حسین نوش‌آبادی، معاون پارلمانی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، در واکنشی به حضور لیلا حاتمی در جشنواره کن انتقاد کرده است. او گفته که حضور نامناسب زنان ایرانی در خارج از کشور، به‌ویژه هنرمندان، از طرف «ایرانیان وطن‌پرست و علاقه‌مند به ایران» مورد قبول نیست.

لیلا حاتمی در کنار سوفیا کاپولا (کارگردان آمریکایی) عضو هیأت داوران و جین کمپیون (کارگردان نیوزلندی) رئیس هیأت داوران جشنواره کن
از راست: لیلا حاتمی، سوفیا کاپولا، کارگردان آمریکایی، عضو هیأت داوران و جین کمپیون، کارگردان نیوزیلندی، رئیس هیأت داوران جشنواره

نوش‌آبادی به وب‌سایت «خانه ملت» گفته است: «حضور شخصیت‌های هنری و هنرمندان ایرانی در خارج از کشور اگر با رعایت شئونات اسلامی و احترام به فرهنگ ملت و اعتقادات ایران باشد امری پسندیده است، اما اگر این حضور با بی‌توجهی به ارزش‌های جامعه و معیار‌های اخلاقی ما باشد، ملت ایران این رفتار را نمی‌پذیرند.»

معاون پارلمانی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، زن ایرانی هنرمند و غیر‌هنرمند را مظهر عفت و پاکی دانسته و تأکید کرده که «این‌گونه حضور‌های نامناسب که اخیراً در جشنواره کن اتفاق افتاده»، همسو با اعتقادات دینی مردم ایران نیست.

نوش‌آبادی ابراز امیدواری کرده کسانی که به‌عنوان ایرانی در مجامع بین‌المللی شرکت می‌کنند، به «اعتبار و منزلت ایرانیان» توجه داشته باشند تا چهره زن ایرانی در دنیا بد و خدشه‌دار نشان داده نشود.

در ادامه این واکنش،‌ لاله افتخاری، دبیر اول کمیسیون فرهنگی مجلس هم خواستار برخورد «جدی» با لیلا حاتمی شده و از وزارت ارشاد خواسته «تکلیف» خود را با چنین هنرمندانی روشن کند.

افتخاری گفته است: «نباید زنانی که در بستر نظام جمهوری اسلامی امکاناتی برایشان فراهم شده تا به هنری دست پیدا کنند از این بستر سوء‌استفاده کنند و به آبروی نظام اسلامی ضربه بزنند.»

اشاره این دو مقام مسئول به روبوسی لیلا حاتمی با رئیس جشنواره کن، ژیل ژاکوب و احتمالا لباس این هنرپیشه است که از سوی برخی از رسانه‌های محافظه‌کار به عنوان رفتار «غیرمتعارف» از آن یاد شده است.

لیلا حاتمی، هنرپیشه ایرانی، یکی از اعضای هیأت داوران جشنواره فیلم کن سال ۲۰۱۴ است که از ۱۴ تا ۲۵ مه امسال برگزار می‌شود.

ماجرای پُردامنه پوشش زنان بازیگر در خارج از ایران

این نخستین بار نیست که به پوشش و رفتار بازیگران ایرانی در خارج از ایران و در جشنواره‌های خارجی اعتراض می‌شود.

حضور لیلا حاتمی در شصت‌وپنجمین دوره جشنواره کن
حضور لیلا حاتمی در شصت‌وپنجمین دوره جشنواره کن

پیش‌تر، حضور لیلا حاتمی در شصت‌وپنجمین دوره جشنواره کن هم با واکنش محافظه‌کاران در ایران روبه‌رو شده بود.  او در آن دوره جشنواره، در مراسم پایانی، جایزه بهترین فیلم این دوره کن را به ماتئه گارونه، کارگردان فیلم «واقعیت»، اهدا کرد و لباسش از سوی سایت «اِل»، که اخبار دنیای مد را پی‌گیری می‌کند، به عنوان یکی از ده پوشش برتر مراسم اختتامیه جشنواره کن انتخاب شد. اما معاون فرمانده نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران از نحوه پوشش لیلا حاتمی، در جشنواره کن به شدت انتقاد کرد و گفت که «ما به وضع فعلی سینما معترض هستیم و این قابل تحمل نیست.»

بهمن کارگر گفته بود: «این‌که هنرپیشه زنی در جشنواره کن یا دیگر جشنواره‌ها با یک لباس بد و مستهجن و حجاب نامناسب ظاهر شود و با مردم نامحرم دست بدهد، الگو می‌شود و این رفتار کجای انقلابی است که ما انجام داده‌ایم؟»

بهمن کارگر در سخنان خود که در خبرگزاری دانشجویان ایران، ایسنا، منتشر شده بود، از سینماگران ایرانی انتقاد کرد که چرا به پوشش لیلا حاتمی اعتراض نکرده‌اند.

او گفته بود: «ما در سینما نقشی نداریم، اما در حال حاضر این زن با این چهره ظاهر شده است. چرا سینماگران صدای‌شان بلند نمی‌شود؟»

او از این‌که یک هنرپیشه زن ایرانی «برای آن‌که در جشنواره‌های خارجی قبولش کنند چنین وضعیتی داشته اما بازیگر زن بوسنیایی که در غرب اروپاست، با حجاب ظاهر شده»، اظهار تأسف کرده و گفته بود: «ما مخالف این وضعیت هستیم و باید جلوگیری شود.»

عشرت شایق، نماینده پیشین مجلس، مهرماه سال گذشته در اظهارنظری درباره پوشش بازیگران زن گفته بود: «وزارت فرهنگ‌‌ و ارشاد اسلامی به فیلم‌هایی مجوز داده که در نتیجه آن یک بازیگر مشهور شده و به جشنواره‌های خارجی فرستاده می‌شود، اما همان بازیگر با پوشش نامناسب ظاهر شده و پس از بازگشت به کشور به جای خشم و قهر نسبت به وی، دوباره به او میدان می‌دهند.»

آبان‌ماه ۱۳۹۱ نیز، روزنامه کیهان از اعتراض‌ها به حجاب داور ایرانی جشنواره فیلم ابوظبی خبر داد که به نظر می‌رسید اشاره آن به نیکی کریمی باشد.

این روزنامه بدون اشاره به نام نیکی کریمی نوشته بود: «بدپوششی یکی از زنان بازیگر سینمای ایران که به‌عنوان داور در جشنواره‌ای ضد ایرانی ظاهر شده بود، با واکنش‌هایی روبه‌رو شد. جمعی از فعالان دانشجویی تهران بزرگ در نامه‌ای سرگشاده به فرمانده نیروی انتظامی تهران بزرگ، خواستار برخورد عادلانه و قانونی با بازیگر متخلف شدند.»

کیهان همچنین آن زمان از پدید آمدن جنبشی موسوم به «جنبش مقابله با عریانگری در سینمای ایران» خبر داده بود.

به‌نوشته کیهان، «این جنبش در بیانیه‌ای، حضور دون شأن بازیگر زن سینمای ایران در جشنواره ضد ایرانی ابوظبی را تأییدی بر لطمات وارد شده توسط امارات نسبت به تمامیت فرهنگی و ارضی کشور و اهانتی آشکار به هویت بانوان ایرانی دانست.»

کیهان همچنین نوشته بود که مینو اصلانی، رئیس بسیج بانوان کشور نیز اعلام کرده اگر بازیگر سینمای ایران از عملی که انجام داده از مردم برائت نجوید و عذرخواهی نکند، قطع بر یقین باید جزو کسانی باشد که ممنوع‌التصویر شود و این خواست مردم است.

مینو اصلانی گفته بود: «اقدام این بازیگر کمتر از حرکت ماهواره‌های معاند نیست. وی به نوعی بلندگوی ماهواره‌هایی شده است که آن‌ها هم بر باورها و اعتقادات مردم ما می‌تازند.»