بر اساس حکم شعبه ۱۱۴۸ دادگاه کیفری دو تهران لقمان امینپور، میثم دهبانزاده، مجید روشننژاد هر کدام به اتهام تخریب اموال به شش سال حبس و ۷۴ ضربه شلاق، به اتهام اخلال در نظم زندان به ۱۶ ماه زندان و ۷۴ ضربه شلاق و به اتهام سرپیچی و تمرد از دستور مأموران به ۱۶ ماه حبس محکوم شدند. رضا سلمانزاده، متهم دیگر این پرونده نیز به اتهام تخریب اموال به پنج سال زندان و ۷۴ ضربه شلاق، به اتهام اخلال در نظم زندان به یک سال حبس و به اتهام سرپیچی و تمرد از دستور مأموران به یک سال زندان محکوم شد.
بهگزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات این افراد و ۳۶ متهم دیگر پرونده موسوم به آتشسوزی زندان اوین سهشنبه ۲۹ خرداد در همین شعبه دادگاه کیفری تهران برگزار شد.
محمدحسین مرادی، سینا میرزایی، مسعود حسینزاده، رضا حاجی، محمد سبحان موذنزاده، ایوب امامیزاده، نیما محمدی، علیرضا اسلمی، حمیدرضا ناظر، امیرحسین یوسفوند، میثم مرادیان، احمدرضا کونانی، سبحان حیاتپور، ساسان زمانی، حسین بهزادی، محمد گراوند، سیدمحمدحسین موسوی، قاسم محمدی، عرفان ظریف، جلال نصراللهی، غلامحسن هاشمی سیاوشانی، مسعود پرچمی، حسن ملکشاهی، محمدعلی دلخواسته، سعید خداپور، سیدمیلاد ابوالوفایی، اشکان کافی، علیرضا والی، محمد خان میرزایی، کامران نادعلی، امید آستانه، علیرضا ناظری، رحمان علیپور، سیدعلی موسوی، مجید کریمی و علی صادقی شیرسوار، دیگر متهمان این پرونده هستند.
شامگاه ۲۳ مهر ۱۴۰۱ رسانههای ایران از وقوع آتشسوزی در زندان اوین خبر دادند. در ساعتهای نخستین، این آتشسوزی یک حادثه اعلام شد اما در ادامه مسئولان دولتی ادعا کردند گروهی از زندانیان «به قصد کشتهسازی انبوه» به آتش زدن زندان اقدام کردهاند.
در این رویداد مسئولان حکومتی مرگ حداقل هشت نفر از زندانیان را در بند هفت و هشت زندان اوین تأیید کردند. چندین تن از زندانیان نیز مصدوم شدند. شمار مصدومان حادثه در ابتدا ۶۱ نفر اعلام شد. مرکز رسانهای قوه قضائیه در ادامه از مرگ چهار تن از مصدومان را که گفته میشد به دلیل استنثاق دود ناشی از آتشسوزی بوده است، تأیید کرد. با این حال هیچگاه ابعاد این واقعه شفاف نشد.
به دنبال واقعه اوین مقامهای قضائی چند نفر از زندانیان، از جمله یاشار و کاوه دارالشفاء، امیرعباس آزرموند، آرش جوهری را از بند هشت این زندان به زندان رجاییشهر تبعید کردند و سازمان زندانها از شش زندانی به دلیل آنچه که «افترا»، «تخریب عمدی اشیاء منقول و غیرمنقول متعلق به دیگری»، «توهین به مقامات و مامورین»، «تهدید به قتل» و «نشر اکاذیب» خوانده شد، شکایت کرد.
زمانه پیش از این بهنقل از منابع آگاه در زندان اوین گزارش کرده بود در شب ۲۳ مهر، همزمان با وقوع آتشسوزی مأموران یگان ضدشورش به زندانیان بندهای چهار، هفت و هشت یورش بردند، به سمت آنها گاز اشکآور و گلوله ساچمهای شلیک کردند.
این منابع گفته بودند که آتشسوزی یک برنامه پیشبینیشده برای حمله به زندانیانی بود که بیشتر آنها در جریان جنبش «زن، زندگی، آزادی» بازداشت شده بودند.