چهلودومین دوره اجلاس سران عربستان سعودی، امارات متحده عربی، قطر، عمان، کویت و بحرین، شش کشور شورای همکاری خلیج فارس سهشنبه ۲۳ آذر / ۱۴ دسامبر در کاخ الدرعیه در شمال ریاض برگزار شد و مسائل منطقهای و بینالمللی را مورد بحث و بررسی قرار داد.
در بیانیه پایانی این اجلاس بر اهمیت تعامل جدی جامعه بینالمللی با پرونده هستهای ایران و مشارکت در هر گونه مذاکره بینالمللی با ایران تأکید شد.
در این بیانیه که نایف الحجرف، دبیرکل شورای همکاری خلیج فارس آن را ارائه داد، رهبران کشورهای عضو شورا با بیان اینکه «امنیت اعضای شورای همکاری خلیج فارس کلیت جداییناپذیر است»، افزودند:
«هر خطری که یکی از کشورهای عضو را تهدید کند، همه آنها را مورد تهدید قرار میدهد.»
بیانیه پایانی اجلاس «فعالیتهای بدخواهانه» ایران در منطقه، بهویژه حمایت این کشور از شبهنظامیان حوثی یمن که در حملات به عربستان سعودی دست دارند و شبهنظامیان شیعه در عراق، لبنان و سوریه را محکوم کرد.
در این بیانیه همچنین به جنگ یمن موضوع مورد مناقشه میان ایران و عربستان سعودی اشاره شد و در آن از تلاشهای فرستاده ویژه سازمان ملل به یمن برای دستیابی به راهکار سیاسی برای برونرفت از بحران یمن پشتیبانی شد.
بیانیه از لبنان نیز خواست تا از «ادامه فعالیتهای تروریستی حزبالله» جلوگیری کند.
کشورهای شورای خلیج فارس پیش از این نیز گفته بودند که ایران باید از حمایتهای مالی و نظامی از شبکه شبهنظامیان نیابتی خود در خاورمیانه دست بردارد و فعالیتهای بیثباتکننده خود در منطقه را متوقف کند.
آنها در بیانیه پایانی خود طبق روال همیشگی از «اشغال جزایر سهگانه امارات متحده عربی از سوی ایران» سخن گفتند و آن را محکوم کردند؛ موضوعی که همواره با مخالفت ایران همراه بوده است.
در اجلاس شورای همکاری خلیج فارس محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی، فهد بن محمود آل سعید، معاون نخستوزیر و نماینده سلطان عمان، شیخ محمد بن راشد آل مکتوم، نخستوزیر و معاون رئیس دولت امارات متحده عربی، شیخ مشعل الجابر الصباح، ولیعهد کویت، شیخ تمیم بن حمد آل ثانی، امیر قطر و ملک حمد بن عیسی آل خلیفه، پادشاه بحرین شرکت داشتند.
محمد بن سلمان در پایان نشست شورا از اتحاد کشورهای عضو برای مقابله با چالشهای پیش رو سخن گفت و از تشکیل گروه اقتصادی این کشورها حمایت کرد.
ولیعهد سعودی بر اهمیت تلاش جدی و فعال برای مقابله با برنامه هستهای و موشکی ایران به شکلی که به تحقق امنیت و ثبات منطقهای و بینالمللی منجر شود، تأکید کرد و گفت باید از قطعنامههای بینالمللی برای محافظت از منطقه در برابر اقدامات بیثباتکننده، حمایت کرد.
او نیز از راه حل سیاسی برای حل بحران یمن و تلاش فرستاده ویژه سازمان ملل در یمن پشتیبانی کرد.
فیصل بن فرحان، وزیر امور خارجه عربستان سعودی پس از ارائه بیانیه پایانی چهلودومین اجلاس شورای همکاری خلیج فارس، در یک نشست خبری به اختلافها با ایران پرداخت. او گفت چشمانداز مذاکرات احیای برجام در وین خوشبینانه نیست و ظاهراً ایران با «موضع سرسختانه» خود با توافقهای پیشین مذاکرات مخالفت کرده است.
بن فرحان گفت:
«کشورهای عضو شورای همکاری مذاکرات وین را دنبال میکنند و موضع خود مبنی بر ضرورت حضور در مذاکرات را بهعنوان امری درستتر ابراز کردند. شواهد نشان میدهند که در مذاکرات هستهای ایران کارشکنیهایی صورت گرفته است.»
وزیر امور خارجه عربستان سعودی در همین حال گفت:
«ما خواهان توافق هستهای بلندمدت و فراگیر با ایران هستیم و امیدواریم مذاکرات وین به نتیجه برسد. ما خواهان روابط طبیعی با ایران هستیم و این به آن (توافق هستهای) بستگی دارد.»
«تقویت همکاری مشترک و هماهنگی برنامهها با هدف دستیابی به پایداری و مقابله با تغییرات آب و هوایی و اثرات آن»، اهمیت تقویت همکاریها برای «ادامه مبارزه با همهگیری ویروس کرونا، و اهمیت حمایت از روند اقدام جمعی برای مبارزه با اپیدمیها و بیماریها، و مقررات مشابه در آینده» از جمله مسائل دیگری بودند که در بیانیه پایانی چهلودومین اجلاس شش کشور عضو شورای همکاری خلیج فارس به آنها اشاره شد.