محمدجواد ظريف، وزير امور خارجه ايران پيش از ظهر امروز دوشنبه ۲۲ مهرماه (۱۴ اکتبر) به‌همراه هيئت مذاکره‌کننده ايران برای شرکت در مذاکرات هسته‌ای با کشورهای گروه ۱+۵، تهران را به مقصد ژنو ترک کرد.

ديدار محمدجواد ظريف و کاترين اشتون در نيويورک

مذاکرات ايران و گروه ۱+۵، شامل آمريکا، روسيه، چين، بريتانيا، فرانسه و آلمان که دومين دور مذاکرات در دولت يازدهم است، در روزهای سه‌شنبه و چهارشنبه (۲۳ و ۲۴ مهرماه – ۱۵ و ۱۶ اکتبر) در ژنو سوئيس برگزار می‌شود.

در اين مذاکرات کاترين اشتون، مسئول سياست خارجی اتحاديه اروپا رياست گروه ۱+۵ را بر عهده دارد و کشورهای اين گروه نيز در سطح معاونان وزيران خارجه در اين نشست حاضر خواهند شد.

ايران قرار است در ژنو بسته پيشنهادی جديدی را به ۱+۵ ارائه دهد

عباس عراقچی معاون امور حقوقی و بين‌المللی، مجيد تخت‌روانچی معاون اروپا و آمريکا، حميد بعيدی‌نژاد، مديرکل امور اقتصادی و تخصصی بين‌المللی وزارت خارجه، داوود محمدنيا مشاور حقوقی وزير امور خارجه و محمد اميری از سازمان انرژی اتمی، از جمله افرادی هستند که محمدجواد ظريف را در سفر به ژنو همراهی می‌کنند.

همچنين در هيئت اعزامی جمهوری اسلامی ايران بيش از ۳۰ خبرنگار، عکاس و تصويربردار ايرانی نيز حضور دارند.

ايران قرار است در ژنو بسته پيشنهادی جديدی را به ۱+۵ ارائه دهد.

عباس عراقچی مذاکره‌کننده ارشد ايران با گروه ۱+۵ در اين‌باره گفت: “طرح ما کاملا منطقی، عادلانه و عملياتی است و اگر طرف مقابل حسن نيت داشته باشد که مدعی است که دارد بايد اين طرح را قبول کند و بايد در اين چارچوب اجازه حرکت و شروع مذاکرات را بدهد.”

وی در همين حال افزود: “البته ما نسبت به حسن نيت آن‌ها ترديد داريم و اين آزمونی در مقابل گروه ۱+۵ خواهد بود.”

عباس عراقچی: اجازه نخواهیم داد غنی‌سازی حتی یک روز هم متوقف شود.

عراقچی درباره زمان‌بندی اين طرح گفت: “ما قائل به دو زمان‌بندی هستيم يکی زمان‌بندی برای مذاکرات و ديگری زمان‌بندی برای توافقات. درباره زمان‌بندی برای مذاکرات ما فکر می‌کنيم بستگی به ميزان آمادگی طرف مقابل شش ماه تا يک سال زمان نياز داريم… اما اين‌که گام‌ها چطور جمع‌بندی شوند گام اول از نظر ما می‌تواند يک گام ۶ ماهه باشد و در مورد گام‌های بعدی با توجه به المانت‌هايی که در آن هست می‌توان در مورد مدت زمان آن تصميم‌گيری کرد. بنابر اين دوره مذاکراتی می تواند تا کمتر از يک سال به پايان برسد و دوره اجرای تعهدات می‌تواند بيشتر از آن باشد.”

محمدجواد ظريف: مذاکرات هسته‌ای ژنو يک راه دشوار و نسبتا زمان‌بر است.

عراقچی روز گذشته نيز درباره غنی‌سازی اورانيوم از سوی ايران گفته بود: “ما درباره حجم، سطح و شيوه‌های غنی‌سازی مذاکره خواهيم کرد اما خروج اورانيوم غنی‌سازی‌شده از ايران خط قرمز کشور ما است.”

وی همچنين تأکيد کرده بود: “اجازه نخواهیم داد غنی‌سازی حتی یک روز هم متوقف شود.”

غنی‌سازی اورانيوم از سوی ايران يکی از موضوعات مورد اختلاف جمهوری اسلامی ايران و کشورهای گروه ۱+۵ است که تاکنون توافقی بر سر آن صورت نگرفته است.

محمدجواد ظريف نيز در آستانه دور بعدی مذاکرات ايران و ۱+۵ در ژنو، شب گذشته در فيس‌بوک خود نوشت: “تيم مذاکره‌کننده جديد تلاش دارد روندی که شش سال ادامه داشته و به هيچ توافقی نيانجاميده است را تغيير دهد.”

وی مذاکرات هسته‌ای ژنو را “يک راه دشوار و نسبتا زمان‌بر” عنوان کرده و اظهار اميدواری کرده است که تا چهارشنبه در مورد نقشه راهی برای رسيدن به راه حل به تفاهم برسند.

جان کری: نرسیدن به توافق با ایران بهتر از یک توافق بد است.

ظريف در همين حال افزوده است: “ولی حتی در صورت حسن نيت طرف مقابل، برای توافق در مورد جزئيات و شروع به اجرا احتمالا به يک جلسه ديگر در سطح وزرا نياز خواهيم داشت.”

از سوی ديگر، جان کری، وزير امور خارجه آمريکا نيز روز گذشته تاکید کرد که آمریکا در پی راه‌حلی صلح‌آمیز برای مناقشه هسته‌ای ایران است، ولی سخنان مثبت ايران باید به عمل تبديل شود.

کری ضمن اشاره به جدی بودن باراک اوباما، رئيس‌جمهور آمريکا در راه جلوگيری از دستيابی ايران به سلاح هسته‌ای، گفت: “من به جد معتقدم که نرسیدن به توافق با ایران بهتر از یک توافق بد است.”

دور نخست مذاکرات هسته‌ای دولت يازدهم و گروه ۱+۵ در اواخر ماه سپتامبر در سطح وزيران امور خارجه در نیویورک و در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل برگزار شد.

اين نشست نخستين ديدار وزيران خارجه ایران و آمریکا پس از گذشت ۳۴ سال از اشغال سفارت ایالات متحده در تهران بود.