مصرف بنزین در ایران برای نخستين بار در تاريخ صنعت نفت این کشور سه رقمی شد.
به گزارش خبرگزاری «مهر»، در آستانه اجرای فاز دوم قانون هدفمندسازی يارانهها و در بازه زمانی ۲۷ اسفندماه سال گذشته تا ۱۵ فروردينماه سال جاری نزديک به يک ميليارد و ۵۰۰ ميليون ليتر بنزين در کشور دود شده است.
این مصرف در حالی صورت گرفت که تخصيص سهميه ويژه بنزين نوروزی منتفی شد و دولت و مجلس برای تعيين قيمت بنزين و گازوئيل آخرین رایزنیها را میکنند.
آمارهای شرکت ملی پالايش و پخش فرآوردههای نفتی ايران نشان میدهد که از ۲۷ اسفندماه سال گذشته تاکنون در سه مرحله سفرهای نوروزی به طور متوسط روزانه بين ۸۰ تا ۸۲ ميليون ليتر بنزين در سطح این کشور مصرف شده است.
بر اساس این گزارش، آمارهای رسمی نشان میدهند که ۱۲ فروردينماه جاری مصرف بنزين ايران به بيش از ۱۰۰ ميليون و ۷۰۰ هزار ليتر رسيده است که در تاريخ بيش از يکصد ساله عرضه بنزين، اين ميزان مصرف بنزين در طول يک روز يک رکورد تاريخی به شمار میرود.
سال گذشته متوسط مصرف روزانه بنزين در ایران حدود ۷۰ ميليون ليتر بوده، اما از ۲۷ اسفندماه تاکنون متوسط مصرف بنزين با جهشی ۱۰ تا ۱۲ ميليون ليتری در روز از مرز ۸۰ ميليون ليتر گذشته است که اين ميزان مصرف حدود ۲۰ ميليون ليتر بيش از ظرفيت توليد بنزين در پالايشگاههای نفت ایران است.
همچنین بر اساس آمارهای شرکت ملی پالايش و پخش فرآوردههای نفتی ايران در تعطيلات نوروز سال ۹۳ رکورد عرضه و مصرف بنزين در ناوگان هوايی این کشور نیز شکسته شده است.
بر این پایه، از ۲۸ اسفندماه سال گذشته تا ۱۴ فروردينماه جاری حدود ۷۰ ميليون ليتر انواع سوخت و بنزين تحويل ناوگان هواپيمايی کشور شده که بالاترين مقدار سوخت تحويلی به هواپيماها در بازه زمانی ياد شده به روزهای ٢٩ اسفند سال گذشته و ٨ فروردينماه جاری بوده است.
اين مقدار تحويل سوخت به هواپيماها نسبت به مدت مشابه سال گذشته حدود ۵ / ۲۲ درصد افزايش داشته است.
در حالی رکورد میزان مصرف بنزین در ایران شکسته شده که طبق برآوردها بیش از ۸۰ درصد از منابع آلودهکننده هوا به تردد خودروها و مصرف سوخت توسط آنها مرتبط است.
این موضوع از آنجا حایز اهمیت است که بحث کیفیت بنزین در ایران در سالهای اخیر يکی از جدیترین مباحث زیستمحیطی در این کشور بوده است.
با شدیدتر شدن تحریمها علیه ایران در چند سال اخیر و کاهش محسوس میزان واردات بنزین، وزارت نفت ایران به تولید بنزین در داخل کشور روی آورد و تعدادی از مجتمعهای پتروشیمی را به تولید بنزین داخلی اختصاص داد. منتقدان طرح وزارت نفت ایران معتقد بودند بنزینهای تولیدی در مجتمعهای پتروشیمی به دلیل داشتن ترکیباتی مانند بنزن سرطانزاست و به انسان آسیبهای فراوانی وارد میکند.
بهمن ماه گذشته سازمان حفاطت محیط زیست از توافق برای حذف بنزین از تولیدات پتروشیمی در ایران برای کاهش بحران آلودگی هوا خبر داد.
وزارت نفت که پیشتر از پذیرفتن سرطانزا بودن بنزینهای تولید داخل سر باز میزد اما اکنون این وزارتخانه نیز گفته است در راه تولید بنزین استاندارد تلاش خواهد کرد.
از سوی دیگر رکورد مصرف بنزین در ایران همزمان با اعلام گرانتر شدن فراوردههای نفتی، از جمله بنزین در سال جاری شکسته شده است.
نمایندگان مجلس ایران در جلسه علنی ۱۰ بهمنماه در جریان رسیدگی به لایحه بودجه ١٣٩٣ تصویب کردند که قیمت هر یک لیتر فرآورده نفتی پنج درصد افزایش یابد.
همچنین بنا به تبصره هدفمندی یارانهها بهطور میانگین قیمت حاملهای انرژی در سال جاری افزایش ۳۳ درصدی را نیز تجربه خواهد کرد که این افزایش علاوه بر افزایش پنج درصدی است.
در صورت اجرای فاز دوم قانون هدفمندی یارانهها با در نظر گرفتن قیمتهای جدید، پنج درصد نیز بهعنوان عوارض به افزایش بار مالی خرید هر لیتر فرآورده نفتی افزوده میشود.
در سال ۱۳۹۳، بدون احتساب اجرای فاز دوم هدفمندی یارانهها، قیمت بنزین معمولی نیمه یارانهای (سهمیهای) از ۴۰۰ تومان سال جاری به ۴۲۰ تومان؛ بنزین سوپر نیمهیارانهای (سهمیهای) از ۵۰۰ تومان به ۵۲۵ تومان؛ بنزین معمولی آزاد از ۷۰۰ تومان به ۷۳۵ تومان؛ بنزین سوپر آزاد از۸۰۰ تومان به ۸۴۰ تومان؛ گازوئیل نیمهیارانهای (سهمیهای) از ۱۵۰ تومان به ۵ / ۱۵۷ تومان؛ گازوئیل آزاد از۳۵۰ تومان به ۵ / ۳۶۷ تومان خواهد رسید.
حسن روحانی، رئیسجمهوری ایران، در بهمنماه گذشته گفته بود: «شیب تندی در افزایش قیمت حاملهای انرژی خواهیم داشت.»