بازسازی ۲۷۰ هزار نسخه خطی کتابخانه تیمبوکتو که توسط تندروهای اسلامی در خط نابودی قرار گرفته بود، به دشواری‌هایی برخورده است.

نسخه‌های خطی تیمبوکتو جزو میراث مکتوب بشریت است
نسخه‌های خطی تیمبوکتو جزو میراث مکتوب بشریت است

پس از اشغال شهر تیمبوکتو توسط گروه اسلامی «انصارالدین»، بسیاری از این نسخه‌های خطی ربوده شدند و به شهر باماکو در شمال مالی انتقال یافتند و اکنون در اختیار اشخاص قرار دارند.

کار‌شناسان میراث فرهنگی بر آن‌اند که به دلیل رطوبت زیاد در شهر باماکو این نسخه‌های خطی اکنون در معرض پوسیدگی قرار گرفته‌اند.

گروه اسلامی انصارالدین در سال ۱۳۹۰ تیمبوکتو در مالی را اشغال کرد و کتابخانه «احمد بابا» را در این شهر به آتش کشید. اما ساختمان کتابخانه احمد بابا کاملاً نسوخت، و فقط طبقه اول و بخش نمایشگاه و بخش مرمت آسیب‌ دید.

کارکنان کتابخانه هم موفق شدند بسیاری از نسخه‌های خطی تیمبوکتو را که از میراث مکتوب به شمار می‌آید نجات دهند. یونسکو هم صندوق کمک‌های اضطراری و صندوق میراث جهانی‌اش را برای کمک به نجات و حفاظت از میراث آسیب دیده تیمبوکتو بسیج کرد.

اکنون معلوم شده است که بسیاری از این نسخه‌های خطی به طور قاچاق از تیمبوکتو خارج شده و به شمال مالی انتقال یافته است. این نسخه‌ها در معرض پوسیدگی قرار دارند.

کار‌شناسان میراث فرهنگی در نظر دارند، همه نسخه‌های خطی کتابخانه تیمبوکتو را گرد آورند و پس از تهیه نسخه‌های دیجیتال از روی آن‌ها، در شهر باماکو در مالی این نسخه‌های خطی را آرشیو کنند.

نسخه‌های خطی تیمبوکتو جزو میراث مکتوب بشریت است. این نسخه‌ها حدوداً ۱۲۰۰ سال قدمت دارند و به موضوعاتی مانند کیماگری، نجوم، طب و تفسیر قرآن می‌پردازند.