین مجلس، ۱۳۱ نماینده به یک فوریت «طرح افزایش نرخ باروری و پیشگیری از کاهش رشد جمعیت» رای موافق و ۴۳ نفر رای مخالف دادند.
در این طرح پیشبینی شده است کسانی که از موارد ذکر شده در این طرح تخلف کنند، مطابق ماده ۶۲۴ قانون مجازات اسلامی با آنها رفتار میکنند.
سیاستهای جمعیتی در ایران در پی سخنرانی معروف رهبر حکومت ایران در جمع گروهی از مردم شهر بجنورد تغییر کلی یافته است.
آیتالله علی خامنهای، ۱۹ مهرماه سال گذشته در سخنانی موضعگیری سالهای قبل خود را در قبال کنترل جمعیت در ایران اشتباه خوانده و از خداوند خواسته بود او را به خاطر این سیاست ببخشد.
سیاستگذاری بهداشت کار هر بچه آخوند متورمی نیست. نتیجه ی این تصمیم افزایش سقط های غیرقانونی و غیر بهداشتی و توسعه ی بیماریهای مقاربتی و بسط فقر خواهد بود. خیلی هم که موثر باشید فرزندان ناخواسته هم بر مصیبت خانواده های ایرانی اضافه خواهند شد. کسی که توان و عزم تولید موالید کرده نیازی به مشورت با شماها ندارد و خود می داند چه کند. کسی هم که چنین نیتی ندارد با افعال شما چاپلوسها ( که تنها گوش به فرمان دستورات کج و کوله ی فردی هستید که خود قبلا اعتراف کرده در مورد تنظیم جمعیت اشتباه کرده ) همراه نمی شود. وقتی کارشناسان و متخصصان چاکر و فرمانبردار “سیاست نداران” بشوند وای به حال آن مردم
Samad / 11 June 2014