بهگفته مقامهای محلی ماریوپل در اوکراین، بیش از ۲۰۰ هزار نفر در این بندرِ محاصرهشده در انتظار خروج از شهر هستند.
سرگئی اورلوف، معاون شهردار ماریوپل گفت شهر زیر آتش و بمباران مداوم ارتش روسیه قرار دارد و ماریوپل دیگر قابل تشخیص نیست.
اورلوف به شبکه تلویزیونی ARD آلمان گفت:
«نمی دانم ویرانی در شهرمان را چگونه توصیف کنم. این شهر در واقع دیگر وجود ندارد. اکنون ماریوپل یادآور گروزنی پایتخت چچن یا حلب سوریه پس از ویرانی است.»
افزون بر این، نیروهای روسی نه به کامیونهای حاوی مواد مورد نیاز مردم اجازه ورود به شهر را دادهاند و نه اجازه میدهند مردم از شهر خارج شوند.
سخنگوی وزارت کشور اوکراین نیز گفت مراقبت از ساکنان گرفتارشدهی ماریوپل حیاتی است. ساشا ولکوف، یکی از نمایندگان صلیب سرخ جهانی روز گذشته از وضعیت ناگوار ماریوپل خبر داده و گفته بود مردم بدون برق، آب و غذا استقامت میکنند. شورای شهر ماریوپل میگوید بیش از ۱۵۰۰ غیرنظامی از زمان آغاز تهاجم روسیه کشته شدهاند.
تاکنون چندین تلاش برای ایجاد گذرگاههای بشردوستانه بهمنظور نجات غیرنظامیان در این شهر با شکست مواجه شده است.
از سوی دیگر، خبرگزاری تاس روسیه اعلام کرد که ماریوپل اکنون بهطور کامل محاصره شده است. تاس به نقل از وزارت دفاع روسیه گفت، تمامی پلها و خیابانهای داخل شهر توسط نیروهای اوکراینی تخریب یا مینگذاری شدهاند. این خبرگزاری همچنین افزود اوکراین تنها دو مسیر از ۱۰ مسیر گذرگاههای بشردوستانه پیشنهادی روسیه را تأیید کرده است و در میان آنها گذرگاهی که به روسیه منتهی شود وجود ندارد.
تاس همچنین به نقل از دنیس پوشیلین، رهبر جداییطلب دونتسک، «ناسیونالیستهای اوکراینی» را به مسدود کردن گذرگاههای تخلیه غیرنظامیان از ماریوپل متهم کرد. پوشیلین گفت «ما هیچ نشانهای نمیبینیم که گردانهای ملیگرا به غیرنظامیان اجازه خروج از شهر را بدهند.» او از «تاکتیک تروریستی» گردانهای رزمی اوکراین سخن گفت. بهگفته وزارت دفاع روسیه، جنگندههای جداییطلب تحت حمایت روسیه شهر وولنوواخا در شمال ماریوپل را تصرف کردهاند.
بر اساس گزارش دفتر حقوق بشر سازمان ملل دستکم ۵۶۰ غیرنظامی از جمله ۴۱ کودک در درگیریهای دو هفته گذشته اوکراین کشته شدهاند.
پیش از این اوکراین گفته بود که در طول شب گذشته پنجشنبه ۱۹ اسفند / ۱۰ مارس سه حمله هوایی نیز به شهر دنیپرو انجام گرفت. تاکنون این شهر که حدود یک میلیون نفر جمعیت دارد از حملات بزرگ نظامی روسیه در امان مانده بود. این حملات در نزدیکی یک مهد کودک، یک ساختمان مسکونی و یک کارخانه کفش رخ داد و دستکم یک نفر کشته شد.
«انرگواتم» شرکت دولتی تأمینکننده انرژی در اوکراین، روز جمعه خبر داد که در حال حاضر به دلیل تهاجم روسیه بیش از ۹۵۴ هزار نفر بدون برق و حدود ۲۲۸ هزار نفر بدون گاز هستند.
اتحادیه اروپا: دور چهارم تحریمها در راه است
به گفته اورزولا فون درلاین، رئیس کمیسیون اروپا، اتحادیه اروپا در حال آمادهسازی دور چهارم تحریمها علیه روسیه است.
فون درلاین در یک نشست خبری در حاشیه اجلاس رهبران اتحادیه اروپا در ورسای فرانسه گفت اتحادیه اروپا قرار است «بسته چهارم تحریمها»ی خود را ارائه کند.
امانوئل مکرون، رئیس جمهوری فرانسه و میزبان این اجلاس وعده تحریمهای نامحدود اتحادیه اروپا علیه روسیه را داد. مکرون در مورد این که آیا ممکن است نفت و گاز روسیه تحریم شود، گفت «هیچ چیزی غیرممکن و تابو نیست».
مکرون افزود اتحادیه اروپا هر کاری که برای متوقف کردن روسیه در مسیر تجاوز کارآمد باشد انجام خواهد داد اما مداخله نظامی در کار نخواهد بود.
رئیس جمهوری فرانسه قول کمک اتحادیه اروپا برای بازسازی پس از جنگ در اوکراین را داد. او گفت:
«ما آنجا خواهیم بود تا آنچه را که حمله وحشیانه و غیرموجه روسیه ویران کرد، بازسازی کنیم.»
جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا نیز روز جمعه ممنوعیت غذاهای دریایی، ودکا و الماس روسیه را اعلام کرد.
بایدن همچنین گفت ایالات متحده آمریکا و سایر کشورهای گروه۷ میخواهند تجارت با روسیه را بهشدت محدود کنند.
خطر افزایش شدید قیمت مواد غذایی در جهان
سازمان ملل هم روز جمعه اعلام کرد که به دلیل جنگ اوکراین قیمت مواد غذایی در جهان ممکن است به شدت افزایش یابد.
سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو) گفت:
«خطر افزایش هشت تا ۲۰ درصدی قیمت مواد غذایی وجود دارد. این بهنوبه خود میتواند منجر به افزایش شمار افراد دارای سوء تغذیه، بهویژه در کشورهای آفریقایی شود.»
هنوز روشن نیست که اوکراین بتواند در یک جنگ طولانیمدت غلات برداشت کند. همچنین در مورد صادرات مواد غذایی روسیه پس از تحریمهای غرب علامت سئوال وجود دارد.
افزایش آوارگان اوکراینی
طبق گزارش سازمان ملل متحد، از آغاز جنگ تاکنون بیش از ۲,۵ میلیون نفر از اوکراین گریختهاند.
بدین ترتیب بر شمار آخرین آمار سازمان بینالمللی مهاجرت وابسته به سازمان ملل که روز پنجشنبه ارائه شد حدود ۲۰۰ هزار پناهجوی دیگر افزوده شد. اکثر مردم اوکراین به لهستان میروند. پس از لهستان، بهترتیب مجارستان، اسلواکی، روسیه، مولداوی و رومانی قرار دارند. آلمان نیز روز جمعه اعلام کرد که بیش از ۱۰۰ هزار نفر در حال حاضر از اوکراین به این کشور گریختهاند. بشتر آنها در برلین بهسر میبرند.
کمک جنگجویان خاورمیانهای به روسیه
ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه از ورود جنگجویان داوطلب از کشورهای دیگر به جنگ اوکراین استقبال کرد. پوتین در نشست شورای امنیت ملی روسیه گفت:
«اگر افرادی هستند که میخواهند از مردم دونباس حمایت کنند، باید به آنها کمک کرد تا به منطقه جنگی برسند.»
به گفته سرگئی شویگو، وزیر دفاع روسیه بیش از ۱۶ هزار نفر تنها از خاورمیانه داوطلب شدهاند تا در کنار جداییطلبان در جمهوریهای خودخوانده لوهانسک و دونتسک در اوکراین بجنگند. در گذشته، بسیاری از آنها در کنار روسیه علیه شبهنظامیان تروریست گروه «دولت اسلامی» (داعش) جنگیده بودند. ینس استولتنبرگ دبیرکل ناتو روز جمعه در ترکیه به رویترز گفت پیشبرد راه حل دیپلماتیک مهم است و باید ادامه یابد. او تأکید کرد که ناتو نیرو یا جنگنده به اوکراین نخواهد فرستاد و ایجاد منطقه پرواز ممنوع بر آسمان اوکراین به احتمال زیاد منجر به جنگ بین ناتو و روسیه خواهد شد.