سازمان میراث فرهنگی و گردشگری ایران گزارش‌های منتشر شده در مورد مشکلات حفاظتی باغ تاریخی شازده در ماهان کرمان را تکذیب کرده و گفته است این باغ از فهرست میراث جهانی یونسکو حذف نشده است.

Shazdeh Garden Mahan
باغ شازده در ماهان

علی ابراهیم نژاد، مدیر روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی استان کرمان، در گفتگو با خبرگزاری فارس تاکید کرده است این اداره کل «اقدامات مهمی برای حفظ ارزش‌های جهانی باغ تاریخی شازده در ماهان انجام داده است».

باغ شازده ماهان در استان کرمان که مربوط به دوران قاجار است در سال ۱۳۹۰ به دلیل ارزش‌های تاریخی، معماری و زیست محیطی خود به عنوان یکی از باغ‌های ایرانی در فهرست یونسکو قرار گرفت.

تبدیل باغ به قهوه‌‌خانه و اقامتگاه گردشگری

پیش‌تر گزارش‌هایی در رسانه‌های مختلف در مورد مشکلات حفاظتی، تغییر کاربری و آسیب‌هایی که به این باغ و محیط زیست آن وارد شده منتشر و به اخطار یونسکو برای حذف باغ از فهرست میراث جهانی اشاره شده بود. طبق این گزارش‌ها، استفاده‌های توریستی بدون رعایت مقررات و ضوابط یونسکو با اخطار این سازمان جهانی رو به رو شده است.

در دی ماه سال ۹۲ نیز خبرگزاری مهر از احتمال حذف باغ شازده از فهرست میراث جهانی یونسکو در صورت ادامه وضعیت موجود خبر داد.

مشکلات زمانی آغاز شد که باغ شازده بدون اطلاع قبلی به طور کامل در اختیار بخش خصوصی قرار گرفت تا به یک مرکز اقامتی و پذیرایی تبدیل شود.

این باغ  پس از  ثبت در فهرست یونسکو، به بخش خصوصی اجاره داده شد و پس از آن این شرکت خصوصی با نصب چادر و آلاچیق این باغ را در عمل به یک واحد پذیرایی و قهوه‌خانه سنتی تبدیل کرد و تعدادی از اتاق‌های این عمارت تاریخی به آشپزخانه، کافی شاپ و همچنین محل عرضه قلیان تبدیل شدند و برخی اتاق‌های دیگر نیز هم اکنون کرایه داده می‌شوند.

از سوی دیگر فعالیت این شرکت خصوصی باعث شده تا برخی قسمت‌های این باغ‌ـموزه به روی گردشگران بسته شود.

تایید مشکلات در تهران، تکذیب در کرمان

مسئولان اداره کل میراث فرهنگی استان کرمان در حالی مشکلات موجود در این باغ را تکذیب و از اخطار یونسکو برای حذف باغ اظهار بی‌اطلاعی کرده‌اند که پیش‌تر برخی مسئولان دیگر سازمان میراث فرهنگی به صراحت به مشکلات مدیریتی و حفاظتی این اثر تاریخی اشاره کرده بودند.

محمد حسن طالبیان که اینک به سمت معاون سازمان میراث فرهنگی و گردشگری منصوب شده است، پیش‌تر به خبرگزاری مهر گفته بود که یونسکو از این تغییرات بی اطلاع است و این امر می‌تواند مشکلاتی جدی برای این باغ ایجاد کند.

به گفته طالبیان که در آن زمان مدیر تهیه پرونده‌های آثار جهانی ایران بود، یونسکو در گزارش سالیانه خود قطعا به این تغییر کاربری اشاره می‌کند و سپس در مورد سرنوشت باغ شازده ماهان تصمیم خواهد گرفت.

پرسش‌ها در مورد یک واگذاری «مساله‌دار»

از سوی دیگر نحوه واگذاری این باغ ۵/۵ هکتاری به یک شرکت خصوصی با اجاره‌ای بسیار ناچیز نیز مورد پرسش بسیاری از رسانه‌ها و فعالان میراث فرهنگی قرار گرفته است.

محمد حسین تجلی، معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی استان کرمان نیز در دی ماه گذشته در گفتگو با «خبرگزاری تسنیم» به احتمال دخالت برخی رابطه‌ها در عقد این قرارداد اجاره اشاره کرده و گفته بود:«در واگذاری چندین ساله باغ شاهزاده به یک فرد خاص احتمال رابطه بازی صفر نیست».

به گفته این مسئول سازمان میراث فرهنگی، این باغ در حالی با اجاره سالیانه ۶۰ میلیون تومان واگذار شده که هزینه‌های نگهداری و تعمیرات آن برای دولت در سال بیش از یک میلیارد تومان است.