پیش از آنکه مذاکرات غیرمستقیم بر سر آتشبس در جنگ غزه از سر گرفته شود فشار بر بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل رو به افزایش است: ۹ ماه پس از شروع جنگ، رئیس دولت اسرائیل با بیصبری و خشم مردم خود روبهرو است.
یکشنبه ۱۷ تیر / ۷ ژوئیه در فراخوان کارزار «روز اختلال»، هزاران اسرائیلی در تلآویو و سایر شهرهای سراسر این کشور در حمایت از توافق با حماس برای آزادی گروگانها تظاهرات کردند. آنها بهطور موقت رفتوآمد را فلج کردند.
اعتراضات در حدود ساعت ۶ و ۳۰ دقیقه صبح یکشنبه به وقت محلی آغاز شد زمانی که حمله حماس در ۷ اکتبر گذشته آغاز شده بود. شرکتکنندگان در تظاهرات تلآویو پلاکاردهایی را حمل میکردند که روی آنها نوشته شده بود «ما همه گروگان هستیم». پلیس گفت که پنج تظاهرکننده را که در حال مسدود کردن یک تقاطع خیابانی در شمال تلآویو بودند، دستگیر کرده است.
در اورشلیم (بیتالمقدس)، شرکتکنندگان معترض روی ریل تراموا که از مرکز شهر میگذرد، نشستند. در نزدیکی مرز با غزه، فعالان بالنهای سیاه و زرد را به آسمان رها کردند. رنگ زرد برای آنها نماد سرنوشت گروگانها است. در اسرائیل هفته کاری از یکشنبه آغاز میشود.
مادر یکی از گروگانها در تظاهرات عصر روز یکشنبه در تلآویو خطاب به نتانیاهو فریاد زد:
۹ ماه است که گروگانها را نادیده گرفتید. از به تعویقانداختن آن دست بردارید. ما آنها را در خانه میخواهیم و این به شما بستگی دارد که آنها را به خانه بازگردانید.
درخواست برای برگزاری انتخابات جدید در اورشلیم (بیتالمقدس)
به گزارش تایمز اسرائیل، معترضی برای جلب توجه مردم به سرنوشت پسرش و ۱۲۰ گروگان دیگر که هنوز در غزه نگهداری میشوند، در زیر یک پل به قفس سیاهی آویزان شده بود و میگفت: «میخواهم به نتانیاهو بگویم: کلید این قفس و همه قفسهای دیگر در دستان توست.»
در پایان «روز اختلال» نیز تظاهرات اعتراضی در اورشلیم (بیتالمقدس) برگزار شد. به گزارش رسانههای محلی، هزاران تظاهرکننده به سمت محل اقامت نتانیاهو راهپیمایی کردند و خواستار موفقیتآمیز بودن مذاکرات بر سر معامله گروگانها و اسیران و آتشبس شدند. آنها همچنین خواستار برگزاری انتخابات جدید نیز شدند.
روز دوشنبه ۱۸ تیر / ۸ ژوئیه، شارون آلونی کونیو، اسیر سابق اسرائیلی که همسرش دیوید کونیو هنوز در غزه نگهداری میشود، از نتانیاهو خواست که با تحمیل شرایط غیرعملی، مذاکرات آتشبس را از مسیر خود خارج نکند.
او خطاب به نتانیاهو به رادیو ارتش اسرائیل گفت: «با اظهاراتتان توافق را به خطر نیندازید.»
سخنان شارون آلونی کونیو پس از آن بیان شد که نخستوزیر اسرائیل با انتشار فهرستی از اصولی که اسرائیل برای پذیرش هیچ توافقی از آنها دست برنمیدارد، بار دیگر جنجال برانگیخت. کونیو افزود:
من بسیار خوشبین بودم، اما با گذشت زمان ناگهان متوجه میشوید که پیامها و اظهاراتی که منتشر میشوند بیشتر بر شکافها [بین طرفین] دامن میزنند.
تهدیدهای وزیران راست افراطی در کابینه اسرائیل
در همین حال بهگزارش الجزیره روز دوشنبه بزالل اسموتریچ، وزیر دارایی اسرائیل گفت:
توقف جنگ در حال حاضر و اجازه دادن به حماس برای بهتر شدن اوضاعش، یک حماقت است. (…) توقف جنگ موجب میشود دستاوردهای آن که با خونهای فراوان بهدست آمده، نابود شود.
اسموتریچ افزود:
«حماس در حال فروپاشی است و برای آتشبس التماس میکند. اکنون زمان آن است که گردن آن را فشار دهیم و بشکنیم.»
اسموتریچ و ایتامار بن گویر وزیران دارایی و امنیت داخلی اسرائیل تهدید کردهاند که در صورتی که توافق آتشبس شامل خروج اسرائیل از غزه و اعلام پایان جنگ باشد، از ائتلاف حاکم خارج خواهند شد.
دهها هزار نفر نیز پیش از این در شامگاه شنبه در اسرائیل تظاهرات کرده بودند.
پیشرفت احتمالی در مذاکرات به اعتراضات دامن میزند
این اعتراضات با گزارشهایی مبنی بر اینکه پس از توقف طولانیمدت مذاکرات آتشبس، ازسرگیری آن با میانجیگری قطر، مصر و ایالات متحده آمریکا پیشرفتهایی داشته، تقویت شد. شبکه تلویزیونی القاهره وابسته به دولت مصر به نقل از مقامات بلندپایه دولتی گزارش داد که مصر این روزها رایزنیهای فشردهای با همه طرفها خواهد داشت. هیئتی از مقامات ارشد آمریکایی بعد از ظهر یکشنبه وارد قاهره شد.
مذاکراتی که ماهها ادامه داشت، اخیراً به بنبست رسیده بود. حماس از اسرائیل میخواست تا در ازای آزادی گروگانها، جنگ را فوراً پایان دهد. از سوی دیگر، اسرائیل نیز گزینه ادامه جنگ را باز نگه داشته بود تا حماس را بهعنوان یک تشکیلات نظامی و قدرت دولتی در غزه نابود کند.
حماس اکنون تا حدودی خواستههای سختگیرانه خود را کاهش داده است. دیوید بارنیا، رئیس موساد، روز جمعه بار دیگر با دولت قطر که در تماس مستقیم با حماس است، مذاکره کرد.
رسانههای اسرائیلی پیش از این اعلام کرده بودند تیم مذاکرهکننده این کشور روز دوشنبه برای ادامه گفتوگوها درباره آتشبس در غزه راهی دوحه میشود.
حمله به مقر اونروا در غزه
ارتش اسرائیل روز دوشنبه اعلام کرد که نیروهایش به مقر آژانس امدادرسانی و کاریابی برای آوارگان فلسطینی در خاور نزدیک (اونروا ـ UNRWA) در غزه حمله کردهاند و مدعی شد که در این ساختمان انبار تجهیزات جنگی و اتاقهای بازداشت متعلق به حماس وجود داشت.
ارتش اسرائیل گفته است که در این منطقه بسیاری از اعضای حماس را کشته و یک تونل را که از زیر مقر اونروا میگذشت تخریب کرده است.
ارتش همچنین افزود از طریق بلندگو از غیرنظامیان خواسته است تا آنجا را ترک کنند و راهرویی را برای خروج غیرنظامیان غیرنظامی از منطقه باز خواهد کرد.
پیش از این در بامداد روز دوشنبه دهها خانواده فلسطینی در مجاورت دانشگاهها و مراکز صنعتی واقع در جنوب محله تلالحوا، در غرب غزه پس از پیشروی ناگهانی ارتش اسرائیل در خانههای خود زیر رگبار بمباران گرفتار ماندند.
رسانههای فلسطینی گزارش دادند که هواپیماهای اسرائیلی طبقات بالای مجتمع تجاری فلوریا در غرب غزه را بمباران کردند. این رسانهها افزودند که مجاورت بانک فلسطین نیز هدف قرار گرفته است.
ارتش اسرائیل در آخرین گزارشهای خود گفته است که در ساعتهای اخیر نیروهایش بیش از ۳۰ مبارز فلسطینی را در رفح واقع در جنوب غزه کشتند. ارتش همچنین مدعی شد که سلاحهایی را مصادره و تعدادی تونل را هم در این منطقه تخریب کرده است.