چین سفیر آمریکا را به دلیل سفر رئیس مجلس نمایندگان این کشور به تایوان احضار کرد. بنا بر گزارش منابع دولتی چین، ژی فنگ، معاون وزیر خارجه چین سفر پلوسی را سرزنش و اعتراض شدید خود را به سفیر ایالات متحده ابراز کرد.

پکن تایوان را بخشی از چین متحد می‌داند و پیش‌تر به آمریکا درباره سفر پلوسی به این جزیره هشدار داده بود.

به گزارش منابع بین‌المللی، همزمان با سفر پلوسی به تایوان، ۲۰ جت نظامی ارتش چین بر فراز تنگه تایوان به پرواز درآمدند. دولت تایوان ابتدا این خبر را تکذیب اما در ادامه صحت آن را تأیید کرد.

چین که از زبان سفیرش در لندن سفر پلوسی را بازی با آتش توصیف کرده است قصد دارد از چهارشنبه چهارم اوت/ ۱۳ مرداد یک رزمایش نظامی هوایی و دریایی را در پیرامون تایوان انجام می‌دهد. ارتش چین هشدار داده است هیچ هواپیما و کشتی در زمان برگزاری رزمایش نباید وارد این منطقه شود.

پکن که این جزیره را یکی از استان‌های چین می‌داند، سفر پلوسی را بازی با آتشی خواند که در نهایت کسانی که با آن بازی می‌کنند را خاکستر خواهد کرد.

پلوسی قرار است چهارشنبه ۳ اوت/۱۲ مرداد با رئیس جمهوری تایوان دیدار کند. او در بدو ورود به تایوان گفت که سفرش به تایوان برای ارج نهادن به «تعهد تزلزل‌ناپذیر» آمریکا از دموکراسی پویای این کشور است و ناقض سیاست واشنگتن نیست.

او گفت: «همبستگی آمریکا با جمعیت ۲۳ میلیونی تایوان بیش از هر زمان دیگری است، زیرا جهان با انتخاب بین دموکراسی و خودکامگی روبرو است.»

پلوسی در مقاله‌ای که همزمان با سفر او در واشنگتن پست منتشر شد، گفته بود در مواجهه با تجاوزات فزاینده چین، سفر هیئت نمایندگان به تایوان «باید یک بیانیه صریح در حمایت آمریکا از تایوان به عنوان شریک دموکراتیک واشنگتن تلقی شود».

مقام‌های چینی سخنان پلوسی را مداخله در امور داخلی خود دانستند. سخنگوی وزارت خارجه چین گفت که پکن «قاطعانه» با اقدام‌های جدایی‌طلبانه به سمت استقلال تایوان مخالف است و ایالات متحده باید دست از بازی با کارت تایوان بردارد.

او آمریکا را مسئول صدمه‌زدن به حاکمیت و منافع امنیتی چین دانست و گفت که آن‌ها بهای این را می‌پردازند.

پلوسی پیش‌تر آشکارا نگفته بود که به تایوان سفر خواهد کرد. ورود غیرمنتظره او به تایوان احتمال تشدید درگیری و مداخله نظامی پکن در جزیره‌ای که آن را یکی از استان های خود می شمارد، را افزایش داده است.

دفتر جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا گفته که از نظر ارتش این سفر ایده خوبی نبود و کاخ سفید مخالفت خود با آن را پنهان نکرده است.

سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا اما گفت که این سفر با سیاست‌های واشنگتن در قبال چین هماهنگ است و ناقض استقلال پکن نیست.