روزنامه اعتماد سه‌شنبه ۲۴ مرداد به نقل از مهناز کاظمی، از افراد دارای معلولیت نخاعی که در تهران مدیریت یک مرکز حمایتی را برعهده دارد نوشت:

اوضاع معلولین ضایعه نخاعی به‌ویژه پس از گرانی‌های چندین‌باره در كشور، چندان مناسب نیست. در همین دو سال تنها حدود ۱۷۰ نفر از افراد تحت پوشش این مركز به‌علت زخم بستر و عفونت‌های ناشی از نبود لوازم بهداشتی فوت كرده‌اند.

به گفته او این مرکز در حال حاضر به ۲هزار و ۷۰۰ نفر از افرادی که به خاطر ضایعه نخاعی دچار معلولیت شده‌اند، خدمات می‌دهد.

مهناز کاظمی افزود:

هزینه لوازم بهداشتی و درمانی سر به فلك كشیده و حتی هر یك گاز استریل، دو تا سه هزار تومان است و این موارد از غذا برای آن‌ها مهم‌تر است. مستمری افزایش داده شد و مبلغ لوازم بهداشتی هم از ۳۰۰ هزار تومان قرار است ۶۰۰ هزار تومان بشود ولی هنوز جوابگو نیست. بر اساس بانک اطلاعاتی ما در این دو سال ۲۰۰ مددجوی ضایعه نخاعی كه اغلب جوان و در رده سنی ۲۲ تا ۳۵ سال بوده‌اند فوت كرده‌اند و دلیل فوت آنها بیشتر زخم بستر و عفونت‌های ناشی از نبود لوازم بهداشتی بوده است.

به گفته مهناز کاظمی مشکلات ناشی از کمبود لوازم و مراقبت‌های بهداشتی بیشتر از همه‌گیری کووید۱۹ جان معلولان این مرکز را گرفته است:

در دوران كرونا می‌گفتند شاید بر اثر كرونا فوت كرده‌اند و اتفاقا بیشتر فوتی‌های ما به خاطر كرونا نبود و دلیل آن زخم بستر و عفونت‌هایی بود كه تمام بدن بچه‌ها را می‌گرفت. مددجویانی را در این دو سال از دست دادیم كه هرگز باور نمی‌كردیم چون مانند دوستان ما بودند. یك دفعه خانواده با گریه تماس می‌گیرد و می‌گوید این زخم بستر بالاخره دختر یا پسرم را از پا در آورد. هم به ما و هم به مددجویان دیگر شوک وارد می‌شود و آنها هم از شرایطی كه دارند ناامید می‌شوند.

خشونت جنسیتی و معلولیت

مهناز كاظمی در گفت‌وگو با روزنامه اعتماد هشدار داد که گرانی‌ و تورم در ایران آمار طلاق و خودکشی را هم در میان معلولان مرکز تحت مدیریت او افزایش داده است. او با اذعان به این‌که درباره هیچ‌كدام از این دو مورد به‌علت عدم خوداظهاری قطعیتی وجود ندارد و اقدام به خودکشی افراد گاه حتی یک‌سال بعد به این مرکز گزارش می‌شود، به مواردی از خشونت جنسیتی اشاره کرد و گفت:

ما خانمی داریم كه اتفاقا به علت مخالفت مادرش با ازدواجش خود را از پنجره پرتاب كرده و حالا دچار ضایعه نخاعی شده است.

مددجویی داریم كه خانواده او را زندانی كرده‌اند و می‌گویند ما دوست داشتیم این اتفاق بیفتد تا دخترمان در خانه بماند و نمی‌خواهیم دوباره از خانه بیرون بیاید و با دوستانش بیرون برود. این دختر پزشک یا پرستار بوده و گویا قبل از تصادفی كه در جاده شمال منجر به معلولیتش شده، سفر می‌رفته و حالا خانواده حتی به ما اجازه نمی‌دهند با او صحبت كنیم. عقاید و فرهنگ خانواده پایین است و حتی مادر او گفت كه من شبانه‌روز نماز می‌خوانم و نذر می‌كنم كه دخترم خوب نشود و زمین‌گیر بماند. با ما هم جنگیدند و گفتند دیگر حق ندارید به ما زنگ بزنید. بهزیستی هم نتوانسته بود این خانواد را مجاب كند.

او در خلال صحبت‌هایش به این مسئله نیز اشاره می‌کند که برخی از زنان پس از ازدواج دچار معلولیت شده‌اند و شوهران زنان دارای معلولیت، چه آن‌هایی که پیش از ازدواج معلولیت داشتند و چه آن‌هایی که پس از ازدواج دچار شده‌اند، آن‌ها را رها می‌کنند.

به تأیید مهناز کاظمی بیشتر مددجویان مركز تحت مدیریت او بر اثر تصادف‌های جاده‌ای دچار ضایعه نخاعی شده‌اند. موارد دیگری که به معلولیت افراد این مرکز منجر شده سقوط از ارتفاع، عمل دیسک كمر یا تومور نخاعی مادرزادی که این مورد با غربالگری‌هایی که پیش از تصویب قانون موسوم به جوانی جمعیت انجام می‌شده «بسیار کم شده است». او درباره غربالگری گفت: «اگر آن را بردارند، واویلا می‌شود.»