سالانه در ایران حدود ۲۵۰ تا ۳۰۰ هزار نفر به دلیل حمل و مصرف مواد مخدر بازداشت و عده‌ زیادی به همین دلیل اعدام می‌شوند، اما با وجود این، آمار روشنی از تعداد معتادان وجود ندارد و هنوز مرجع اصلی اعلام آمار مشخص نشده است.

یک میلیون و ۳۲۵ هزار نفر معتاد شناسایی شده‌اند که تریاک ماده اول مصرفی آن‌هاست و مواد مخدر صنعتی از جمله شیشه در رتبه دوم قرار دارد.
یک میلیون و ۳۲۵ هزار نفر معتاد شناسایی شده‌اند که تریاک ماده اول مصرفی آن‌هاست و مواد مخدر صنعتی از جمله شیشه در رتبه دوم قرار دارد.

 اظهارنظرهای متفاوت در این مورد باعث شده است که آمار معتادان، متغیر و از یک میلیون و ۳۲۵ هزار نفر تا چهار و نیم میلیون نفر، اعلام شود.

رسول خضری، نماینده مجلس ایران خبر از اعتیاد چهار و نیم میلیون ایرانی داده است که باید برای درمان آن‌ها و توجه به موضوع پیشگیری، فکری شود.

این نماینده مجلس انتقادهایی را هم به حوزه درمان وارد کرده و به خبرگزاری مهر گفته است: «کارهای انجام شده در حوزه پیشگیری در سال‌های اخیر مناسب نبوده و مخدرهای صنعتی جوانان و نیروی کار را هدف گرفته‌اند. در صورتی که نتوانیم این موضوع را کنترل کنیم، نیروی جوان و کار کشور را از دست می‌دهیم.»

با وجود این، ستاد مبارزه با مواد مخدر که متولی اصلی برنامه‌ریزی،هماهنگی و اقدامات بین بخشی برای معتادان و مجری اصلی پیشگیری و انجام هماهنگی با دستگاه‌های درمانی برای مداوای معتادان است و به عنوان آخرین مرجع آمار معتادان را اعلام می‌کند، آمارهای متفاوتی از تعداد معتادان ایرانی ارائه می‌دهد.

بر اساس یکی از این آمار‌ها که از قول حمید صرامی، مدیرکل تحقیقات ستاد مبارزه با مواد مخدر اعلام شده است، طبق آخرین نظرسنجی سال ۱۳۹۲ که با همکاری جهاد دانشگاهی صورت گرفته، یک میلیون و ۳۲۵ هزار نفر معتاد شناسایی شده‌اند که تریاک ماده اول مصرفی آن‌هاست و مواد مخدر صنعتی از جمله شیشه در رتبه دوم قرار دارد.

 ۴۵ درصد معتادان زیر۲۹ سال هستند و میانگین سنی آغاز مصرف نیز ۲۱ سال است.
۴۵ درصد معتادان زیر۲۹ سال هستند و میانگین سنی آغاز مصرف نیز ۲۱ سال است.

بر اساس همین آمار، ۴۵ درصد معتادان زیر۲۹ سال هستند و میانگین سنی آغاز مصرف نیز ۲۱ سال است.

یکی دیگر از آخرین آمارهایی که از تعداد معتادان در ایران منتشر شده است، تعداد آنها را بیش از سه میلیون نفر اعلام می‌کند.  

بابک دین‌پرست، معاون کاهش و تقاضای ستاد مبارزه با مواد مخدر با اعلام این عدد به خبرگزاری مهر گفته است: «بر اساس آخرین آمارها سه میلیون نفر در کشور گرفتار معضل اعتیاد هستند که باید برای پیشگیری و درمان در این حوزه اقدامات وسیعی انجام شود. دستگاه‌های مسئول باید پای کار بیایند و به وظایف‌شان به خوبی عمل کنند. هیچ ترسی از اعلام آمار معتادان نداریم و در سال ۱۳۸۶ نیز آمارها را از صدا و سیما اعلام کردیم اما منتقدان باید بدانند که آمار معتادان مانند یارانه نیست که بگوییم بیایید ثبت‌نام کنید تا ما بتوانیم تمام معتادان را شناسایی کنیم.»

دین‌پرست در مورد تغییر الگوی مصرف مواد مخدر هم هشدار داده و گفته است: «اقدامات مناسب نبوده و به همین دلیل الگوی مصرف به سمت مواد مخدر صنعتی تغییر کرده است.»

یک مؤسسه تحقیقاتی هم آماری از تعداد معتادان ارائه کرده است. بر اساس این آمار، بین ۸۰۰ هزار تا یک میلیون و ۷۰۰ هزار معتاد در ایران زندگی می‌کنند. بر این اساس یک و هفت دهم درصد مردم کشور معتاد هستند که ۹۵ درصد آنان را مردان و پنج درصد را زنان تشکیل می‌دهند.

حمیدرضا جلایی پور، استاد جامعه‌شناسی دانشگاه تهران با انتقاد از این آمارهای متفاوت معتقد است که اگر آمار دقیق تعداد معتادان اعلام نشود، نمی‌توان برای درمان و جلوگیری از شیوع مواد مخدر برنامه‌ریزی کرد.

او به خبرگزاری مهر گفته است: «به نظر من آمار معتادان باید مانند تورم و آلودگی هوا در سطح شهر نصب شود تا زنگ هشداری برای همگان باشد.»

هومان نارنجی‌ها، کار‌شناس اعتیاد معتقد است که میانگین سنی معتادان کشور ۲۵ تا ۲۹ سال است درحالی که ۷۰ درصد معتادان بین ۲۰ تا ۳۵ سال سن دارند. این در حالی است که در سال ۱۳۷۷، میانگین سنی معتادان ۳۰ تا ۳۴ بوده است.

 به اعتقاد نارنجی‌ها، درباره آمار معتادان نمی‌توان اعلام نظر قطعی کرد، اما نباید از آمار افرادی که به صورت تفننی مواد مخدر مصرف می‌کنند غافل شد. او می‌گوید: «نزدیک به ۸۰۰ هزار ایرانی مواد مخدر به ویژه تریاک را به صورت تفننی مصرف می‌کنند.»

این کارشناس هشدار می‌دهد که اگر به مصرف تفننی مواد مخدر در آمارها و برنامه‌ریزی‌ها توجه کافی نشود، خطر افزایش تعداد مصرف‌کنندگان مواد مخدر به معضلی حاد تبدیل خواهد شد.

آمارهای متفاوت درباره تعداد معتادان در ایران اما در شرایطی ارائه می‌شود که نیروی انتظامی خبر از کشف سالانه ۵۰۰ تن مواد مخدر می‌دهد.

علی مویدی، رئیس پلیس مبارزه با مواد مخدر می‌گوید: «پلیس در حوزه جلوگیری از عرضه مواد مخدر به وظایف خود به خوبی عمل می‌کند. در صورتی که امروز مرزهای شرقی کشور کاملاً مسدود است، مواد مخدر بیشتر از طریق دریا وارد کشور می‌شود. ۹۰ درصد مواد مخدر کشف شده را نیز پلیس با استفاده از تجهیزاتش کشف می‌کند.»