فرح کریمی، نماینده حزب سبز در مجلس سنای هلند در روز ۲۰ دسامبر طرحی را با امضای گروه بزرگی از نمایندگان به وُپک هوکسترا، وزیر امور خارجه این کشور ارائه داد که در آن از دولت هلند خواسته شده بر فشار بر حکومت جمهوری اسلامی بیفزاید.
زمانه با خانم فرح کریمی در روز ۲۱ دسامبر گفتوگویی داشت. در این گفتوگو به محتوای این طرح و مطالبات این نماینده ایرانی-هلندی مجلس سنا از دولت هلند پرداخته شد. به گفته کریمی، علی خامنهای، ابراهیم رئیسی و سپاه پاسداران باید تحریم شوند. او همچنین از دولت هلند خواست که رژیم ایران را به دادگاه بینالمللی جنایی بکشاند و این حاکمیت را به اتهام «جنایت علیه بشریت» محاکمه کند.
گفتوگوی کامل با فرح کریمی را در لینک زیر بشنوید:
خانم فرح کریمی از دولت خواسته است که تحریمهای بیشتر و مشخصی را در مورد علی خامنهای، و ابراهیم رئیسی که مسئولیت اصلی جنایتها را به عهده دارند، اِعمال کند. او همچنین خواهان آن است که هلند و اتحادیه اروپا سپاه را همچون گروهی تروریستی در نظر بگیرند و داراییهای بانکی سپاهیان را در بانکهای اروپایی مسدود کنند.
مسئله اصلی بحث فرح کریمی پاسخگو کردن دولت هلند نسبت به ارزشها و قوانینی بود که در قانون اساسی این کشور وجود دارد. کشور هلند در قوانین خود به دادخواهی، حقوق بشر و حقوق بینالمللی اهمیت روشنی میدهد. وجود دادگاه بینالمللی لاهه و سازمانهای بینالمللی حقوق بشری دیگر در کشور گویای این سنت سیاسی است. فرح کریمی با اتکا بر سنت دادخواهی در هلند، خواهان آن است که دولت این کشور مواجهه حقطلبانه روشنتری با آنچه در ایران میگذرد، داشته باشد.
این که ایران بتواند بهدلیل این جنایتهایی که بر مردمش روا داشته محاکمه شود خواسته مهم فرح کریمی است. اما در این امر یک مانع حقوقی وجود دارد. ایران گرچه قرارداد عضویت در دادگاه بینالمللی جنایی را امضا کرده اما هنوز این قرارداد در مجلس ایران تصویب نشده است. این مسئله باعث میشود که به دادگاه کشاندن جمهوری اسلامی با موانعی قانونی روبهرو شود، زیرا حکم این دادگاه بر ایران قدرت اِعمال ندارد.
بااینحال این نماینده مجلس سنا معتقد است که از همین موضوع که ایران این قرارداد را امضا کرده است میتوان استفاده کرد. دولت ایران با اعضای دادگاه دادگاه بین المللی در سالهای گذشته مکاتبه کرده و حتی در سخنرانیهایی از این دادگاه مطالبه کرده که باید آمریکا را به خاطر کشتن قاسم سلیمانی تعقیب کند. به گفته کریمی این رویکرد رژیم ایران به این معنی است که این دادگاه را به رسمیت میشناسد.
یکی از خواستههای مشخص کریمی و نمایندگانی که از طرح او حمایت میکنند این است که دولت هلند کمیتهای تحقیقی تشکیل دهد و با همکاری کشورهای دیگر و سازمانهای حقوقبشری جنایات را ثبت و پیگیری و مستندسازی کند. به گفته کریمی، هدف این کمیته باید تعقیب و محاکمه مسئولین این جنایتها باید باشد.
دولت هلند این خواسته را پذیرفته و قول داده که در ماه ژانویه سال جدید در نامهای به کریمی و امضا کنندگان طرح پاسخ دهد که چگونه میتواند به شکلگیری این کمیته کمک کند.
خواسته بعدی این نماینده حزب سبز مجلس سنا این است که دولت هلند پروندهای را برای محاکمه کردن حاکمیت جمهوری اسلامی در دادگاه بینالمللی جنایی تدوین کند و در اختیار دادگاه بینالمللی جنایی بگذارد. دولت هلند قول داده که این مسئله را دنبال خواهد کرد که آیا میتوان رژیم ایران را به دادگاه بینالمللی جنایی بکشاند یا خیر.
همچنین دولت هلند قول داده که در کنار تحقیق برای تشکیل پرونده جمهوری اسلامی به دادگاه بینالمللی جنایی، تحقیق خواهد کرد که دادگاه بینالمللی لاهه چگونه میتواند رژیم ایران را محاکمه کند.
فرح کریمی در این طرح به محدود کردن حیطه فعالیتها و لزوم افشای فعالیتهای سفارت جمهوری اسلامی در هلند، سازمانهایی که به آنها مربوطاند و دیپلماتهای ایرانی در هلند نیز اشاره کرده است. به گفته او فعالیتهای عوامل جمهوری اسلامی در هلند سبب نگرانی و احساس ناامنی ایرانیان ساکن هلند شده است. او به این موضوع نیز اشاره کرده که جمهوری اسلامی اخیرا تعدادی از شهروندان اروپایی، سازمانهای اروپایی و رادیو زمانه را جزو گروههای تروریستی قرار داده است.
وزیر امور خارجه بهطور کلی با دیدگاهها و مطالبات این طرح همدلی نشان داد و قول داد که تلاش میکند در حد توان خود در عملی کردن آنها گام بر دارد.
فرح کریمی پس از اینکه جزئیات طرح پیشنهادی را در مجلس سنا ارائه داد، کفالت سیاسی «محمد مهدی کرمی» زندانی محکوم به اعدام و همچنین کفالت سیاسی زوج بهایی «آیدا راستی و بردیا بصیری» را به عهده گرفت. او سیاستمداران دیگر را به چنین کاری فراخواند.
در بالا تصویر فرح کریمی و هوکسترا، وزیر امور خارجه هلند را میبینید درحالی که فرح کریمی تصویری از محمد مهدی کرمی را در درست دارد.
به گفته فرح کریمی دولت هلند در ابتدا باور نداشت که جنبش جاری در ایران با اعتراضهای گذشته تفاوت دارد و کیفیتی انقلابی یافته است. به گفته این عضو مجلس سنا، دولت هلند رفتهرفته به ویژگی این جنبش اخیر پیبرده است.
فرح کریمی پاسخگو کردن و دادخواهی از حاکمیت ایران را پروسهای طولانی مدت و با اهمیت میداند و از ایرانیهای خارج از کشور میخواهد که فارغ از دیدگاه شخصی از خواستههای مردم انقلابی ایران حمایت کنند.