رئیس کل دادگستری استان سیستان و بلوچستان از اجرای حکم سه نفر از «عاملان بمب‌گذاری» در شهر زاهدان خبر داد.

به گزارش خبرگزاری میزان، دوشنبه ۲۲ آبان علی مصطفوی‌نیا در توضیح این پرونده گفت که سه متهم به نام‌های محمد براهویی انجمنی، محمد کریم بارکزایی آکسون و ادریس بیلرانی به اتهام همکاری با گروه جیش‌العدل دستگیر و پرونده این افراد به دادسرای عمومی و انقلاب زاهدان ارسال شد. او افزود:

در مرحله تحقیقات و تکمیل پرونده از منزل یکی از متهمان در اطراف شهر زاهدان تجهیزات ساخت بمب شامل دو عدد ریموت ارتباطی، فتیله انفجاری، ۲۳ عدد چاشنی الکترونیک، مواد شیمیایی گوگرد، هفت عدد سری الکترونیکی و همچنین یک محموله انفجاری به وزن ۲۴ کیلو گرم کشف شد.

به گفته رئیس کل دادگستری استان سیستان و بلوچستان این متهمان در ادامه تحقیقات به عضویت و همکاری با «گروهک تروریستی جیش‌الظلم» و فراگیری آموزش‌های نظامی و انتقال و مخفی کردن محموله‌های ساخت بمب و همچنین مشارکت در دو عملیات بمب‌گذاری در بلوار انقلاب زاهدان، بمب‌گذاری ناموفق در شهرستان زابل و دو عملیات بمب‌گذاری در کلانتری ۱۲ زاهدان اعتراف کردند.

مصطفوی‌نیا همچنین گفت که پس از تکمیل تحقیقات و صدور کیفرخواست، جلسات رسیدگی به این پرونده در دادگاه انقلاب با حضور متهمان و وکلای آنها برگزار شد.

Ad placeholder

شعبه دوم دادگاه انقلاب متهمان این پرونده را به اعدام محکوم کرد. به گفته مصطفوی‌نیا این حکم پس از ابلاغ به متهمان و وکلای آن‌ها با درخواست فرجام خواهی به دیوان عالی کشور ارسال شد.

رئیس کل دادگستری استان سیستان و بلوچستان گفت که دیوان عالی کشور پس از بررسی و رسیدگی، ضمن رد فرجام خواهی، حکم صادره از سوی دادگاه را تأیید و ابرام کرد.

علی مصطفوی‌نیا گفت که پیشنهاد عفو محکومان این پرونده در کمیسیون عفو استان مطرح شد اما مورد مخالفت قرار گرفت. همچنین بار دیگر پرونده این افراد به کمیسیون عفو مرکزی و مدیر کل سجل کیفری و عفو بخشودگی قوه قضاییه ارسال شد که پس بررسی به دلیل عدم احراز شرایط، باز هم مورد مخالفت قرار گرفت.

پس از اعدام این سه زندانی، وب‌سایت حقوق بشری حال‌وش یک فایل صوتی منتشر کرد که زندانی سیاسی، امنیتی اعدام شده بلوچ «محمدکریم بارکزایی اکسون» از داخل زندان زاهدان فرستاده بود.

https://www.instagram.com/p/CzlnJlGKbJV/

محمدکریم بارکزایی اکسون در این صوت که پیش‌تر از طریق تلفن زندان زاهدان ضبط و ارسال کرده بود می‌گوید:

من و محمد براهویی و ادریس بیلرانی توسط نیروهای وزارت اطلاعات در سال ۱۳۹۹ بازداشت شدیم و دو ماه را تحت شکنجه‌های گوناگون جسمی و روحی در بازداشتگاه بودیم، همچنین خانواده‌های ما از طرف مامورین وزارت اطلاعات مورد آزار و اذیت قرار گرفتن، با توجه به این فشارها ما برای نجات جان خود و خانواده‌های‌مان مجبور به اعترافات دروغین علیه خودمان شده‌ایم، و همچنین به ما پیشنهاد دادن که در صورت ترور مولانا عبدالحمید اسماعیل‌زهی رهبر اهل سنت ایران و همچنین غلام بهرامزهی معروف به حاج حافظ و فرماندهان طالبان در افغانستان و چندین نفر دیگر در پاکستان(مخالفین نظام) که بنده این پیشنهاد ماموران اطلاعات را رد کرده اما آنها با وعده‌های دروغین برای (آزادی‌مان) پافشاری می‌کردند تا پیشنهاد آنان را قبول کنیم، و پس از انتقال به زندان زاهدان در یک دادگاه دروغین و سوری در شعبه دو دادگاه انقلاب زاهدان به ریاست قاضی قنبری در اولین جلسه به اعدام و پانزده سال حبس و توقیف اموال محکوم شده‌ایم از بی‌کسی ما سوءاستفاده کردن و صدای ما را گوش کنید و بدانید در جمهوری اسلامی چنین ظلمی بزرگی در حق ما کردن.

به گزارش حال‌وش، این سه زندانی سیاسی امنیتی بلوچ در شرایطی اعدام شده‌اند که خانواده‌های آنان اطلاع قبلی نداشتند و امروز از زندان زاهدان به خانواده محمد براهویی و محمدکریم در طی تماس تلفنی خبر دادند که برای تحویل جنازه فرزندانشان به پزشکی قانونی مراجعه کنند و خانواده ادریس بیلرانی نیز بی‌اطلاع از این موضوع برای تحویل وسایل لباس او به مقابل زندان زاهدان رفته است.

در روزهای گذشته نیز سه زندانی را در زندان زاهدان کشتند. وب‌سایت خبری هرانا، وابسته به مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران خبر داد که سحرگاه شنبه ۲۰ آبان سه زندانی محبوس در زندان زاهدان، میثم چندانی (دهقانی)، عبدالحق گمشادزهی، و یک زندانی دیگر که هویت‌اش مشخص نشده است، اعدام شدند.

میثم چندانی به اتهام «اقدام علیه امنیت کشور»، «محاربه از طریق اقدام مسلحانه» و «عضویت در گروه‌های مخالف نظام» به اعدام محکوم شده بود. میثم چندانی در سال ۱۳۹۰ با یورش مأموران امنیتی در سراوان بازداشت شده بود. منابع آگاه به شبکه خبری «حال‌وش» گفته بودند که او را در زندان سخت شکنجه کرده بودند و بر اثر این شکنجه‌ها «دچار اختلالات روحی و روانی و آلزایمر شده و تعادل اعصاب و روان خود را از دست داده بود».

شمار اعدام‌‌ها در ایران روبه افزایش گذاشته است. بر اساس آخرین گزارش آماری سازمان حقوق بشر ایران، در فاصله سپتامبر ۲۰۲۲ تا سپتامبر ۲۰۲۳ برابر با شهریور ۱۴۰۱ تا شهریور ۱۴۰۲، دست‌کم ۶۹۷ تن در زندان‌های سراسر کشور اعدام شدند. 

«کمپین فعالین بلوچ» در گزارش سالانه خود اعلام کرد که در مدت یک سال دست‌کم ۱۷۹ زندانی بلوچ اعدام شده‌اند و بیش از یک سوم اعدامی‌های کل کشور را بلوچ‌ها تشکیل می‌دهند.

اعمال این حکم غیرانسانی بر شهروندان کشور در حالی است که در ایران روند اعتراف به اتهاماتی که حکم اعدام در پی دارند، ناعادلانه است. بسیاری از متهمان زیر شکنجه وادار به اعتراف اجباری می‌شوند.  

این خبر به‌روز شده است.