به‌گزارش خبرگزاری فرانسه، ونزوئلا و گویان پنج‌شنبه ۲۳ آذر / ۱۴ دسامبر توافق کردند که از خشونت در مناقشه بر سر منطقه نفت‌خیز اسکیبو خودداری کنند. نیکلاس مادورو، رئیس جمهوری ونزوئلا و عرفان علی، رئیس دولت گویان در نشستی در ایالت جزیره‌ای سنت وینسنت و گرنادین به این توافق دست یافتند.

در توافق‌نامه دو طرف آمده است: «در هیچ شرایطی خشونت نباید به‌طور مستقیم یا غیرمستقیم برای تهدید عنوان شود یا مورد استفاده قرار گیرد». افزون بر این، هرگونه اختلافی بین دو کشور باید در چارچوب قوانین بین‌المللی حل‌وفصل شود.

مادورو و علی هنگام ملاقات دست یکدیگر را فشردند. رئیس جمهوری ونزوئلا این دیدار را فرصتی برای «پرداخت مستقیم به مناقشه‌های ارضی» توصیف کرد و گفت کشورش از حقوق خود دفاع خواهد کرد.

رئیس جمهوری گویان اما تأکید کرد که این کشور «متجاوز» و «خواهان جنگ» نیست، اما این حق را برای خود محفوظ می‌داند که «با متحدانش برای تضمین دفاع از خود همکاری کند». او گفت اختلاف‌های مرزی نیز باید در دادگاه بین‌المللی حل‌وفصل شوند.

۹۶ درصد مردم ونزوئلا در همه‌پرسی مشورتی ۱۲ آذر / ۳ دسامبر از الحاق منطقه نفت‌خیز اسکیبوی گویان که کاراکاس ادعا می‌کند بخشی از خاک ونزوئلا است و بیش از یک قرن پیش به‌طور ناعادلانه به گویان واگذار شده، پشتیبانی کردند.

دو روز پس از آن، نیکلاس مادورو خواستار اعلام این منطقه به‌عنوان استانی از ونزوئلا و صدور مجوز استخراج نفت در این منطقه شد.

ونزوئلا بیش از یک قرن است که ادعای حاکمیت بر اسکیبو را دارد. زمانی که گویان مستعمره بریتانیا بود، براساس تصمیم داوری پاریس در سال ۱۸۹۹، رودخانه اسکیبو به‌عنوان مرز غربی گویان تعیین شد اما پس از استقلال گویان در سال ۱۹۶۶ بین گویان و ونزوئلا بر سر عدم شناسایی این مرز اختلاف ایجاد شد.

اسکیبو یا «گویانا اسکیبا» در غرب رودخانه اسکیبو در مرکز گویان قرار دارد و بیش از دو سوم خاک گویان را تشکیل می‌دهد. ۱۲۵ هزار نفر از جمعیت ۸۰۰ هزار نفری این کشور در اسکیبو زندگی می‌کنند.

این منطقه یکی از چهار جنگل بکر استوایی در جهان است که منابع طبیعی و معدنی بسیار، از جمله ذخایر بزرگ طلا، مس، الماس، آهن و آلومینیوم دارد.

این منطقه همچنین دارای بزرگترین ذخایر سرانه نفت خام در جهان است. ماه گذشته گویان از کشف جدید ذخایر نفتی «قابل توجه» خبر داد که به ذخایر نفتی کنونی دست‌کم ۱۰ میلیارد بشکه می‌افزاید و این بیش از ذخایر نفتی کویت یا امارات متحده عربی خواهد بود.

تمایل کاراکاس برای الحاق اسکیبو به خاک خود پس از کشف یک معدن نفتی توسط شرکت نفتی آمریکایی «اکسون موبیل» در سال ۲۰۱۵ در این منطقه افزایش یافت.