پیشنویس قطعنامه بریتانیا، فرانسه و آلمان ـ تروئیکای اروپایی ـ امروز پنجشنبه یکم آذر / ۲۱ نوامبر در نشست شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی به رأی گذاشته خواهد شد.
در این سند از تهران خواسته شده تا برای حل و فصل مسائل مورد اختلاف پادمانی «اقدامات ضروری و فوری» انجام دهد.
در این پیشنویس آمده است که جمهوری اسلامی باید درباره «ذرات اورانیوم با منشاء انسانی در دو مکان اعلامنشده در ایران، توضیحات معتبر ارائه کرده و آژانس را از مکان(های) کنونی مواد هستهای و یا تجهیزات آلوده مطلع کند».
همچنین از ایران خواستهشده که «اطلاعات، اسناد و پاسخهای مورد نیاز آژانس بینالمللی انرژی اتمی» را در این زمینه ارائه و دسترسی به مکانها و مواد مورد نیاز بازرسان آژانس را فراهم کند.
پیشنویس همچنین از رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی درخواست کرده تا «گزارشی جامع» درباره همکاریهای ایران و آژانس و اجرای تعهدات پادمانی توسط ایران، برای بررسی در نشست آتی شورای حکام تهیه کند.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی سهشنبه ۲۹ آبان / ۱۹ نوامبر در گزارش محرمانهای به کشورهای عضو این نهاد ناظر سازمان ملل اعلام کرد ایران پیشنهاد داده است که اگر شورای حکام آژانس قطعنامهای علیه تهران صادر نکند، ذخایر اورانیوم غنیشده خود با خلوص تا ۶۰ درصد را گسترش ندهد.
این گزارش افزود که آژانس راستیآزمایی کرده و ایران «اجرای اقدامات مقدماتی [در اینباره] را آغاز کرده است».
با این حال با نزدیکشدن تصویب قطعنامه پیشنهادی تروئیکای اروپایی مقامات جمهوری اسلامی تهدیدهای خود را تشدید کردهاند.
کاظم غریبآبادی، معاون حقوقی و بینالملل وزارت خارجه جمهوری اسلامی پنجشنبه یکم آذر / ۲۱ نوامبر در شبکه اجتماعی ایکس نوشت:
از قبل به صراحت گفتیم که در صورت تصویب قطعنامه، پاسخ قاطع و فوری به آن خواهیم داد و سازمان انرژی اتمی آماده اجرای تصمیم متخذه در همان ساعت تصویب است.
غریبآبادی افزود:
علیرغم تأکید مدیرکل آژانس بر ضرورت عدم تخریب این فضای تعاملی و چندین نوبت گفتوگوی وی با سه کشور اروپایی برای بازداشتن آنها از تقابل، اما این کشورها مسیر دیگری را در پیش گرفتند و در جای دبیرخانه آژانس نشستند و ژست مدعی به خود گرفتند.
معاون حقوقی و بینالملل وزارت خارجه، کشورهای غربی را متهم کرد که از آژانس بینالمللی انرژی اتمی بهعنوان «ابزار سیاسی» استفاده میکنند.
این در حالی است که استفان دوجاریک، سخنگوی دبیرکل سازمان ملل متحد روز گذشته، چهارشنبه ۳۰ آبان / ۲۰ نوامبر، همزمان با برگزاری نشست شورای حکام بر اهمیت همکاری ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی تأکید کرد و گفت:
آنچه برای ما روشن است، این است که همکاری کامل ایران با آژانس و پایبندی به تعهدات خود، مهم است.
از سوی دیگر عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران نیز چهارشنبه شب با وزیران خارجه شماری از کشورهای عضو شورای حکام، از جمله برزیل، آفریقای جنوبی، بنگلادش، الجزایر، بورکینافاسو و پاکستان تماس گرفت و خواستار مخالفت این کشورها با قطعنامه سه کشور اروپایی شد.
عراقچی ارائه پیشنویس قطعنامه سه کشور اروپایی را «اقدامی ناموجه» دانست و گفت:
تحرکات ناصواب سه کشور اروپایی برای صدور قطعنامه علیه ایران صرفاً موجب تضعیف و اختلال در فرآیندهای تعاملگرایانه بین آژانس و ایران خواهد شد.
عباس عراقچی پیش از این هم در تماس تلفنی با ژان نوئل بارو، وزیر امور خارجه فرانسه گفته بود که اقدام سه کشور اروپایی «در تقابل آشکار با فضای مثبت ایجادشده در تعاملات ایران و آژانس تلقی میشود و صرفاً به پیچیدهتر شدن موضوع خواهد انجامید».
او نیز تهدید کرده بود که در صورت تصویب قطعنامه پیشنهادی سه کشور اروپایی در شورای حکام، جمهوری اسلامی «پاسخ متقابل» خواهد داد.