وزارت امور خارجه ایالات متحده آمریکا اعلام کرد که آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه این کشور در هفته جاری از اسرائیل، کرانه باختری و امارات متحده عربی بازدید خواهد کرد.
این وزارتخانه در بیانیهای گفت مقصدهای سفر بلینکن از دوشنبه تا شنبه بلژیک، مقدونیه شمالی، اسرائیل، کرانه باختری و امارات متحده عربی خواهند بود.
وزارت خارجه آمریکا افزود بلینکن در اسرائیل و کرانه باختری، درباره «حق اسرائیل در دفاع از خود» مطابق با قوانین بینالمللی و همچنین تلاشهای مستمر برای آزادی گروگانهای باقیمانده، حفاظت از زندگی غیرنظامیان در جریان «عملیات اسرائیل در غزه» و تسریع کمکهای بشردوستانه به غزه گفتوگو خواهد کرد.
یک مقام این وزارتخانه پیشتر گفته بود که بلینکن در مورد برداشت واشنگتن از وضعیت غزه درصورتیکه اسرائیل بتواند حماس را نابود کند، صحبت خواهد کرد.
بهگفته وزارت امور خارجه ایالات متحده، بلینکن همچنین در مورد نیاز به یک کشور مستقل فلسطینی گفتوگو خواهد کرد.
او اوایل ماه جاری میلادی در سفر به ژاپن خطوط قرمز واشنگتن را بیان کرد و اینکه چگونه نوار غزه میتواند در صورت وجود حماس اداره شود.
بلینکن اشغال غزه، جابهجایی دائمی مردم این منطقه و کاهش قلمرو آن توسط اسرائیل را رد کرده است، اگرچه هنوز طرح روشنی در گفتوگو با کشورهای عربی، اسرائیل و رهبران فلسطینی اعلام نشده است.
وزیر خارجه ایالات متحده عصر روز دوشنبه در بروکسل فرود آمد تا در اجلاس وزیران خارجه ناتو که روز سهشنبه برگزار میشود، شرکت کند. او در نشست سازمان امنیت و همکاری اروپا که قرار است روز چهارشنبه برگزار شود نیز شرکت خواهد کرد و سپس به خاورمیانه میرود.
این سومین سفر آنتونی بلینکن به منطقه خاورمیانه از ۱۵ مهر / ۷ اکتبر روز حمله حماس به اسرائیل است.
ادامه روند تبادل گروگانها و زندانیان
شب گذشته با میانجیگری قطر آتشبس چهار روزه در غزه به مدت دو روز دیگر تمدید شد. براساس این توافق قرار است که به ازای هر گروگان اسرائیلی سه فلسطینی آزاد شوند. رویترز صبح سهشنبه ۷ آذر / ۲۸ نوامبر از پایبندی دو طرف به آتشبس خبر داد.
در روزهای اخیر بر اساس توافقی که با میانجیگری قطر و مصر صورت گرفته، برخی از گروگانها در ازای آزادی فلسطینیهایی که در اسارت اسرائیل بودند، آزاد شدهاند. پس از تمدید آتشبس به مدت دو روز، ۱۱ گروگان، شامل سه شهروند فرانسوی، دو نفر با تابعیت آلمان و شش شهروند آرژانتینی (۹ کودک و دو زن) شامگاه دوشنبه آزاد شدند.
اندکی پس از آن، اسرائیل ۳۳ زندانی فلسطینی دیگر شامل ۳۰ کودک و سه زن را آزاد کرد. این آخرین مبادله براساس توافق آتشبس اولیه بود. تعداد اسرائیلیهای آزاد شده به ۵۱ نفر رسید و در سوی دیگر ۱۵۰ فلسطینی از زندانهای اسرائیل آزاد شدهاند.
با این حال حدود ۱۷۰ گروگان اسرائیلی همچنان آزاد نشدهاند و حماس میگوید همه آنها در اختیار این گروه قرار ندارند.
انجمن اسیران فلسطینی (PPS) اعلام کرده است که ۶۰ زن فلسطینی همچنان در زندانهای اسرائیل نگهداری میشوند و بیشتر آنها پس از ۷ اکتبر در کرانه باختری و شرق اورشلیم (بیتالمنقدس) دستگیر شدهاند.
بهگفته این نهاد غیردولتی محلی، اسرائیل در این مناطق تاکنون سه هزار و ۲۶۰ نفر را بازداشت کرده است.
شبکه الجزیره گزارش داده است که فلسطینیها در بخش جنوبی غزه با توجه به آتشبس، اکنون کمی خوشبیناند. آنها سعی میکنند تا حد امکان به زندگی روزمره بازگردند. برخی برای برداشت پول در بیرون بانکها صف کشیدهاند و برخی دیگر برای پرکردن سیلندرهای گاز در صفاند. نانواییها نیز برای اولین بار در دو هفته اخیر باز شدهاند.
مردم از اینکه صدای جتهای جنگنده و پهپادها را نمیشنوند خیالشان راحت است و بچهها خوشحالاند که هیچ حمله هوایی صورت نگرفته است.
در همین حال، افرادی که از مناطق شمالی غزه گریختهاند، از اینکه نمیتوانند به محل زندگی خود برگردند، ناامید شدهاند. آنها هنوز نمیدانند چه بر سر خانهها یا عزیزانشان آمده است.
الجزیره نوشته است مردم غزه احساس دو گانه آرامش و ناامنی میکنند.
سخنگوی یونیسف: وضعیت غزه «ناامیدکننده» است.
از سوی دیگر صندوق کودکان ملل متحد (یونیسف) از «غم و اندوه» در غزه خبر داده است. جیمز الدر، سخنگوی یونیسف پس از بازدید از غزه وضعیت در این منطقه را «ناامیدکننده» توصیف کرد و در ویدئویی که در وبسایت یونیسف منتشر شده است گفت: «فقط آوار ساختمانهای ویرانشده، بتن و خوروهای منفجر شده میبینی… انگار غم و اندوه در غزه ریشه دوانده است».
الدر افزود: «اینجا منطقهای جنگی است… هزاران کودک نه در مدرسه که در اردوگاههای بسیار شلوغ هستند. سردشان است، غذای کافی ندارند، آب کافی ندارند، در معرض خطر هستند.»
بر اثر حملات اسرائیل نزدیک به ۱۵ هزار نفر از جمله بیش از شش هزار کودک در نوار غزه کشته شدهاند.
روز سهشنبه محمد عدنان ابوحسنه، سخنگوی نهاد امدادرسانی سازمان ملل (اونروا) به الجزیره گفت: «در اردوگاه پناهندگی نصیرت در غزه، مردم در آخرین پمپ بنزین صف کشیدهاند. قرار است کامیونهای امداد بنزین به این ایستگاه برسانند زیرا مردم از چوب برای پختوپز و گرم نگه داشتن خانه استفاده میکنند.»
آمبولانسها نیز به امید دریافت بنزین در صف هستند. ۱۰۰ کامیون روز سهنشبه وارد شمال غزه شدند و به برخی از کارخانههای نمکزدایی از آب سوخترسانی شد.
ابوحسنه افزود با این حال، روزانه دستکم به ۲۰۰ کامیون برای تأمین نیازهای اولیه زندگی مردم غزه نیاز است. او گفت کسانی که گریختهاند وضعیت سلامتی خوبی ندارند و گزارشهایی از شیوع بیماریها در پناهگاهها وجود دارد.
اخراج صدها کارگر فلسطینی شاغل در اسرائیل و انتقال اجباری آنها به غزه
رادیو ارتش اسرائیل صبح سهشنبه گزارش داد که صدها کارگر فلسطینی شاغل در اسرائیل به غزه بازگردانده خواهند شد. بهگفته این رادیو«بیش از ۱۰ دستگاه اتوبوس امروز صبح به سمت گذرگاه کرم شالوم رفتند. ۳۰۰ کارگر امروز جابهجا شدند و فردا حدود یکهزار کارگر دیگر منتقل خواهند شد.»
رادیو ارتش اسرائیل افزود این کارگران قبلاً دستگیر و بازداشت شده بودند زیرا بهطور غیرقانونی در کشور زندگی میکردند.
از زمان حمله حماس، اسرائیل هزاران فلسطینی را به غزه بازگردانده است و به دنبال اخراج کارگران از سرزمینهایی است که پیش از این مجوز کار در آنها را داشتند.
اسرائیل بیش از ۱۸ هزار مجوز کار صادر کرده بود که به مردم غزه اجازه میداد تا به این کشور و کرانه باختری برای کار در بخشهایی مانند کشاورزی یا ساختمان بروند. معمولاً دستمزد در این مناطق ۱۰ برابر حقوق یک کارگر در نوار غزه است.