به گزارش خبرگزاری شینهوا چین، وانگ یی، وزیر امور خارجه این کشور یکشنبه ۲۹ مرداد / ۲۰ اوت در تماس تلفنی با حسین امیرعبداللهیان، همتای ایرانی خود گفت تنشزدایی بین ایران و عربستان سعودی با میانجیگری چین «موجی از آشتی» در خاورمیانه ایجاد کرد. او متعهد شد قاطعانه از تهران در «مسائل مربوط به منافع اصلیاش» حمایت کند.
بنا به این گزارش، وانگ به امیرعبداللهیان گفت پکن از اقدامات اخیر ایران برای بهبود روابط با عربستان سعودی، از جمله دیدار او با محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی در جده قدردانی میکند.
وانگ همچنین متعهد شد که «به حمایت از کشورهای خاورمیانه در مسیر توسعه متناسب با شرایط ملی خود، تقویت ارتباطات و گفتوگو، پایبندی به وحدت و خودسازی و تحقق حُسنِ همجواری و دوستی ادامه دهد».
در پی سالها رقابت شدید تهران و ریاض در خاورمیانه که چندین کشور از جمله عراق، سوریه، لبنان، یمن و بحرین را بیثبات کرد؛ در اسفندماه سال گذشته (ماه مارس سال جاری میلادی) تنشزدایی غیرمنتظره بین ایران و عربستان سعودی با میانجیگری چین انجام شد.
مقامهای تهران و ریاض گفتهاند که بدتر شدن روابط دو کشور با آمریکا یکی از دلایل اصلی تغییر سیاست آنها بوده است.
مقامهای ایران میگویند علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی میخواهد پس از خروج آمریکا از توافق هستهای به انزوای سیاسی و اقتصادی اعمالشده از سوی آمریکا پایان دهد و ازسرگیری روابط با عربستان سعودی اقدامی در این راستاست.
در همین حال، عربستان سعودی اعتماد خود نسبت به تعهدات ایالات متحده به نگرانیهای مشترک امنیتی در منطقه را از دست داده است و قصد دارد روابط خود را با چین، کشوری که روابط خوبی با ایران دارد، تقویت کند.
از زمان تنشزدایی روابط، ایران و عربستان سعودی به سمت بازگشایی نمایندگیهای دیپلماتیک در کشورهای یکدیگر حرکت کردهاند و محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی دعوت امیرعبداللهیان را برای سفر به تهران پذیرفته است.
وزیر امور خارجه ایران در جریان تماس روز یکشنبه خود با وانگ یی از چین به دلیل نقش سازندهای که در پیشبرد عادیسازی روابط ایران و عربستان سعودی ایفا کرد، صمیمانه تشکر کرد.
او همچنین وزیر خارجه چین را در جریان آخرین پیشرفتها در مذاکرات ایران با آمریکا در مورد توافق هستهای موسوم به برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) قرار داد.
خبرگزاری شینهوا نوشته است که وانگ یی بهنوبه خود خواستار اجرای کامل و مؤثر برجام برای حلوفصل مسئله هستهای ایران شده است.
مذاکرات ایران و آمریکا با میانجیگری اتحادیه اروپا دو سال پیش در وین آغاز شد، اما همچنان در بنبست قرار دارد و هیچ نشانه علنی از پیشرفت وجود ندارد.
با این حال، اوایل ماه جاری میلادی تهران پنج آمریکایی زندانی در این کشور را به حبس خانگی منتقل کرد و طبق گزارش رسانهها احتمالاً آنها را بهعنوان بخشی از یک توافق در قبال آزادسازی شش میلیارد دلار از داراییهای مسدودشده ایران در کره جنوبی، آزاد کند.
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا گفته است که مذاکرات هستهای و آزادی احتمالی بازداشتشدگان «مسائل کاملاً مجزایی» هستند.