“این دولت ۶ ماهه سرنگون می شود”. این جمله منتسب به محسن رفیقدوست، رئیس وقت بنیاد مستضعفان و جانبازان و از چهرههای حزب موتلفه اسلامی درباره دولت خاتمی بود که هیچگاه توسط خود او تائید نشد.
پس از پیروزی غیرقابل انتظار سید محمد خاتمی در دوم خرداد سال ۱۳۷۶ نگرانی از کودتا و سرنگونی دولت یکی از بحثهای مطرح در محافل سیاسی بود. نیروهای مخالف دولت اصلاحات اما این نگرانی اصلاحطلبان از کودتا را جنجال رسانهای مینامیدند. آنان البته روشهای دیگری برای شبهکودتا سراغ داشتند که کم هزینهتر بود، از حمله به کوی دانشگاه تهران گرفته تا توقیف فلهای مطبوعات.
دولت حسن روحانی از آن جا که شباهتهای زیادی به دولت خاتمی دارد، باید منتظرشبهکودتاهایی باشد که به دلیل ماهیت دولت ممکن است بخشهایی از نیروهای دولت را هم به کار گیرد.
دولت حسن روحانی از آن جا که شباهتهای زیادی به دولت خاتمی دارد، باید منتظر شبه کودتاهایی از همان جنس باشد. شبه کودتاهایی که به دلیل ماهیت دولت حتی ممکن است بخشهایی از نیروهای دولت را هم به کار گیرد.
در روزهایی که دولت روحانی از بازگشت آرامش به فضای سیاسی با تدبیر و امید میگوید، فضای سیاسی در تهران متشنج شده و فضای امنیتی در برخی از استانهای مرزی هم گویا میل بازگشت به دوران احمدینژاد را دارد. درحوزه سیاست خارجی هم وقتی که دولت در راه کاهش تنشها است بیلبوردهایی برای تخریب مذاکرات احتمالی با آمریکا از راه میرسند.
افتخار به کارشکنی
مخالفان دولت امیدوارند که با این کارشکنیها تجربه از کارانداختن دولت خاتمی را تکرار کنند. کارشکنیهایی که رد آن را میتوان در سخنان مخالفان دولت دنبال کرد. احمد علم الهدی، امام جمعه مشهد، با افتخار از کارشکنیهای متعدد در راه دولت گفته، از جمله اینکه ” دولت یازدهم شش نفر را برای استانداری خراسان رضوی تا مرز حکم دادن جلو برده است؛ اما نتوانسته از این میان شخصی را بر این مسند بنشاند.”
علمالهدی سخنان رهبری درباره ۴ میلیون رای جلیلی را به حاضران گوشزد کرده است. ۴ میلیونی که از نگاه رهبر جمهوری اسلامی “جوهره انقلابند. ” با این ۴ میلیون مخالفان دولت میتوانند، ضربالمثل مشهوری را تکرار کنند که پس از دولت خاتمی می گفتند: “یک سانت شاخ، بهتر از یک متر دم است.”
آنان برای از کار انداختن دولت روحانی نیازی به ۴ میلیون هم ندارند. بسیجیان فعال هم شاید برای این کار کافی باشند. بسیجیانی که به تعبیرعلمالهدی حاضر باشند روی مین بروند و یا به تعبیر دیگر حاضر باشند به سمت رئیس جمهور کفش پرتاب کنند و یا آنگونه که سید محمد خاتمی ابراز نگرانی کرده “دست به ترور بزنند.
دولت خاتمی در بسیاری از حوزهها به جای ایستادگی کوشید نقش اپوزیسیون مظلوم را بازی کند و این خود به باورپذیری ناتوانی دولت کمک کرد.
مبدا شبه کودتا
سعید حجاریان ۱۴ سال پس از ترورش گفته که بعد از نقد سخنان مصباح یزدی، به دست یک بسیجی ترور شده است . یک ماه و اندی پس از این ترور تمامی مطبوعات اصلاحطلب و مستقل توقیف شدند. ۷ ماه پیش از این اتفاقات هم حادثه کوی دانشگاه تهران رخ داده بود. اما برخی میگویند این اتفاقات آغاز شبه کودتاها علیه دولت خاتمی نبود و به سالهای دورتر میروند؛ به دادگاه کرباسچی یا حصر آیتالله منتظری.
در این میان وقتی بحث کمکاری دولت خاتمی برای مقابله با شبه کودتاها به میان میآید یک نکته پررنگ است و آن هم اینکه خاتمی هیچ چشمانداز و خط قرمزی برای ایستادگی بر روی برنامههای خود متصور نبود و تا هر جا مخالفان پیش آمدند، عقبنشینی کرد. به تعبیری خاتمی برای مقاومت نه سنگر اول داشت و نه سنگر آخر.
اینک با تجربه دولت خاتمی شاید لازم باشد دولت روحانی سنگر اول و آخر مقاومت خود را تعریف کند. دراین میانه شاید دولت بتواند به روش رهبر جمهوری اسلامی تاسی بجوید. رهبر جمهوری اسلامی وقتی در مقابل مخالفانش بنای ایستادگی داشته باشد ترجیح میدهد در سنگر اول مقاومت کند تا در سنگر آخر.
سنگر اول دولت خاتمی براساس وعدههای انتخاباتی اش سیاست بود و فرهنگ، اما او نه تنها در این سنگر مقاومت نکرد بلکه در سنگرهای آخر هم فشار مخالفان را تاب نیاورد ، تا آن جا که در حوزه اقتصاد هم نمایندگان مجلس هفتم با تصویب طرحهایی حتی راه را بر انعقاد قرارداد درباره ” فرودگاه امام خمینی” بستند.
روحانی اگر اقتصاد و توسعه را به عنوان سنگر اول خود انتخاب کرده باید در همین سنگر مقاومت کند. مخالفان چنانچه بدانند او نیز مانند خاتمی هیچ خط قرمزی برای خود قائل نیست بدون ملاحظه به پیشروی ادامه میدهند.
اینک سنگر آخر خاتمی سنگر اول دولت روحانی شده است. جای سنگر اما فرقی نمیکند، مهم نوع ایستادگی است. روحانی اگر اقتصاد و توسعه را به عنوان سنگر اول خود انتخاب کرده باید در همین سنگر مقاومت کند، چرا که اگر مخالفان دولت به این باور برسند که روحانی نیز مانند خاتمی هیچ خط قرمزی برای خود قائل نیست بدون ملاحظه به پیشروی ادامه میدهند.
سنگر جدید روحانی
روحانی یک سنگر جدید هم برای خود یافته است: سنگر سیاست خارجی. خوش اقبالی دولت او این است که تاثیر تحریمها بر اقتصاد ایران انکارناپذیر شده و رهبر جمهوری اسلامی علیرغم میل باطنی، فضا را برای مذاکرات هستهای باز کرده است.
دولت روحانی اگر قدر این سنگر و فضای ایجاد شده را بداند میتواند دولتی تاریخساز شود. ابتکاری حداقلی در این حوزه نام حسن روحانی را به عنوان اولین رئیس جمهور ایرانی مکالمهکننده با رئیس جمهور آمریکا ثبت کرده است. این ابتدای راه است و دولت روحانی با استقامت خود میتواند رکوردهای دیگری نیز برای خود ثبت کند.
دولت روحانی برای ایستادگی در سنگرهایش همچنان نیاز به همراهی حامیان سیاسی و مردمیش دارد. ناامید کردن مردم و باورپذیر کردن این نکته که هیچ چیزی تغییر نکرده استراتژی آزموده شده برای شکست دولت خاتمی بود. این استراتژی برای از کار انداختن دولت روحانی هم کاربرد پیدا کرده است.
نحوه رفتار دولت کمک زیادی به موفقیت این استراتژی میکند. دولت خاتمی در بسیاری از حوزهها به جای ایستادگی تلاش کرد نقش اپوزیسیون مظلوم را بازی کند و این خود به باورپذیری ناتوانی دولت کمک کرد. دولت روحانی اما با این تجربه میتواند با مسئولیتپذیری و ایستادگی در حوزههایی که توانایی دارد راه را بر دلسردی مردم ببندد.
حامیان روحانی همراه با دولت خواهند ایستاد به این شرط که بدانند مرز ایستادگی و عقبنشینی کجاست تا به سرنوشت سربازانی دچار نشوند که دستور عقبنشینی به آنها نمیرسد و اسیر دشمن میشوند.
نويسنده به طرز ناشيانه اي دولت روحاني و خاتمي را با هم مقاييسه كرده است؛ اول اين كه خاتمي در ناباوري و بدون برنامه ريزي پي روز شد و روحاني ثمره برنامه ريزي است. دوم؛ روحاني مخالفت هايي كه با خلتمي مي شد را در هسته قدرت ندارد. سوم، روحاني مورد اعتماد خامنه اي است و خاتمي و اصلاح طلبان نبودند، چهارم، روحاني براي سياست خارجي آمده و هدف حكومت هم همين است، خاتمي برنامه اش توسعه سياسي بود. ***
ميم واو / 28 October 2013
این حکومت هیچ اعتباری بین مردم ندارد و با هیچ بزکی نمیتوان چهره خبیث فاسد و عقب مانده اش را بزک کرد.
hamid / 28 October 2013
دولت مانع پخش مستقیم جلسه رای اعتماد شد
در حالی که صدا و سیما روز قبل از جلسه رأی اعتماد اعلام کرده بود که صحن علنی مجلس را به صورت زنده از شبکه خبر پخش خواهد کرد، صبح روز گذشته بناگاه از پخش آن جلوگیری کرد.
برخی از نمایندگان بر این باورند که لغو پخش زنده به درخواست دولت بوده و در این زمینه، یک منبع آگاه خبر تأیید این موضوع را نیز به خبرنگار تابناک اطلاع داد.
این منبع دلیل این کار را سخنان برخی از نمایندگان در جلسه رأی اعتماد به وزرای گذشته دانست و گفت: در جلسات قبلی برخی رویدادها و سخنان از سوی برخی نمایندگان به دلیل وجود دوربین پیش آمد که به نظر درست نبود. به همین منظور، دولت برای جلوگیری از این دست رخدادها، از ریاست صدا و سیما خواست تا این جلسه پخش زنده نشود. !!
jamal / 29 October 2013
بدون تشکیل کنفرانس مطبوعاتی هیچ چیز روشن نمی شود. بنابراین جامعه سیاسی ایران همچنان مسموم و در بیراهه خواهد بود و هیچ پیشرفت حقیقی در هیچ زمینه ای چه داخلی و چه خارجی مربوط به ایران ظهور نخواهد شد.
آقای هاشمی با پی تحقق معامله با قدرتهای غربی جریانی را از لایه های دو جناح رهبری می کند و گاه حرفهای را با خطوط متناقض می زند که قربانی ساختن شخص رهبری و شکست اینحانب به حای خود است. اطمینان دارم که سازمان ملل متحد با همیارهای حقوقی و حقیقی خود مانع از شکست اینجانب در کنج سیاست بینالمللی جاری و مانع از قربانی شدن حق و حقیقت خواهد بود.
من از اوضاع و از روند رسیدگی پرونده خود ناخشنود و ناراضی ام. من تاوان چه چیز را باید بپردازم که روند رسیدکی پرونده ام در این مدت سه سال تاکنون تماما یکسویه و با ناحقی تمام از روند قانونی و اصولی و از صداقت خارج بوده است.
فشارهای دوردست در ترکیه که با بیکاری و بیگاری و با توهین و ناسزاهای تند معنادار همخونه های هدایت شده در تحمیل اندیشه بی ذر و پیکر احمدی نژادی ادامه پیدا کرد نمی تواند قصد نامفید و خلاف نظر اینجانب را نتیجه دهد.
بنابراین مصرّ موجّه بر سکوت قلم و مصمم به رهایی و دگرگونی اندیشه و هنر و مترصد بحرف درآمدنم خواهم بود تا که عملاً مسمومیت جامعه سیاسی را رفع و آزادی و سیاست حق و حقیقی توجیه عملی پیدا کند.
ار این خونه به آن خونه و اکنون نیز به همخونه شدن با کسی که ظاهراً اندیشه های بی ذر و پیکر احمدی نژادی دارد هدایت می سازند و در انتقال اندیشه های خود وقتی که موفق نمی شوند از کار بیکارم می سازند چنانکه امروز بیکار شدم و این چندمین بار است تا که بیرحمانه به نیات خو برسند. دولت ترکیه باید پاسخگوی انحام نیافتن همه اصول ذیربط خود را باید باشد که منشورهای سازمان ملل برای چیست؟
من به به مدیریتی با اساس حق و حقیقت باورمندم که در بر گیرنده قوی تحولات حقیقی و دفاع مقتدرانه از حقوق ملی و بین المللی دور و دراز کشور با تمامی ملت است که بی هیچ شبهه ای پیش رونده می باشد و این مغایر با افکار آلوده و تمایت خواهی هاشمی است که در سایه کمین کرده است و مترصد هماهنگ شدن من با قلمفرسای پنهان با افکار خود است.
میررستم فاخری / 29 October 2013
خیلی مطلب عالی بود واقعا لذت بردم تحلیل بسیار کارشناسانه با بارقه های امید دردلم روشن کرد این روزها جای این تحلیل ها در بین اصلاح طلبان ومجلات آنها خالی است همه سنگر گرفته اند جلو روحانی ومنتظر تعیین رویکردش هستنند اما بسیار عجله دارند ونمی دانند روحانی عوض نشده بلکه تدبیر ایجاب می کند در این شرایط اینگونه بود.من به روحانی ایمان دارم ومیدانم که او به وعده هایش عمل می کند تا جایی که بتواند واکنون که در زمینه سیاست داخلی سخنی نمی گوید قصد دارد اولین وعده اش همان برداشتن تحریم ها را عملی کند واین با جار وجنجال داخلی اصلا ممکن نیست.مرسی
پانته آ / 29 October 2013
در جواب پانته آ:
روحانی چگونه برداشتن تحریم ها را عملی کند ؟ وقتی اقا بمب میخواهند؟!
jamal / 30 October 2013
اعدام قریبالوقوع شش زندانی کُرد در زندان ارومیه
امروز سهشنبه ۰۷ آبان ۱۳۹۲ خانواده چند زندانی کرد مطلع شدند که گویا امشب فرزندانشان اعدام خواهند شد.
بنابه به گزارش کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی ، امروز سهشنبه ۰۷ آبان ۱۳۹۲ خانواده چند زندانی کرد در زندان اورمیه از طریق تلفن مطلع شدند امشب اعضای خانواده آنها که در زندان بسر می برند، اعدام خواهند شدند.
در تماسی خانواده یکی از اعضای خانواده لزگین خانی به کمپین گفت که ما امروز توسط یکی از زندانیان در زندان ارومیه مطلع شدیدم که گویا امشب شش نفر از زندانیان کرد اعدام می شوند و لزگین هم یکی از آنها مییاشد، که امروز راس ساعت 4:20 دقیقه ما و خانواده پنج زندانی دیگر موفق شدیدم که برای آخرین بار فرزندان خود را ملاقات کنیم و به ما گفتند که این آخرین ملاقات شما خواهد بود و امشب لزگین و پنچ زندانی دیگر اعدام خواهند شد.
بنابه همین گزارش دو نفر از این زندانیان لزگین خانی و کامیل بوتی هستند که متاسفانه تا کنون اسامی چهار نفر دیگر و نوع اتهام این شش نفر برای کمپین مشخص نشده است.
arass / 30 October 2013