دادههای نتبلاکس نشان میدهد که حکومت ایران دسترسی به اینترنت را در تلفنهای همراه در خوزستان بهشدت محدود کرده است. همزمان، دادستانی خوزستان معترضان را تهدید به سرکوب کرد.
نتبلاکس (NetBlocks) که سازمانی است که وضعیت دسترسی به اینترنت را در سطحی جهانی بررسی میکند، شامگاه ۲۱ ژوئیه/۳۰ تیر اعلام کرد که ایران، دسترسی به اینترنت موبایلهای همراه را محدود کرده است. نتبلاکس نوشت که اختلال در اینترنت موبایل در ایران از یک هفته قبل و از تاریخ ۱۵ ژوئیه مشاهدهشده و ادامهدار بوده است.
امیر رشیدی، کارشناس حقوق دیجیتال، که از اول اعتراضات خوزستان وضعیت اینترنت را در این استان بررسی کرده در شب هفتم تظاهراتها نوشت که اینترنت موبایل در آبادان، اهواز، گچساران و خرمشهر قطع است. او در شب ششم گزارش داده بود که اینترنت همراه اول و ایرانسل در اهواز، بهبان، شادگان به شکل مقطعی و بیشتر در مناطق تظاهراتها قطع و یا بهشدت کند است.
در اهواز که قطع مقطعی اینترنت موبایل در هفت شب گذشته ادامه دار بوده، در شب هفتم اعتراضات برق هم در مناطق گستردهای از شهر قطع شد.
دادستانی خوزستان معترضان را «عامل بیگانه» خواند
همزمان با محدود کردن دسترسی کاربران به اینترنت، دادستانی عمومی و انقلاب اسلامی خوزستان با صدور بیانیهای معترضان را تهدید به «مقابله قانونی» کرد.
در هفتمین روز از اعتراضات روابط عمومی دادگستری خوزستان در بیانیهای در رسانههای داخلی منتشر کرد معترضان را اغتشاشگران و مزدور بیگانه خواند و گفت:
«به اغتشاشگران، عوامل مزدور بیگانه، منافقین کوردل، تجزیهطلبان و عناصر پلید ضدانقلاب هشدار میدهیم که خط قرمز نظام اسلامی حفظ ثبات و امنیت پایدار، اموال بیتالمال، اموال عمومی و کیان مردم شریف استان است.»
محدودسازی اینترنت به شکل منطقهای
محدودسازی دسترسی پیشازاین توسط کاربران ساکن خوزستان هم گزارش شده بود. کاربران از روز سوم اعتراضات خوزستان، در شبکههای اجتماعی نوشتند که دسترسی آنها به اینترنت همراه اول و ایران سل یا بهشدت کند شده و یا قطع شده است.
نتبلاکس نوشته است که تجزیهوتحلیل دادههای مربوط به اتصال تلفن همراه در ایران به اینترنت، گزارشهای گسترده کاربران را درباره اختلالات شبکه اینترنتی تلفن همراه در ایران تأیید میکند. این سازمان نوشته است که محدودسازی اینترنت به شکل منطقهای در ایران برای کنترل اعتراضات انجام میشود.
نتبلاکس نوشته است که محدود سازی اینترنت به شکل منطقهای حدود سه تا چهار درصد از اتصالها در کل ایران را قطع کرد است.
به گفته نتبلاکس این روش محدودسازی و ایجاد اختلال را بهطور کلی نمیشود با استفاده از وی پیان دور زد.
بنا به دادههایی که زیرساخت ابر آروان در مورد وضعیت اینترنت ایران منتشر میکند، دسترسی به اینستگرام هم در ایران محدود شده است. کاربران هم از اینکه سرعت آپلود کم شده شکایت دارند.
محدودیت بهصورت قطع اینترنت موبایل و یا کم کردن سرعت است. رشیدی نوشته است که «در ۲۸ تیرماه، ایرانسل و همراه اول بهصورت عمدی اقدام به کاهش سرعت و پهنای باند بینالمللی (throttling) کردند.»
رشیدی در در مورد ارتباط سیاست سرکوب و محدودسازی اینترنت نوشت:
«وضعیت اینترنت در خوزستان رو به وخامت است. قطع اینترنت یعنی صادر شدن مجوز کشتن بیشتر آدمها. مسئول مستقیم این وضعیت کسانی هستند که قطع اینترنت را قانونی کردند.»
در اعتراضات آبان ماه ۹۹، نتبلاکس اختلالهای گسترده در شبکه اینترنتی کل ایران را همزمان با سرکوب و کشتار معترضان گزارش کرد. بیم آن میرود، که محدودسازی بیشتر اینترنت در خوزستان مقدمهای برای اجرای سیاستهای سرکوبی بیشتری باشد.
سرکوب در هفت شب از اعتراضهای خوزستان به شکل متفرق کردن جمعیت، دستگیری و شلیک به معترضان ادامه دار بوده است. هنوز تعداد جانباختههای اعتراضهای خوزستان مشخص نیست، اما تاکنون دستکم نام ۹ شهروند معترض که به دست نیروهای امنیتی کشته شدهاند، مطرح شده: میثم عچرش، فرزاد فریسات (الفریساوی)، محمد عباس الکنانی، محمد عبداللهی، محمد کروشات، مصطفی منیعاوی، قاسم خضیری و هادی بهمنی. مقامهای رسمی هنوز کشته شدن همه این شهروندان را تأیید نکردهاند.
در هفت روز گذشته در خوزستان، اعتراضها نسبت به بیآبی در خوزستان در شهرهای اهواز، سوسنگرد، دزفول، شوش، بهبهان، ماهشهر، شادگان، آبادان، و مسجد سلیمان و به شکل تجمع و تظاهرتهای خیابانی برقرار بوده است.
ایران و دنیا باید از ج.اا با جان و دل تشکر کند. اسلام ریشه عمیقی در مردم دوانده بود که پاک کردنش غیر ممکن بود شما یعنی ماشین فساد مافیایی ج.اا این ریشه را کاملا خشک میکنید. به این خشک کردن ادامه دهید حتی اگر به خشکسالی سرزمین مادری بیانجامد ارزش دارد. ملت بدانید همزمان درکنار این سختی ها پیروزی واقعی به پیش میرود.
حامد / 22 July 2021