هفته منابع طبیعی در ایران با گرامیداشت روز درختکاری در ۱۵ اسفند درحالی آغاز شده است که آمارها نشان از تخریب هرچه گستردهتر مناطق جنگلی در نقاط مختلف کشور دارد.
بررسیهای سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور نشان میدهد با انجام سیاست هدفمند کردن یارانهها میزان استفاده از سوختهای هیزمی و به دنبال آن دستاندازی به چوب درختان جنگلی به میزان ۶۰ درصد افزایش یافته است. استفاده از سوختهای بوتهای و در نتیجه بوتهکنی و تخریب مراتع و دشتها نیز به میزان ۱۰۰ درصد پس از هدفمندی یارانهها و افزایش قیمت سوخت زیادتر شده است.
خداکرم جلالی، رییس سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری با اعلام این آمار گفت سالانه در ایران بیش از ۵/۵ میلیون مترمکعب چوب مصرف میشود که از این میان بیش از ۸۰۰ هزار مترمکعب آن از طریق برداشت از درختان جنگلی است، و حدود ۳/۵ میلیون مترمکعب دیگر از طریق زراعت چوب و پرورش داخلی انجام میشود و بقیه چوب مورد نیاز از خارج وارد کشور میشود.
رییس سازمان جنگلها در یک نشست خبری که به مناسبت آغاز هفته منابع طبیعی و روز درختکاری برگزار شده بود گفت: برای حفاظت از جنگلها آییننامهای تصویب شده که برداشت از چوبهای جنگلی تنها به درختان شکسته و آسیب دیده محدود شود. جلالی با اشاره به قصد این سازمان برای حفاظت از جنگلهای شمال کشور افزود:«میزان بهرهبرداری از جنگلهای شمال ایران از ۸۰۰ هزار هکتار به ۴۰۰ تا ۵۰۰ هزار هکتار کاهش خواهد یافت و از این پس طرحهای جنگلداری تنها با هدف بهسازی محیط جنگل و بهبود شرایط اکوسیستم انجام میشود».
آتشی که همچنان در جنگل زبانه میکشد
به جز نابودی مناطق جنگلی برای استفاده از چوب آنها، آتش سوزی نیز یکی از اصلیترین عوامل تخریب جنگلهاست.
به گفته رییس سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری، به طور کلی سالانه ۱۵ هزار هکتار از عرصههای منابع طبیعی بر اثر آتش سوزی دچار خسارت شده و یا از بین میروند.از این میزان آتشسوزی، ۲۰ درصد در جنگلها و ۸۰ درصد در مراتع اتفاق میافتد. او با اشاره به کمبودهای جدی در زمینه امکانات و تجهیزات اطفای حریق در جنگلها و منابع گفت: «بیشتر این آتشسوزیها توسط مردم و یا نیروهای منابع طبیعی و به طور دستی خاموش میشود». به گفته خداکرم جلالی، از ۱۲۵ میلیون هکتار عرصه منابع طبیعی کشور تنها ۲۴۰۰ نفر حفاظت میکنند، به عبارتی در هر ۵۶ هزار هکتار تنها یک نیروی حفاظتی وجود دارد.
تخریب جنگلهای زاگرس
رییس سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور در روز درختکاری خبر از قطع ۷۸ هزار درخت آلوده و بیمار در منطقه زاگرس داد. جلالی علت قطع این درختان را آلودگی آنها به آفت «بیماری ذغالی بلوط» اعلام کرد و گفت ۱۸ هزار اصله از این درختان به کلی خشک شده بودند اما در حدود ۶۰ هزار اصله درخت دیگر علایم حیاتی مشاهده میشد، بنابراین آنها کف بر شده و در آینده امکان احياء آنها میتواند وجود داشته باشد.
پیش از این نیز سرپرست امور جنگلی این سازمان خبر از نابودی ۱۸میلیون اصله درخت بلوط بر اثراین آفت در جنگلهای زاگرس داده بود. کامران پورمقدم روز ۶ اسفندماه امسال در گفتگو با خبرگزاری ایسنا گفته بود:«در حال حاضر یک میلیون و ۱۳۰ هزار هکتار از جنگلهای زاگرسی کشور به آفت ذغالی بلوط مبتلا شدهاند اما از آنجا که درخت مرده قابلیت انتشار بیماری را ندارد، قرار نیست کسی این درختان را قطع کند».
نتایج بررسیها در منطقه زاگرس نشان میدهد به جز شیوع آفت و بیماری میان درختان، چرای دامها، توسعه ناهماهنگ و تامین سوخت مهمترین عوامل تخریب جنگلهای زاگرس مرکزی هستند.
Trackbacks