andes_peru

دره‌ها و تنگه‌ها غالباً از دید زمین‌شناسان، محصول فعل و انفعالات تکتونیکى یا تحولات همرفتى گوشته‌ى زمین تلقى مى‌شوند. یعنى پدیده‌هایى کاملاً زمین‌شناختى به شمار می‌روند. ولى انگار باید تنگه‌هاى لبه‌ى شمال شرقى فلات آند را در جنوب کشور پرو، از این قاعده مستثنى دانست.

طبق مطالعات اخیرى که گزارش مشروح آن در شماره شانزدهم اوت نشریه Science منتشر شده، دره‌هاى این منطقه، به عمق یک و نیم تا دو و نیم کیلومتر، حاصل تحولات اقلیمى زمین در حدود چهار میلیون سال پیش، و فرسایش شتابنده‌ی متعاقبش هستند و ارتباطى به تحولات تکتونیکى پیدا نمى‌کنند.

به تازگی معلوم شده لابلای پوشش انبوه جنگل‌هاى بخش شمالی رشته کوه آند، سکونتگاه اصلى حیوان کوچکی از تیره‌ی راکون‌هاست. این حیوان، به عنوان نخستین گوشتخوارى معرفى شده که طى ۳۵ سال گذشته در نیمکره غربى زمین پیدا مى‌شود.

اولینگویتو (Olinguito)، که به زبان اسپانیایى یعنى «اولینگوى کوچولو»، با دماغ صورتى‌رنگ و یک جفت گوش گرد و چشم‌هاى درشت و قهوه‌ای‌ش، تقریباً مثل یک تِدى‌خرس متحرک است که آن‌قدرها هم تمایلى به پایین آمدن از درخت‌هاى بلند و پرپشت جنگل‌هاى گرمسیرى ندارد.

وزن اولینگویتو، که کوچک‌ترین عضو خانواده‌ی اولینگوهاست، کمتر از یک کیلوگرم وزن دارد و قدش هم نهایتاً به ۴۰ سانتیمتر مى‌رسه، البته با صرفنظر از دم ۴۲ سانتیمتری‌‌اش.

تیمى از محققین دانشگاه پیتسبورگ، برای نخستین بار موفق شدند قلب معیوب یک موش را طى پروسه‌اى که ۱۰ ساعت به طول انجامیده، از ۷۰ درصد سلول‌هاى اصلى‌‌ش تخلیه کنند و آن‌ها را با سلول‌هاى خام قلب انسان جایگزین کنند. سلول‌هاى خام قلب، انواع به‌خصوصى از سلول‌هاى بنیادى هستند که قابلیت تبدیل به هر سه گونه سلول اصلى قلب انسان را دارند. محققین این پژوهش هم این سلول‌های خام را از نسوج پوستى انسان گرفته بودند. جالب اینجاست که ماحصل این پیوند نامتعارف، قلب دوگانه‌اى شد که با گذشت سه هفته، ضربانش را از سرگرفت.

Area-51

بالاخره بعد از گذشت تقریباً شش دهه از ترویج شایعاتى که در خصوص آزمایش سیستم‌هاى نوین پروازى و جنگ‌افزارهاى فوق‌سرى ارتش ایالات متحده در محل دورافتاده‌اى موسوم به منطقه ۵۱ درگرفته بود، راز این منطقه با انتشار اسناد چهارصدصفحه‌اى سازمان اطلاعات-امنیت آمریکا، CIA، طى هفته گذشته افشا شد.

در این گزارش، هیچ اشاره‌اى به افسانه‌هاى عامه‌پسند مربوط به منطقه ۵۱، از قبیل سقوط بشقاب‌پرنده‌ها و نگهدارى از موجودات فرازمینى نشده، بلکه سخن از آزمایش‌های محرمانه‌اى رفته که طى سالیان جنگ سرد، بر روی هواپیماهاى جاسوسى مافوق‌صوتى نظیر U-2، F-117 و در نهایت سریع‌ترین جت سرنشین‌دار تاریخ، یعنى SR-71، انجام مى‌شد.

[podcast]http://www.zamahang.com/podcast/2010/20130820_EhsanSanaei_Science_Weekly_LidaHosseiniNejad.mp3[/podcast]