به دنبال تهدید سینماگران امضا کننده بیانیه «تفنگت را زمین بگذار»، محمد رسولاف، کارگردان سینما در ایران که مورد غضب جمهوری اسلامی است، خبر داد که بیش از ۷۰ سینماگر دیگر به امضا کنندگان این بیانیه پیوستهاند.
بر اساس آنچه در اینستاگرام رسولاف آمده است، مسعود کیمیایی، کارگردان بلندآوازه سینمای ایران به امضا کنندگان این بیانیه پیوسته است.
همچنین شماری از سینماگران زن نیز به ۱۰۰ همکار زن و مرد خود پیوستهاند که پیش از این بیانیه «تفنگت را زمین بگذار» را امضا کرده بودند. از میان این سینماگران میتوان به نائله شریفی، اعظم نجفیان، فائزه عزیزخانی، عطیه عطارزاده، فریبا جدیکار، پگاه آهنگرانی، نگین امینزاده، پریسا پرویننیا، ساغر صنایع زیبا، هانیه توسلی، ترانه علیدوستی، نازنین فراهانی و مرضیه وفامهر اشاره کرد.
شهاب آبروشن، فرهنگ آدمیت، محمد مجلل، نوید صولتی، علی قنبری، امین جعفری، مانی حقیقی، سیامک کاشفآذر، مسعود کرامتی، پوریا نوری، کیارش اسدیزاده و مجید پیلافکن هم از دیگر سینماگرانی هستند که این بیانیه را امضا کردهاند.
روز هشتم خرداد جمعی از سینماگران (۱۰۰ سینماگر) در بیانیهای با عنوان «تفنگت را زمین بگذار»، با اشاره به اعتراضات آبادان و دیگر اعتراضات در سراسر کشور، از نیروهای نظامی عامل سرکوب مردم خواستند سلاحهای خود را زمین بگذارند.
فرشته صدر عرفایی، سامان سالور، علی مصفا، مجتبی میرتهماسب، تهمینه میلانی، حسن برزیده، جعفر پناهی، پوران درخشنده، مجید برزگر، رضا درمیشیان، محمد رسولاف و کتایون ریاحی از جمله امضا کنندگان این بیانیه هستند.
پیش از این، رسولاف، برنده جایزه خرس طلایی جشنواره بینالمللی فیلم برلین در سال ۲۰۲۰ و جایزه بخش «نوعی نگاه» جشنواره فیلم کن در سال ۲۰۱۷، در صفحه اینستاگرام خود پیامی منتشر کرده و از فشار گسترده نهادهای امنیتی بر امضاکنندگان بیانیه اعتراضی سینماگران ایران خبر داده بود.
او نوشته بود:
«فشار برای پسگرفتن امضاها یا مصاحبه با خبرگزاریها برای بیاعتبار کردن بیانیه با شدت تمام ادامه دارد. برخی از امضاکنندگان را از دستگیری ترساندهاند و به برخی گفتهاند دیگر نمیتوانید کار کنید. این وضعیت آزادی بیان در جمهوری اسلامی است.»
در بخش دیگر از این پست، رسولاف به رفتار وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی اشاره کرده و نوشته بود:
«عدهای فکر میکنند سینما سربازخانه است و میخواهند با نظامیگری صدای سینماگران علیه خشونت را ساکت کنند.»
این در حالی بود که یک روز پیش از آن، محمدمهدی اسماعیلی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، ضمن اشاره تلویحی به بیانیه «تفنگت را زمین بگذار»، گفته بود:
«با کسانی که بخواهند با بیانیههای بیارزش و سخنان توهمی در مقابل پاسداران و نگهبانان امنیت کشور قرار بگیرند، برخورد خواهیم کرد».
تهدید امضا کنندگان بیانیه سینماگران در اعتراض به سرکوبها از سوی رسانههای نزدیک به حاکمیت هم پیش برده شد.
خبرگزاری ایرنا در گزارشی شمار امضاکنندگان این بیانیه را «حدود ۵۰ سینماگر» عنوان کرد و گفت بیانیه آنها «به شکلی محدود در شبکههای اجتماعی» منتشر شده است:
«بسیاری از امضا کنندگان از روشهای مختلفی چون صفحات مجازی خود و مصاحبه با خبرگزاریها، ضمن پس گرفتن امضای خود، به موارد دیگری نیز اشاره کردهاند که میتوان به اضافه کردن بندهای سیاسی به این بیانیه پس از امضای آنها و البته ملتفت نبودن از بندهای این بیانیه اشاره کرد. برخی نیز اعلام کردهاند که به آنها گفته شده بیانیهای در راستای همدردی با حادثهدیدگان آبادان تهیه شده و آیا مایل هستید آن را امضا کنید که آنها نیز غافل از محتویات این بیانیه، میگویند که نامشان را نیز به عنوان امضاکننده، پای این بیانیه بیاورند.»
وبسایت «سینماپرس»، متعلق به نهادهای حکومتی نیز «نامهای» به نقل از «یک منبع آگاه» اما بدون نام منتشر کرده که در آن نوشته شده این بیانیه «جعلی» است و بر اساس قانون «مجازات اسلامی تعزیرات و مجازاتهای بازدارنده» متن آن چون از نیروهای امنیتی خواسته که سلاحهای خود را زمین بگذارند، «امضاکنندگان را در حکم مُحارب قرار میدهد».
این منبع بدون نام همچنین بیانیه سینماگران را «مصداق بارز تشویش افکار عمومی» دانسته و حداقل برخود قضایی با امضاکنندگان بیانیه را «شش ماه تا سه سال حبس» دانسته است.
همچنین خبرگزاری مهر، وابسته به سازمان تبلیغات اسلامی و خبرگزاری تسنیم، وابسته به سپاه پاسداران، اعلام کردند برخی از امضا کنندگان این بیانیه، امضای خود را پس گرفتهاند.
همدردی با مردم داغدیده آبادان در کلام و زبان فیلمسازان ایرانی حاضر در جشنواره امسال فیلم کن نیز جایگاه ویژهای داشت. زر (زهرا) امیر ابراهیمی که برای بازی در فیلم «عنکبوت مقدس» برنده جایزه بهترین بازیگر زن از جشنواره کن شد، هنگام دریافت جایزه خود گفت:
«دل من با آبادان است. دل من با گوشه و کنار خاک ایران است. من اینجا هستم اما دلم با زنان و مردان ایران است.»
سعید روستایی، کارگردان فیلم «برادران لیلا» نیز که جایزه ویژه فدراسیون بینالمللی منتقدان یا «فیپرشی» را در جشنواره فیلم کن بهدست آورد، جایزه خود را به مردم آبادان تقدیم کرد.
روز یکشنبه هشتم خرداد، بیش از ۱۰۰ سینماگر ایرانی در بیانیهای کوتاه در ارتباط با رویدادهای خوزستان و اعتراضات مردمی، از نیروهای امنیتی حکومت خواستند سلاح بر زمین بگذارند و به آغوش ملت بازگردند:
«فوج خروشان مردم ستمدیده از جایجای ایران، فریاد همراهی و همدلی با مردم دردمند آبادان سردادهاند. اکنون که خشم عمومی از فساد، دزدی، ناکارآمدی، سرکوب و خفقان، امواج همبستهای از اعتراضات مردمی را بهدنبال داشته است، از همهی افرادی که در یگانهای نظامی تبدیل به عامل سرکوب مردم شدهاند، میخواهیم، سلاحهای خود را زمین گذاشته و به آغوش ملت بازگردند.»
مهناز افضلی، لیلا حاتمی، ابوالحسن داوودی، مونا زندی، سامان سالور و تهمینه میلانی نیز از جمله امضاکنندگان این بیانیه اعتراضی بودند.
علاوه بر سینماگران داخل ایران اما جمعی از «هنرمندان تبعیدی» هم بیانیهای در حمایت از اعتراضات مردم ایران منتشر کردند و به «عوامل سرکوب» هشدار دادند تا پیش دچار شدن به «آتش خشم مردم»، اسلحه را زمین بگذارند و به مردم بپیوندند.
در این بیانیه که به امضای جمعی از هنرمندان در تبعید از جمله هما اسکندری، نیکزاد نجومی، مصطفی عزیزی، کامران ملک مطیعی، مهدی موسوی، فاطمه اختصاری، طاهره عبدلی، سعید رضازاده، رضا عقیلی، رضا زواری، نازنین افتخاری، میلاد گرگین، ایمان رضایی، آذین ساداتی، آزیتا شش بلوکی و سینا ممتحن رسیده است، از سران کشورهای اروپایی خواسته شده است به «مماشات با جمهوری اسلامی»، «پولشویان» و «ماشین تبلیغات آنان» پایان دهند.