ابوالحسن فیروزآبادی، دبیر شورای عالی فضای مجازی ادعا کرد که حمله سایبری به جایگاههای سوخت توسط یک کشور خارجی رخ داده است. پیش از آن فرمانده سپاه پاسداران گفته بود سپاه پاسداران در عرصههای سایبری و جنگ الکترونیک به «پیشرفتهای چشمگیر» دست یافته است.
از ظهر سهشنبه ۴ آبان مردم ایران در پمپ بنزینهای کشور برای دریافت بنزین با کارت هوشمند سوخت با مشکل مواجه شدند. وبسایت «نور نیوز»، وابسته به شورای عالی امنیت ملی پس از چندین ساعت سکوت مسئولان، حمله سایبری به جایگاههای سوخت را تأیید کرد اما منشأ حمله را نامعلوم گذاشت. وزارت ارتباطات و فنآوری اطلاعات نیز چند ساعت بعد ضمن تأیید حمله، ادعا کرد که این حمله به زیرساختهای ارتباطی و مخابراتی آسیبی وارد نکرده است. کاربران شبکههای اجتماعی از شکلگیری صفهای طولانی مقابل جایگاههای سوخت خبر داده بودند.
ادعای دبیر شورای عالی فضای مجازی
شامگاه گذشته ابوالحسن فیروزآبادی، دبیر شورای عالی فضای مجازی در یک مصاحبه تلویزیونی ادعا کرد که حمله سایبری توسط یک کشور خارجی انجام شده است. فیروزآبادی گفت:
«حمله سایبری امروز خسارت سختافزاری نداشته و در مدت کوتاهی هم راه حل مشکل مشخص شده است و به تدریج تا فردا ظهر با اصلاح نرم افزاری بهصورت حضوری در همه جایگاهها مشکل کامل رفع خواهد شد.»
دبیر شورای عالی فضای مجازی در ادامه افزود:
«این حمله توسط یک کشور خارجی با هدف اختلال در خدمترسانی به مردم رخ داده است و اخیرا در سیستم راهآهن هم شاهد همین نوع حمله بودهایم که با سرعت کوتاهی رفع عیب شده بود.»
فیروزآبادی که آشکارا تلاش داشت ابعاد حمله را تخفیف دهد در ادامه گفت:
«بهدلیل تمهیدات قبلی و بومی بودن طراحیها به اطلاعات مردم در سرورها هیچ صدمهای وارد نشده و به هیچ وجه هم نخواهد شد. سطح این حمله هم بالا نبوده است.»
خامنهای بنزین ما کو؟
اواخر مهر سال جاری در رسانههای داخلی خبرهای تأیید نشدهای درباره احتمال افزایش قیمت بنزین از سال آینده به ۱۴ هزار تومان در هر لیتر منتشر شده بود. گفته شده بود که درآمد حاصله از آن قرار است صرف افزایش یارانه نقدی مردم شود. احتمالا این همان طرح پیشنهادی است که قبل از انتخابات و به شکل بستههای مختلف در محل اتاق بازرگانی تهران رونمایی شده بود. شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران اما این خبر را تایید نکرد.
احمد وحیدی، وزیر کشور دولت سیزدهم هم درباره احتمال افزایش قیمت بنزین گفت:
«هیچ برنامهای برای گرانی بنزین وجود ندارد و اختلال در ارائه خدمات در برخی از پمپهای بنزین ناشی از یک اشکال فنی و سامانهای است که بهزودی رفع میشود. (…) مردم هیچ نگرانی نداشته باشند.»
روز گذشته در شبکههای اجتماعی تصاویری از اصفهان منتشر شده بود که نشان میداد بیلبوردهای دیجیتال در اصفهان هک شده و جمله «خامنهای بنزین ما کو؟» بر روی آنها نقش بسته بود.
در همان حال مسئولان تلاش دارند وضعیت را عادی جلوه دهند. کرامت ویس کرمی، مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی، از فعال شدن فرآیند سوختگیری در ۲ هزار و ۸۰۰ جایگاه عرضه سوخت خبر داد. ویس کرمی در مصاحبه با صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران گفت:
«تا ساعت ۸ صبح امروز [چهارشنبه] ۲ هزار و ۸۰۰ جایگاه در سراسر کشور بهصورت آفلاین فعال شده و سوختگیری در این جایگاهها امکانپذیر شده است. حدود ۲۴۰ جایگاه نیز بصورت سامانهای راه اندازی شده و در این جایگاهها عرضه سوخت با استفاده از کارت سوخت هوشمند و بصورت سهیمهای نیز امکانپذیر شده است.»
حتی اگر این گفته حقیقت داشته باشد ۲۴ ساعت بعد از حمله سایبری هنوز فعالیت ۲۰ درصد از جایگاههای سوخت مختل است. مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی وعده داد که تا قبل از ظهر امروز همه جایگاههای سوخت کشور به مدار بازمیگردند.
ادعای فرمانده سپاه پاسداران
فقط چند ساعت قبل از حمله سایبری به جایگاههای سوخت، حسین سلامی فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در حاشیه جشنواره مالک اشتر نیروهای مسلح گفته بود:
«الحمدلله در عرصههای جنگال و سایبری پیشرفتهای مطلوب و قابل توجهی داشتهایم و در صحنه جنگ اطلاعاتی نیز به دستاوردهای خوبی رسیدهایم.»
در آغاز همهگیری ویروس کرونا در ایران حسین سلامی، فرمانده کل سپاه پاسداران، از یک دستگاه ویروسیاب جعلی با نام «مستعان ۱۱۰» رونمایی و این دستگاه را پدیده علمی معرفی کرد که توسط «بسیجیان دانشمند و با اخلاص» تولید شده و مدعی شد که آزمایش آن در بیمارستانهای مختلف صورت گرفته و تا ۸۰ درصد عملکرد آن مثبت بوده است. سلامی در توضیح مکانیزم عمل این دستگاه گفته بود: «ویروس را داخل خشاب دستگاه میگذارند و میدان مغناطیسی که این ویروس ایجاد میکند باعث میشود که این آنتن هرکجا که ویروس مشابهی را پیدا کند، در شعاع ۱۰۰ متری به سمت آن حرکت میکند و ویروس در آن نقطه شناسایی میشود و در عرض ۵ ثانیه میتواند نقطه آلوده را کشف کند.»