مجلس سنای آمریکا، دوشنبه ۱۸ فروردینماه (هفتم آوریل)، لایحهای را که تد کروز، سناتور ایالت تگزاس پیشنهاد کرده بود، تصویب کرد. برپایه این لایحه حمید ابوطالبی، سفیر جدید ایران در سازمان ملل متحد، بهدلیل آنچه دست داشتن در گروگانگیری سفارت آمریکا در سال ۵۸ در تهران عنوان شده، از «تروریستهای شناختهشده» بهشمار میرود و اجازه ندارد وارد خاک آمریکا شود.
بهگزارش «رویترز»، تد کروز سناتور جمهوریخواه در سخنانی در مجلس سنا انتخاب حمید ابوطالبی را بهعنوان سفیر ایران در سازمان ملل ”توهين آشکار” به آمريکا دانست. او تأکید کرد که در اینباره نباید «احتياطهای ديپلماتيک» بهخرج داد.
چارلز شومر، نماینده حزب دموکرات از ایالت نیویورک در مجلس سنا نیز، ضمن دفاع از این لایحه گفت: «ما نباید بگذاریم کسانی مانند او (حمید ابوطالبی) وارد خاک آمریکا شوند.»
شومر همچنین گفت آمریکا باید درهای خود را قبل از آنکه چنین کسانی وارد خاک آمریکا شوند، به روی آنها ببندد.
برای اجرای اين لایحه، امضای باراک اوباما، رئيسجمهوری آمريکا الزامی است.
حسن روحانی، رئيس جمهوری ايران، چند روز پيش حميد ابوطالبی را به عنوان سفير جديد ايران در سازمان ملل انتخاب کرد.
وی پيش از آن در شهريورماه از سوی روحانی به سمت معاونت سياسی دفتر رياستجمهوری برگزيده شد و همزمان رياست بخش آسيا را در مرکز تحقيقات مجمع تشخيص مصلحت نظام بر عهده گرفت.
با اين حال، بسياری از منابع گفتهاند که ابوطالبی در جريان گروگانگيری سفارت آمريکا در سال ۱۳۵۸ (۱۹۷۹) عضو «دانشجويان پيرو خط امام» بوده و در اين ماجرا دست داشته است. گروگانگيری در سفارت آمريکا يک سال بهطول انجاميد و نقش مهمی در تيرگی بيشتر روابط ايران و آمريکا داشت.
ابوطالبی پيش از اين به عنوان سفير ايران در ايتاليا، بلژيک و استراليا مشغول فعاليت بوده است. او اکنون به جای محمد خزاعی انتخاب شده است.
چندین نماینده کنگره آمریکا در نامهای از باراک اوباما خواستهاند تا مانع از سفر سفیر جدید ایران در سازمان ملل به آمریکا شود.
حمید ابوطالبی اتهام گروگانگیری و اشغال سفارت آمریکا را رد کرده و گفته که تنها بهعنوان مترجم به «دانشجویان خط امام» کمک کرده است.
از سوی دیگر چند روز پیش محمدحسن آصفری، دبیر کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ایران، مسائل مربوط به حمید ابوطالبی و عدم صدور ویزای آمریکا برای او را مداخله آمریکا در انتخاب نماینده ایران دانست و گفت: «ایالات متحده با این گونه اقدامات و اظهارنظرها سعی دارد سازمان ملل را زیر سئوال برده و آن را از موضع بیطرفی خارج کند.»
نماینده اراک در مجلس، تاکید کرده که معرفی نماینده جمهوری اسلامی در مقر سازمان ملل هیچ ارتباطی به مقامهای دولتی و نمایندگان کنگره آمریکا ندارد، «بلکه سازمان ملل همانطور که از اسمش پیداست، فقط در آمریکا قرار دارد و این کشور نمیتواند دخل و تصرفی در امور آن داشته باشد.»