رئیسجمهوری ایران میگوید: خزانه خالی است و نزدیکان او از اشکریزی حسن روحانی به خاطر استقراض دولت خبر میدهند و اعضای کابینه احمدینژاد میگویند: «دولت را با خزانه پر به دولت بعد از خود تحویل دادهاند.»
وزیر پیشین امور اقتصادی و دارایی ایران در یک برنامه زنده تلویزیونی موجودی خزانه را اعلام کرده و مدعی شده است که دولت دهم کشور را با ۱۰۰ میلیارد دلار ذخیره خارجی، ۵۵ میلیارد دلار پسنداز ارزی، از جمله آن ۳۲ میلیارددلار موجودی نقدی ارزی و ۱۶۲۳ میلیاردتومان موجودی نقدی ریالی و ۵۰۰ یا ۹۰۰ تن طلا تحویل دولت یازدهم داده است.
مرکز پژوهشهای مجلس میزان بدهی دولت احمدینژاد را ۱۸۳هزار میلیارد تومان اعلام کرده که ۷۵ هزار میلیارد تومان آن بدهی به بانک مرکزی است.
اما دولت یازدهم با کسری بودجه دست به گریبان است. بهگونهای که در دو ماه گذشته برای پرداخت یارانههای نقدی نیز بودجه کافی در اختیار نداشته و خواستار اجازه مجلس به منظور برداشت از صندوق توسعه ملی شده است.
محمد باقر نوبخت، معاون اول رئیس دولت ایران از صفر شدن بودجه عمرانی کشور خبر داده است و علیطیبنیا وزیر امور اقتصادی و دارایی گفته است که دولت تا پایان سال حداقل ۲۸ هزار میلیارد تومان کسری بودجه دارد و پرداخت یارانههای نقدی هم حداقل ۱۴ هزار میلیارد تومان کسری بودجه بر دولت تحمیل میکند.
با این حال او گفته است:« منظور رئیس جمهوری از خزانه خالی، حسابهای ملی نیست. چرا که هم موجودی صندوق توسعه ملی مناسب است و هم ذخیره ارزی کشور و دولت از این بابت نگرانی ندارد.»
پیش از این محمود بهمنی، رئیس کل پیشین بانک مرکزی نیز گفته بود که خزانه دولت پر است. او موجودی صندوق ذخیره ارزی را ۳۲ تا ۳۴ میلیارد دلار اعلام کرد. بهمنی دو ماه بعد در یک برنامه تلویزیونی مدعی شد که صندوق توسعه ملی بیش از چهل میلیارد دلار موجودی دارد.
صندوق توسعه ملی همزمان با آغاز به کار دولت جدید در اطلاعیهای میزان موجودی قابل تخصیص این صندوق را ۱۸.۱ میلیارد دلار اعلام کرد.
سازمان بازرسی در واکنش به اطلاعات متفاوتی که در باره موجودی صندوق توسعه ملی منتشر شد، مجموع موجودی این صندوق را ۵۴ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار اعلام کرد تا ابهامها در باره موجودی صندوق ذخیره ارزی بیشتر شود.
سازمان بازرسی مجموع موجودی اصندوق ذخیره ارزی را ۵۴ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار اعلام کرد تا ابهامها در باره موجودی صندوق ذخیره ارزی بیشتر شود.
همین وضعیت در باره میزان طلای موجود در خزانه نیز وجود دارد. شمسالدین حسینی موجودی طلا را ۵۰۰ تا ۹۰۰ تن اعلام کرده است. این در حالی است که بانک مرکزی میزان ذخیره طلا خزانه در سال ۸۹ را ۹۶ تن اعلام کرده است. شمسالدین حسینی در واکنش به این اطلاعات متناقض گفته است: گاهی وقتها در شرایط جنگ برخی آمارها ممکن است دقیق و درست نباشد و کاربرد ویژه داشته باشد.
دولت بدهکار
دولت ایران در هشت سال گذشته هیچگاه اطلاعات دقیق و شفافی از وضعیت شاخصهای اقتصادی منتشر نکرده است. آمارهای رسمی همواره با نقد کارشناسان روبرو شده است. مسئولان دولتی، اطلاعات و آمار اقتصادی را محرمانه نیز دانستهاند. برای همین دستیابی به آمار و اطلاعات دقیق در باره میزان موجودی خزانه و حسابهای ملی دشوار است.
اما نگاهی به درآمد و هزینههای دولت در سالهای گذشته میتواند نشاندهد که کدام یک از دو دولت درست میگویند. آیا دولت یازدهم در همین آغاز به فرافکنی روی آورده، یا دولت دهم خزانه را خالی تحویل داده است؟
مرکز پژوهشهای مجلس در یک گزارش میزان بدهی دولت احمدینژاد را ۱۸۳هزار میلیارد تومان اعلام کرده است. بر اساس این گزارش دولت ۷۵ هزار میلیارد تومان به بانک مرکزی بدهکار است، ۵۵ میلیارد تومان به بخش خصوصی بدهی دارد و ۵۳ هزار میلیارد تومان نیز به بانکهای خصوصی بدهکار است.
چین و هند دو مشتری عمده نفت ایران هستند که برای بازپرداخت مطالبات نفتی به تهاتر کالا در برابر نفت روی آوردهاند. ترکیه نیز بدهی نفتی ایران را با طلا تهاتر کرده است.
این در حالی است که دولت در سالهای گذشته به دلیل افزایش قیمت نفت، با مازاد درآمد نفتی روبرو شده است. اما هزینههای جاری دولت در قانون بودجه افزایش یافته و در مقابل طرحهای عمرانی با کسری بودجه مواجه شدهاند.
در دو سال گذشته نیز با افزایش تحریمهای اقتصادی، دولت بخش زیادی از درآمدهای نفتی را از دست دادهاست. قانون هدفمندی یارانهها نیز یکی دیگر از علل افزایش کسری بودجه دولت عنوان شده است.
دولت در هشت سال گذشته همواره با کسری بودجه دست به گریبان بوده است. به گونهای که ناچار به استقراض از بانک مرکزی و یا صندوق توسعه ملی شده است. اجرای قانون هدفمندی یارانهها و عدم تحقق درآمدهای پیشبینی شده از محل افزایش قیمت حاملهای انرژی، کسری بودجه را افزایش داده است. رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس گفته است که قانون هدفمندی یارانهها، سالانه ۲۸ هزار میلیارد تومان کسری بودجه به دنبال دارد.
پول نفت ایران در جیب چین و هند
نفت شاهرگ اقتصاد ایران است. هرگاه درآمدهای نفتی کاهش یابد، دولت نیز در تامین بودجه با مشکل روبرو میشود. در سالهای گذشته به دلیل تشدید تحریمهای بینالمللی، علاوه بر این که صادرات نفت ایران به کمتر از یک میلیون بشکه در روز رسیده، امکان دریافت مطالبات نفتی نیز از بین رفته است.
هم اکنون چین و هند دو مشتری عمده نفت ایران به شمار میآیند که برای بازپرداخت مطالبات نفتی به تهاتر کالا در برابر نفت روی آوردهاند. ایران در ماههای گذشته تلاش کرده است تا راهکار جدیدی برای دریافت مطالبات نفتی خود بیابد.
واقعیت این است که گردش خون در رگهای اقتصادی ایران دشوار شده است و دولت امکان تامین اعتبارهای پیشبینی شده در قانون بودجه را ندارد.
علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی ایران در سفر به چین امیدوار بود که بتواند بخشی از مطالبات نفتی را به ایران انتقال دهد. بر اساس اعلام منابع رسمی، بدهی چین به ایران بیش از ۳۰ میلیارد دلار است. بدهی هند به ایران نیز ده میلیارد دلار اعلام شده است.کره جنوبی هم دو میلیارد دلار بدهی نفتی به ایران دارد.
ترکیه نیز بدهیهای نفتی ایران را با طلا تهاتر کرده است. به گزارش رسانههای ترکیه ایران در ده ماه نخست سال جاری میلادی ۲۵۱ تن طلا از این کشور وارد کرده است. بیژن نامدار زنگنه، وزیر نفت جمهوری اسلامی ایران سه ماه پیش از بدهی دو میلیارد دلاری بابک زنجانی به شرکت ملی نفت ایران خبر داد.
در حالی که درآمدهای نفتی دولت کاهش یافته است، دولت برای جبران کسری بودجه از این محل، اقدام به برداشت از دیگر منابع درآمدی و یا صندوق توسعه ملی کردهاست. نتیجه چنین فرایندی، کاهش ذخیره ارزی کشور در داخل، کسری بودجه در بخشهای عمرانی و افزایش بدهیهای داخلی دولت بوده است.
با توجه به میزان مطالبات نفتی و واردات طلا میتوان همانند حسینی و طیبنیا حکم به برخورداری اقتصاد ایران و خالی نبودن خزانه داد، اما واقعیت این است که گردش خون در رگهای اقتصادی ایران دشوار شده است و دولت امکان تامین اعتبارهای پیشبینی شده در قانون بودجه را ندارد.
حکایت دولت یازدهم، حکایت ثروتمندی است که اجازه و یا امکان استفاده از ثروت خود را ندارد و ناچار است با دست خالی، گذران امور کند.
جناب وزیر که میفرمایید: . شمسالدین حسینی در واکنش به این اطلاعات متناقض گفته است: گاهی وقتها در شرایط جنگ برخی آمارها ممکن است دقیق و درست نباشد و کاربرد ویژه داشته باشد……… تنها نتیجه این دروغگویی های شما عدم اطمینان و مقبولیت شما در میان مردم است. بدل شدن شما به چوپان دروغگو تنها از اعتبار شما میکاهد.
رضا / 09 November 2013
بجایش جیب برادران صاحب منصب پر است حتی ریس فدراسیون ورزشی ک برای پسرش پورشه خریده و لی تیم ملی پول برای بای تدارکاتی ندارد!
nader / 10 November 2013
در رژیم اسلامی هیچگاه در هیچ دولتی حساب و کتاب شفاف به مردم ارائه نشده است.دزدیهای کلان دولتمندان ، میلیاردها دلار به گروههای تروریستی افغانستان،حزب الاه لبنان ،فلسطینیها،یمن و سوریه.بول بشوی بوجود آورده که حضرات گه گیجه گرفته اند و هر یک آماری میدهند.
Bahram / 10 November 2013