از اواخر ماه مه معترضان ترکیه میدان تقسیم را اشغال کردهاند. دولت هم گاه در برابر آنان کوتاه آمده و گاه به خشونت متوسل شده است. وعده رجب طیب اردوغان نخست وزیر این کشور برای به رفراندوم گذاشتن مساله پارک گزی هم گرهی از مشکل باز نکرده است.
اردوغان پس از دیدار با نمایندگان معترضان به آنها وعده داد؛ چنانچه دادگاه حکم به توقف ساخت و ساز در پارک گزی بدهد، این موضوع را به رفراندوم خواهد گذاشت.
علیرغم اینکه نخست وزیر ترکیه دستور عقبنشینی پلیس از میدان تقسیم ترکیه را صادر کرده بود، با ادامه اعتراضها بر شدت خشونت پلیس نیز افزوده شد. اردوغان رسانههای بینالمللی و شبکههای مجازی را به تحریک معترضان متهم کرد و از دست داشتن نیروهای خارجی در نابسامانیها خبر داد. وزیر کشور ترکیه یک گام فراتر رفت و مدعی شد دولت اسنادی از دخالت نیروهای خارجی در دست دارد.
نتیجه سیاستهای دولت عدالت و توسعه در یک دهه گذشته توسعه اقتصادی ترکیه بوده اما این توسعه متوازان نیست، بسیاری از استانهای شرقی و جنوبی ترکیه همچنان محرومند.
با این حال دولتهای غربی از ترکیه خواستند حقوق معترضان را به رسمیت بشناسد و دست از خشونت بردارد. آنها هر دو طرف را به ادامه گفتوگو دعوت کردند. اما معترضان ترکیه حالا یک خواست دارند: استعفای دولت و استعفای رجب طیب اردوغان.
مخالفان رنگارنگ
در تازهترین تحولات، پنج اتحادیه صنفی ترکیه نیز به جمع معترضان پیوستهاند. کنفدراسیون اتحادیههای کارگری پیشرو، کنفدراسیون اتحادیههای کارگری بخش عمومی، اتحادیه پزشکان، اتحادیه دندانپزشکان و اتحادیه مهندسان ساختمان در روز ۱۷ ژوئن در اعتراض به سرکوب معترضان از سوی دولت دست از کار کشیدند. اتحادیه پزشکان در اطلاعیهای استفاده دولت از گازهای شیمیایی علیه شهروندان را محکوم کرد و از پلیس خواست هر چه سریعتر دست از خشونت بردارد. این در حالی بود که معاون نخست وزیر ترکیه این اعتصاب را غیرقانونی خوانده و از معترضان خواسته بود هر چه سریعتر میدانهای شهر را ترک کنند.
احزاب و گروههای چپگرا از دیگر مخالفان دولت اردوغان به شمار میآیند. آنها که در بیست روز گذشته با پرچمهای سرخ و نشانهای کمونیستی حضور پررنگی در اعتراضها داشتهاند، منتقد سیاستهای راستگرایانه دولت اردوغان هستند.
حزب عدالت و توسعه پس از آنکه قدرت را در دست گرفت، سیاستهای همسویی با بانک جهانی و صندوق بینالمللی پول را در پیش گرفت. همچنین همپیمانی دولت ترکیه با ناتو و امریکا، چپگرایان ترکیه را نسبت به این دولت بدبین کرده است. به گونهای که برخی از معترضان تصاویری از اردوغان با نماد دلار را بر دیوارهای شهر نقاشی کرده و او را نوکر امریکا خطاب میکنند.
نتیجه سیاستهای دولت عدالت و توسعه در یک دهه گذشته توسعه اقتصادی ترکیه بوده است. به گونهای که این کشور میانگین رشد اقتصادی ۵.۵ درصد را تجربه کرده و نرخ تورم به زیر ده درصد رسیده است. اما توسعه اقتصادی در ترکیه متوازان نیست، بسیاری از استانهای شرقی و جنوبی ترکیه همچنان محرومند. معترضان در بیانیههای خود علاوه بر اینکه از دولت خواستهاند سیاستهای زیست محیطی را نادیده نگیرد، خواستار برخورداری همه شهروندان از بیمه تامین اجتماعی شدهاند.
احزاب چپگرای ترکیه خواستار توجه بیشتر دولت به افزایش دستمزدها و خدمات اجتماعی شدهاند.
رسانههای منتقد دولت جمعیت فقیر کشور را نزدیک به سی درصد برآورد کردهاند. این در حالی است که سیاستهای دولت در یک دهه گذشته به افزایش درآمد و توان خرید شهروندان کمک کرده است. بر اساس اعلام اتاق بازرگانی و تجارت ترکیه، هشت سال پیش نزدیک به پنجاه درصد شهروندان این کشور زیر خط فقر قرار داشتند.
رجب طیب اردوغان در کنگره سالانه حزب عدالت و توسعه که با رونمایی از برنامه ده ساله توسعه این کشور همراه بود از سرمایهگذاران خواست تا به توسعه مناطق جنوبی و شرقی ترکیه کمک کنند. او گفت دولت بیش از آنچه که در توانش بوده در این مناطق سرمایهگذاری کرده و به کمک سرمایهگذاران نیاز دارد.
فدراسیون بنگاههای اقتصادی و تجاری ترکیه در گزارشی که یکسال پیش منتشر کرده، تنها ۱۴ استان کشور را برخوردار از درآمد بالا دانسته در حالی که ۲۷ استان وضعیت درآمدی مناسبی ندارند و ۴۰ استان نیز با خطر کاهش درآمد روبرو هستند. بر اساس این گزارش، بیشتر استانهای محروم در مناطق جنوبی و شرقی و خط مرزی این کشور قرار دارند.
احزاب چپگرای ترکیه خواستار توجه بیشتر دولت به افزایش دستمزدها و خدمات اجتماعی شدهاند. سندیکاها و اتحادیههای کارگری ترکیه هم در سه ماه گذشته بارها در اعتراض به پائین بودن دستمزدها اعتراض کردهاند.
علویان گروه دیگری از مخالفان دولت حاکم ترکیه هستند. نامگذاری پل تازه تاسیس در استانبول، علویان را علیه دولت تحریک کرده است. دولت نام «سلطان سلیم دوم» را بر این پل گذاشته است. سلیمان دمیرتاش دبیر کل حزب صلح و دموکراسی کردستان ترکیه در واکنش به این اقدام دولت گفته است: «اردوغان فراموش کرده که سلطان سلیم چگونه علویان را قتل و عام کرد. او نمیتوانست نام دیگری بر این پل بگذارد که یادآور خاطرات خوب باشد و نمادی از صلح خواهی تا این که یادآور یک دوران سیاه؟» علویان دولت حاکم بر ترکیه را نئوعثمانیان مینامند که به دنبال بازسازی هویت امپراطوری عثمانی در این کشور است.
علویان نیز دولت حاکم بر ترکیه را نئوعثمانیان مینامند که به دنبال بازسازی هویت امپراطوری عثمانی در این کشور است.
ملیگرایان کمالیست از دیگر مخالفان دولت هستند. دو حزب جمهوری خلق و حرکت ملی که در مجلس نیز معمولا با سیاستهای دولت مخالفتند، نقش پررنگی در اعتراضها دارند. دولت باغچهلی، دبیر کل حزب حرکت ملی، «اردوغان را یک دیکتاتور خوانده که خودبزرگبین و اقتدارگرا است و دچار بیماری قدرت شده است.»
کمال کلیچدار اوغلو، دبیرکل حزب جمهوری خلق هم گفته است: «نخستوزیر باید خود را به یک روانشناس نشان دهد.» احزاب کمالیست ترکیه، دولت را به نادیده گرفتن میراث مصطفی کمال متهم میکنند و معتقدند که اردوغان به دنبال گسترش سیاستهای اسلامگرایانه و حمایت از نهادهای مذهبی است. کمالیستها به سیاستهای آشتیجویانه دولت با حزب کارگران کردستان ترکیه هم معترضند. آنها همچنین از دخالت دولت عدالت و توسعه در درگیریهای سوریه ناراضیاند.
در همین حال برخی از اسلامگرایان رادیکال در حزب “سعادت” نیز دولت اردوغان را متهم به غربزدگی و نادیده گرفتن احکام اسلامی میکنند. دبیر کل این حزب اردوغان را همدست امریکا و اسرائیل و عامل خونریزیها در سوریه دانسته است.
گروههای فعال زنان نیز از جمله مخالفان همیشگی دولت عدالت و توسعه هستند. دولت در سالهای گذشته از سیاستهای ازدیاد جمعیت دفاع کرده، با قوانین سقط جنین مخالف بوده و محدودیتهایی برای این گروه از فعالان به وجود آورده است. همزمان با این برخی قوانین حمایتی از زنان را نیز تصویب کرده است، اما فعالان زنان نگران اجرای قوانین اسلامی و افزایش محدودیتها هستند.
گروههای فعال زنان نیز از جمله مخالفان همیشگی دولت عدالت و توسعه هستند که در سالهای گذشته از سیاستهای ازدیاد جمعیت دفاع کرده، با قوانین سقط جنین مخالف بوده و محدودیتهایی برای آنان به وجود آورده است.
سیاستهای دوگانه عدالت و توسعه
حزب عدالت و توسعه ترکیه از سه جریان اصلی تشکیل شده است. اسلامگرایان محافظهکار که از حزب فضیلت و رفاه این کشور جدا شدهاند، لیبرالهای ترکیه که از حزب مام میهن – حزب تورگوت اوزال نخست وزیر این کشور در سالهای نخست دهه ۹۰ میلادی – راه خود را جدا کردهاند و بخشی از سوسیال دموکراتهای عضو حزب دموکراتیک ترکیه سه جریان اصلی درون این حزب به شمار میآیند. اما اکثریت آن در اختیار اسلامگرایان نزدیک به اردوغان و عبدالله گل است.
با این حال اردوغان و عبدالله گل در مقام نخست وزیر و رئیس جمهور در نحوه برخورد با معترضان اختلاف نظر دارند. پیش از این هم اختلاف نظر این دو در نحوه همه پرسی برای تغییر سیستم حکومتی ترکیه نمایان شده بود. در حالی که گل معتقد به برخورد نرم با معترضان است، اردوغان دیدگاهی اقتدارگرایانه دارد. او در بیست روز گذشته بارها معترضان را با الفاظ تحریک کننده مخاطب قرار داده و تهدید کرده است که اگر آنها به خانههایشان باز نگردند، پلیس آنها را جمع خواهد کرد.
اردوغان در دوران دانشجویی یک بار به زندان محکوم شده است. همچنین در دورانی که شهردار استانبول بود به خاطر درگیری با قاضی دادگاه و مست خطاب کردن او محکوم به زندان کوتاه مدت شد.
گر چه سخنگوی حزب عدالت و توسعه سالها پیش اعلام کرده است که «این حزب به دنبال اجرای قوانین اسلامی نیست» اما مخالفان معتقدند که اردوغان سیاستهای حمایتی از گروههای اسلامی و مدارس مذهبی در پیش گرفته است.
مخالفان همچنین او را متهم به سیاستهای پوپولیستی میکنند؛ «حزب عدالت و توسعه در هنگام انتخابات اقدام به توزیع پول نقد و کالاها در میان محرومان کرده است.» اما عدالت و توسعه این اقدامات دولت را همیشگی و در راستای مبارزه با فقر و حمایت از محرومان دانسته است.
حزب عدالت و توسعه در نظر دارد با تغییر قانون اساسی نظام سیاسی ترکیه را به نظام ریاستی تبدیل کند. تحلیلگران ترکیه این اقدام اردوغان را اقدامی برای تداوم دوران ریاست خود میدانند.
حزب عدالت و توسعه در نظر دارد با تغییر قانون اساسی نظام سیاسی ترکیه را به نظام ریاستی تبدیل کند. تحلیلگران ترکیه این اقدام اردوغان را اقدامی برای تداوم دوران ریاست خود میدانند. بخشی از اعضای حزب حاکم ترکیه با تغییر نظام سیاسی ترکیه مخالفند. عبدالله گل رئیس جمهور ترکیه از جمله مخالفان این طرح به شمار میآید. با این حال اردوغان در درون حزب عدالت و توسعه نفوذ بیشتری دارد.
مخالفان معتقدند که حضور ده ساله او در راس قدرت، شخصیت اردوغان را تحت تاثیر قرار داده و علاقهای به واگذاری قدرت ندارد. رجب طیب اردوغان در روزهای گذشته چهار بار موافقان خود را به خیابان کشاند. او به مخالفان گفت که سرنوشت کشور و حزب حاکم در پای صندوقهای رای تعیین میشود و مخالفان چون توان رقابت ندارند به دنبال کارشکنی و ضربه زدن به اقتصاد کشور هستند. دولت او با برگزاری زودهنگام انتخابات در ترکیه مخالفت کرده و هشدار داده است که تحمل ادامه اعتراضها را ندارد.
نقطه پایان اعتراضها کجاست؟
معترضان ترکیه حالا خواستهای فراتر از تعیین تکلیف پارک گزی و توقف ساخت و ساز در آن منطقه را دارند. آنها از دولت میخواهند که استعفاء دهد. آنها همچنین خواستار کناره گیری شهردار و رئیس پلیس استانبول هم هستند و میگویند که دولت باید از آسیبدیدگان دلجویی کند.
معترضان تا به حال تنها توانستهاند دولت را تنها به تغییر برنامه ساخت و ساز در پارک گزی وادارند و علیرغم حضور بیست روزه در خیابانهای شهر دستاورد دیگری نداشتهاند.
پیش از این معاون نخست وزیر ترکیه از معترضان عذرخواهی کرده بود. اما اردوغان در گردهمایی حامیان خود در استانبول یک بار دیگر آنها را با الفاظ تند مورد خطاب قرار داد و گفت: دیگر تحمل ندارد. پلیس پس از این سخنان به معترضان حمله و وسایل آنها را جمع کرد. شهردار استانبول گفته است: شهر را به مردم بازگرداندهایم.
با اینحال معترضان همچنان در خیابانها حضور دارند و شعار استعفای دولت را سر میدهند. اما نمایندگان آنها پس از دیدار با رئیس دولت اعلام کردند: استعفای دولت مساله دست نیافتنی است و ما در حال حاضر خواستار استعفای رئیس پلیس هستیم و از دولت هم این را میخواهیم.
دولت ترکیه اما به این خواست بیتوجه مانده و قصد کوتاه آمدن در برابر خواستههای معترضان را ندارد. اردوغان گفته است که خواستهای جامعه مدنی را محترم میشمارد اما معترضان خواستههایشان قانونی نیست. آنها میتوانند در پای صندوق رای دولت را برکنار کنند.
حزب عدالت و توسعه در سه انتخابات گذشته همواره بر رقبای انتخاباتی خود پیروز شده است. بولنت کنش از تحلیلگران سیاسی و سردبیر روزنامه “تودی زمان” ترکیه،حزب عدالت و توسعه را پرطرفدارترین حزب این کشور دانسته است. بر اساس گزارش منابع رسمی حزب، عدالت و توسعه هفت میلیون نفر عضو رسمی دارد. علاوه بر این عدالت و توسعه از منابع مالی مناسبی برخوردار است و در مناطق محروم ترکیه طرفداران فراوانی دارد. برای همین به نظر میرسد که این حزب همچنان در رقابتهای انتخاباتی پیروز میدان باشد و از همین رو هم اردوغان مخالفان خود را به رقابت در پای صندوقهای رای دعوت میکند.
معترضان هم تا به حال تنها توانستهاند دولت را تنها به تغییر برنامه ساخت و ساز در پارک گزی وادارند و علیرغم حضور بیست روزه در خیابانهای شهر دستاورد دیگری نداشتهاند. جمع ناهمگون معترضان که خواستهای متضادی هم دارند آنان را از دستیابی به خواستههایشان باز داشته است. دولت آنها را متهم به ضربه زدن به اقتصاد و صنعت گردشگری کرده است. ارزش برابری لیر ترکیه در روزهای گذشته کاهش یافته و دولت با انتقادهای روبرو شده است. اما اردوغان و همراهانش همچنان به سیاستهای خود ادامه میدهند.
جامعه مدنی ترکیه و مخالفان اردوغان اگر چه با ادامه اعتراضها توانستهاند توجه جامعه جهانی را به بخشی از کاستیهای دولت ترکیه جلب کنند، اما به نظر میرسد که نتوانستهاند در شرایط فعلی دولت را به مجبور به عقب نشینی کنند. آنها امیدوارند که اختلاف دیدگاههای درون حزبی و احزاب مخالف در مجلس بتوانند روزنهای برای پیشبرد مطالبات آنان بگشایند.
لازم میدانم توضیح دهم که دلیل فقر مناطق شرقی و جنوب شرقی ترکیه عدم سرمایه گذاری دولتهای ترکیه نبوده بلکه بیشترین سرمایه گذاری دولت متوجه این مناطق بوده است، دلیل فقر آنجا وجود گروههای*** کرد پ ک ک و… است که با ایجاد رعب و وحشت در جامعه مانع جذب سرمایه کذاران غیر دولتی شده اند، ***
عباس / 20 June 2013